Hasan Tonbul uyarıyor: Turizmdeki kriz bankalara da sıçrayabilir

Hasan Tonbul uyarıyor: Turizmdeki kriz bankalara da sıçrayabilir
Diana Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tonbul, turizm sektöründeki krizin bankalara da sıçrayabileceği uyarısında bulundu. Bombanın patladığı gün Antalya'ya 1665 rezervasyon yapıldığını söyleyen Tonbul, aynı gün 518 rezervasyonun da iptal edildiğini kaydetti.


Aydın'ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen turizm değerlendirme toplantısında konuşan Hasan Tonbul, terör saldırıları sonrası iptallerin yüzde 40'a ulaştığını açıkladı.

''KRİZ BANKALARA VE FİNANS KURUMLARINA DA SIÇRAYABİLİR''

Çok sayıda büyük tesisin ve turizm şirketinin bankalara borcu olduğuna dikkat çeken Hasan Tonbul, böyle devam etmesi durumunda krizin bankalara ve finans kurumlarına da sıçrayacağını ifade etti. Yaşanan iptallere rağmen turizmcilerin fiyat politikasında ısrar etmeeleri gerektiğinin altını çizen Tonbul, ''Bazı oteller yüzde 30-55 arasında indirim uyguluyorlar. Türkiye'nin turizmde iki ana pazarı var; biri Avrupa diğeri ise Rusya. Rusya pazarında kriz uçak düşürülmeden önce başlamıştı. Turizmcilerin 250 milyon dolar alacağı vardı. Bu rakam bugünlerde 300 milyon dolar civarında. Avrupa pazarında ise bir algı krizi var. Devletin verdiği teşvikler olumlu olmakla birlikte, teşviklerin turizmcilere, uçak şirketlerine verilmesi yerine tüketicinin kendisine verilmeli. Bundan böyle hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Kriz aynı zamanda herkes için bir özeleştiri yapma fırsatı yaratacak." şeklinde konuştu.

''KRİZİN ARTÇI ETKİLERİ YAŞANANLARDAN ÇOK DAHA FAZLA OLACAK''

Yaşanan son terör saldırıların ardından belirsizliğin iyice arttığını belirten Hasan Tonbul, bombanın patladığı akşamı Antalya'ya 1665 yeni rezervasyon yapıldığını, 518 rezervasyonun ise iptal edildiğini açıkladı. Tonbul, ''Kuşadası'na 57 rezervasyon var, 25 iptal. Bodrum ise iyice dibe vurmuş durumda. Turizm pazarlarına baktığımızda ise en büyük kayıp yüzde 90.8 ile Fransa pazarında. Almanya'da yüzde 24, Belçika'da 35, Hollanda'da 43, İngiltere'de yüzde 37, ülke ortalamasında ise yüzde 40 gerileme var. Bu krizin artçı etkileri, yaşananlardan çok daha fazla olacaktır" değerlendirmesini yaptı.


Bu Haber 23.03.2016 - 07:40:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sadun ALP 23.03.2016 - 03:54

    Sevgili Hasan Abi,tesbitleriniz ve uyarılarınız için hem kendi adıma,grubum adına ve sektör adına sizlere teşekkür ediyoruz.Sizin bu uyarılarınız ve yaşananlar maalesef Ülkemizi Yönetenler tarafından gorulmuyor yada gormek istemiyorlar,çünkü tekerleğin kırılacagı 2 senedir belliydi ve buna ragmen hiçbir önlem alınmadı.Alınan önlemlerde günü kurtarmak adına yapılan ve yapıldı diye sektöre sunulan vede hiçbir sektör temsilcisinin içinde olmadıgı bir ortamda alınan kararlardır.Şayet sektörün duayenleri sizler gibi Turizme yön veren ve sektörde yetkili olarak çalışan kişilerinde fikirleri ve gorusleri alınmış olsaydı,Turizm Bakanlıgı Tanıtım faaliyetlerinde geç kalmasalardı,ülkemizi yöneten kişi,kurum ve kuruluşların Turizm kaybımızın ne kadar olacagını Ülke ekonomisine ne kadar zarar verecegini vede bu tusunami"nin ne kadar devam edebilecegini öngörselerdi ne bu kadar kişi işsiz kalır nede bu kadar işletme sıkıntıya girmezdi.Uzuldugum diğer bir noktada Turizm dergilerine demeç veren bazı kişilerin Turizmi bilmedikleri açık bir şekilde ortadayken kaybedilen pazarların başka pazarlardan telafi edilebilecegini soylemeleri Hükümeti ve bizleri yönetenleride müşkül durumda bırakıyor ve yanlış yonlendiriliyor.Çinliler ve Hintlilerin ne kadar büyük bir Pazar oldugunu soylemeleri ve onları sahillerde güneşlenmeye ve denize girmeye ikna edebilecegimizi düşünmeleri sanırım bizlerle alay edildiğini gösteriyor.Tekrar degerli düşünceleriniz ve bugüne kadar sektorumuze yaptıgınız ve yapacagınız katkılar içinde bir kere daha teşekkür eder,sevgiler ve saygılar sunarım

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.