Hükümete yakın yazardan vize krizi iddiası: Haftalar değil, günler içinde...

Hükümete yakın yazardan vize krizi iddiası: Haftalar değil, günler içinde...
Hükümete yakınlığı ile bilinen Hürriyet gazetesi yazarlarından Abdulkadir Selvi, ABD ile Türkiye arasındaki vize krizinin kısa süre içinde çözüleceğini iddia etti.


Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye ile ABD arasındaki vize krizinin haftalar değil, günler içinde çözüleceğini iddia etti. AKP içinde yapılan tartışmalarda vize krizinin büyütülmemesi üzerinde durulduğunu yazan Selvi, "Krizin çok uzun sürmeden çözülmesi bekleniyor. Haftalar değil, günler içinde çözülür deniliyor. Ağır bir hasar bırakmasına rağmen bu kriz çözülür ama ABD’de güçlü bir ekibin Türkiye’ye karşı her defasında yeni bir yaptırımı devreye soktuğunu görmemiz gerekiyor" dedi.



Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

Meclis’te hep iç siyaset konuşulur ama dün iktidarı ve muhalefetiyle siyasetin gündeminde Amerika’yla yaşanan kriz vardı. “ABD ile kriz derinleşir mi, ABD’nin bundan sonraki adımı ne olur?” sorularına cevap aranıyordu.

AK Parti’de krizi büyütmeme eğilimi ağır basıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’ya hareket etmeden önce yapacağı açıklamayı iptal etti. Ukrayna’da yaptığı açıklamada ise, kararın üzüntü verici olduğunu belirtmekle yetindi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın açıklama yapmasına ihtiyaç duyulmadı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Popülizme kaçmadan, suhuletle, itidalle bu meseleyi halletmek lazım” dedi. Başbakan’ın AK Parti grubundaki, “Bize yapılanın karşılığını misliyle veririz” çıkışı dahi, devlet olmanın gereği olarak izah edildi. Ta ki Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan’da konuşana kadar.

Erdoğan, iki aşamalı tepki ortaya koydu.

1- ABD yönetimini hedef aldı. “Üst düzey yöneticilerin Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara’daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması, sonra da ben bunu devletim adına aldım demesi düşündürücüdür. Eğer durum böyleyse ABD’deki üst düzey yönetimlerle bizim konuşacak bir şeyimiz yok” dedi.

2- Krizin mimarı olarak gördüğü Ankara Büyükelçisi John Bass’a yüklendi. Erdoğan, “Büyükelçi bunu kendi kafasına göre aldıysa ABD üst yönetiminin o büyükelçiyi orada tutmaması gerekir. ‘Sen Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl bozarsın’ demesi gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa bir dakika tutmam”dedi. Erdoğan’ın tepkisi, “John Bass, giderayak istenmeyen adam ilan edilir mi?” sorusunu gündeme getirmişti. Erdoğan, John Bass’ın veda ziyaretlerinin kabul edilmeyeceğini söyledi. Böylece fiilen John Bass’ı istenmeyen adam ilan etti... Böylece John Bass, Cumhurbaşkanı tarafından, “persona non grata” ilan edilen bir büyükelçi oldu. Yazının devamı>>>



Bu Haber 11.10.2017 - 10:55:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.