Hasan Erdem açıkladı: TÜRSAB genel kurulunda muhalefet birleşecek!

Hasan Erdem açıkladı: TÜRSAB genel kurulunda muhalefet birleşecek!
Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TUYED) TÜRSAB başkan adaylarıyla yaptığı görüşmelerin üçüncüsünü Ramada Hotel Taksim'de Hasan Erdem'le gerçekleştirdi. Muhalefetin bölünmesine izin vermeyeceklerini belirten Hasan Erdem, seçimde muhalefetin birleşeceğini açıkladı.


TurizmGüncel

1985 yıılndan beri turizm sektörünün içinde olduğunu belirten TÜRSAB başkan adaylarından Hasan Erdem, 1999-2007 yılları arasında yaklaşık 8 yıl BYK başkanlığı yaptığını söyledi. O dönemde de yine Ulusoy'un bşkan olduğunu hatırlatan Erdem, ''1618 sayılı yasanın günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesi konusu gündeme geldiğinde, bölge başkanı olarak ben de görüşlerimi belirttim. Yeni kanunda BYK'ların özerk bir yapıya kavuşmasınını ve demokratik bir seçimle belirlenmesini istemiştim. Ancak bakanlığa gönderilen yasa tasarısı ile bizim hazırladığımız tasarı arasında bir benzerlik yoktu. Kavgamız da bununla birlikte başladı. Yani yasanın acentelerin aleyhine çıkmasına karşı 11 yıldır mücadele ediyoruz. Bu mücadele sürecinde, İskender Çayla, Serhat Uslan ve Emin Çakmak gibi adaylara destek olduk.'' dedi.

''BAŞARAN ULUSOY BÖL, PARÇALA, YÖNET SİYASETİ İZLİYOR''

''Ancak şimdi onun (Başaran Ulusoy) yöntemini çok iyi çözdüm; böl paraçala yönet.'' diyen Hasan Erdem, ''Bu dönem biz buna fırsat vermeyeceğiz. Seçimi almak için aday olduk. Yanlışları da çözümleri de biliyoruz. Bu yanlış gidişata dur demek ve sistemi değiştirmek için hedeflerimizi var.'' şeklinde konuştu.

Hasan Erdem, kendisine yöneltilen, ''Muhalefeti bölmeyeceğiz diyorsunuz. Ama ODSAD'dan iki aday var. Firuz Bağlıkaya var. Bu nasıl bölünmeme?'' şeklindeki bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

''SEÇİMDE MUHALEFET BİRLEŞECEK''

''ODSAD'daki arkadaşımız aday olmyacağını belirtti ancak aday oldu. Şunu söylemek istiyorum. Seçimde muhalefet birleşecek. Çünkü biz birleşmeden bir yere varamayız. Biz muhalefet olarak kendi aramızda da görüşüyoruz. Şu anda benim savnduğum şeylerle diğer adayların savunduğu şeyler arasında bir fark yok. Burada koltuk mücadelesi için değil, yanlış olan şeylerin değiştirilmesi için yola çıktık. Bu nednele anlaşamayacağımız hiçbir şey yok. Yeter ki art niyet olmasın.''



''FIRSAT VERMEYECEĞİZ''

''Seçim öncesinde muhalefeti bölmek için birtakım Bizans oyunları oynanıyor.'' diyen Hasan Erdem, ''Bunları bildiğimiz için fırsat vermeyeceğiz. Güçlü olmak için genç, aktif ve dinamik üyelerimizin başa gelmesini; yaşlanmış, heyecanını kaybetmiş, 20 yıldır yapmadıklarını iki yılda yapacağım diyenlerin değişmesini istiyoruz. Bu nedenle değişim bize güç verecek. Değişmeyen tek şey değişim.'' değerlendirmesinde bulundu.

''TÜRSAB KENDİ ALANI DIŞINDAKİ HER ALANDA FAALİYET GÖSTERİYOR''

TÜRSAB ve TÜRSAB üyeleri ile ilgili konularda projeleri olduğunu kaydeden Erdem, TÜRSAB'ın ticari işleri ile ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

''Turizm sektörünü ilgilendiren projeler bizim için önemli. TÜRSAB'ın bu kadar iştirake sahip olmasına karşıyız. TÜRSAB'ın şu anda faaliyet göstermediği tek alan kendi kuruluş amacı olan alanlar.

''TÜRSAB'IN KURULUŞ AMACI MÜZE BİLETİ SATMAK, KOMER'İ YAPMAK DEĞİL''

Sizler Ulusoy'a da sorular sordunuz. Somut olarak yaptığı şeylere müzeleri saydı. TÜRSAB'ın kuruluş amacı ve faaliyet amacı KOMER gibi müze bileti gibi, müze restorasyonu gibi işler değil. Bunu yapacak olan, bizim de mülki amirimiz olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'dır. Bizim gelir kaynaklarımızın harcanması gereken yerler, Türk turizminin ürün haline getirilmesi, rafa konması, tanıtılması ve pazarlanması; bunu yapan acentelerin desteklenmesi, turizmin çeşitlendirilmesi.

TÜRSAB'ın üyelere hizmet eden iştiraklerini bırakıp, gerisini kapatcağız. Kamu menfaatine kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir kurumuz. Kar amacımız olamaz. Ama gördüm ki, başkanlık bir meslek haline getirilmiş, bir meta gibi görülüyor.''

''İKİ YILDA 1000 ACENTE KURULDU AMA ACENTELERİN GELİRİ ARTMADI''

Acentelere belge devri hakkı vermeyi 1.5 yıl önce söylediklerini belirten Hasan Erdem, ''Şu anda 10 bin acente var. Geçen seçmden bu yna 1000 acente kurulmuş. Acentelerin gelirleri buna pararlel arttı mı? Biz diyoruz ki, en az beş yıl boyunca acente kurulmasın, satılık acenteler belgelerini başkasına devredebilsin. 1000 accente kuruldu ama bizim gelirimiz yüzde 15 artmadı. 91'de 2 bin olan acente sayısı şimdi 10 bin. 25 yılda acentelerin gelirleri beş kat artmadı. 3 kişilik yemeği 15 kişi yiyorsa insanlar aç kalır.'' şeklinde konuştu.

''BİZANS OYUNU OYNAYACAKLAR''

TÜRSAB'daki mevcut yönetimin gittiği her yerde muhalefetle karşılaştığını yenildiğini kabul ettiğini iddia eden Erdem, ''Bu nedenle biz birtakım Bizans oyunları oynanacağını düşünüyoruz. Bu nedenle katılımın yüksek olması gerekiyor.'' dedi.

''BİNLERCE ACENTEYE KATILIM FORMU GİTMEDİ''

''Bizan oyunları derken tam olarak neyi kast ettiği sorulan Erdem, ''Binlerce acenteye katılım formu gönderilmedi. 25 Eylül'de formlar hazırlandı ama postaya verilmedi. Bekletilmesinin nedeni geç gitsin, katılım da az olsun. Şu anda kalem defter ellerinde formları doldurup istedikleri acentelere verecekler.'' yanıtını verdi.

Kendilerinin çalışmalarını kendi imkanları ile yürüttüğünü ancak mevcut yönetimin TÜRSAB'ın imkanlarını kullandığını iddia eden Hasan Erdem devamında şu noktaların altını çizdi:

''TÜRSAB'IN İMKANLARINI KULLANARAK ÇALIŞMA YAPIYORLAR''

''Karşı taraf TÜRSAB'ın kasasından, TÜRSB'ın maddi gücünü kullanarak çalışma yapıyor. İnsanların seçime katılımını azaltmak için BYK'lara 'bu formları dağıtın' talimatı verilmedi. Güney Marmara'da 300 acente varsa 150 acenteye katılım formu gitmedi. Bazı bölgeler muhalefette yoğunlaşmış durumda ve yönetim bunu da biliyor. Bu nedenle o bölgeden ne kaar az katılım olursa o kadar işlerine geliyor. Kendi seçmenlerini biliyorlar ve onların katılımını yeterli görüyorlar.



''Kongreler Lürfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılıyor. Oradaki kongre düzeni onlar tarafından ayarlanıyor. Tam muhalefet konuşuyor ses kesiliyor. Tam muhalefet konuşacak yemek saati deniliyor. Byarağınızı asamıyorsunuz. Seçimin demokratik ve eşit şartlar altında yapılması gerekiyor. Biz de zor şartlarda seçimi alacağız.

''TÜRSAB'I ADETA BİR BAKKAL GİBİ YÖNETİYORLAR''

TÜRSAB'ın muhasebesi şeffaf değil. TÜRSAB bir ağalık, bir padişahlık, bir monarşi sistemi ile yönetiliyor. Bilgi edinme yasası var ama TÜRSAB'dan bilgi alamaz, oradaki hesapları inceleyemezsiniz. 1 milyon liraya kurulmuş şirketin karı 3-5 bin lira gibi komik rakamlar çıkıyor. Şirketler arası para aktarılıyor. Bin acente açtınız, karşılığında 45 milyon para aldınız. Bu paranın nerede olduğunu sorsanız yanıt alamazsınız. TÜRSAB'ı adeta bakkal dükanı gibi yönetiyorlar.

''KENDİ RENT A CAR ŞİRKETİNDEN BYK'LARA ARABA KİRALIYOR''

Biz bu sistemi değiştireceğiz. Kurumsallaşacağız. Gelir ve giderler kayıt altında olacak. Başkan ticari işlerle uğraşamayacak. Rent A Car şirktinizden size bağlı olan bölge başkanlıklarına araç kiralarsanız şaibe altında kalırsınız. Şeffaf olmak, gelir ve giderin şeffa olması demektir. Her ay gelir ve giderler kalem kalem açıklanacak. Biz iki dönemde taahhüt ettiğimiz 32 projemizi gerçekleştireceğimize dair üyelerimize söz veriyoruz.

20 yıldır başta olan kişi 'TÜRSAB'ı benden sonra kim yönetecek?' diyorsa burada bir sorun vardır. Demek ki 20 yılda kimseyi yetiştirmemiş, TÜRSAB'ı babanızın çiftliği gibi yönetmişsiniz.

İlk yapacağımız iş 1618 sayılı yasayı değiştirmek olacak. Bu yasa ile Türkiye turizminin en önemli kurumunu yönetemezsiniz.

''BU SAATTEN SONRA ÇIKAN ADAY PROJEDİR''

Bu saatten sonra çıkan bir adayın inandırıcılığı olmaz, yazık olur. Bu bir proje olur ancak başka türü açıklaması yok.

Şu anda Türkiye çapında birlikte çalıştığımız 200'e yakın arkadaşımız var. Yönetim Kurulu, yedek ve asillerle 30 kişiden oluşuyor. Bizim genel kurulumuz başkan seçmez, organları seçer. Organlar seçilip görev devir teslimi yapıldıktan sonra başkan belirlenir.

Acenteler en çok kaçak acentecilik faaliyetlerinden şikayet ediyor. Bir bölgede 100 acente varsa, 120 tane de kaçak acente olduğunu söylüyorlar.

''BELEDİYELERE ACENTE BELGESİ VERİLİYOR''

Bundan 20 yıl önceki başkan ve yöneticilerimiz, KİT'lere asla acente belgesi vermezlerdi. Şimdi büyükeşehir belediyelerinin her birinin 2-3 acentesi var. Mesela Bursa Belediyes'nin iki acentesi var ve devletin gücüyle kongre ve paket tur organizasyonu yapıyor. BUDO'yu kurdular, ama bize bilet sattırmıyorlar. Çünkü kendi acenteleri var. Biz 1618 sayılı yasaya kamu kurum ve kuruluşlarına belge vermemeyi koyacağız. Bu, kamu kurum ve kuruluşlarının yüzde 50'nin üzerinde hisse sahibi olduğu şirketler de dahil.

Acenteler bir de TÜRSAB'ın sadece üyelerini seçimden seçime hatrladığını düşünüyor. BYK'lar bütçesi olmadığı için temsiliyette zaafiyete düşüyor. Cumhuriyet Bayramı'nda bir çelenk yapılacak, BYK üyeleri kendi ceplerinden yapıyor. BYK'lar da artık değişim olması gerektiğini söylüyor. Umarım bu durum genel kurula yansır.

''BAŞARAN BEYİ KURTARACAĞIZ''

Geçen seçimde muhalefet 2114 oy almıştı. Aynı genel kurulda hazirun listesine girip oy kullanmadan giden acente sayısı 450. Muhalefet birleşmediği için oy kullanmadılar. Biz her türlü birleşmeden yanayız. Masadan kaçmayacağız. Dünyanın en sevap işini yapıyoruz. Bir yandan TÜRSAB'ı kurtaracağız bir yandan da Başaran beyi kurtaracağız.İktidar cephesinde ciddi bir oy kaybı var ama muhalefette oy kaybı yok. Şu anda muhalefetin toplamda 3 binin üzerinde oyu var.

Bizim Konya, Adana ve Karadeniz toplantıları çok güzel geçti. Acentelerin katılımı yüzde 80 oldu. Onlar adına şu kadar oy alırım demem doğru değil. Siz doğru ve hakikatkeri söyleyin, kongrede üyeler, bir Bizans oyunu olmazsa, gücünü göstereceklerdir.

''KAMU İLE SADECE AKÇELİ İŞLERİ GÖRÜŞÜYORLAR''

Mevcut yönetim, kamu ile yaptığı tüm görüşmelerde akçeli işleri konuştu. Bir defa olsun acentelerin sorunlarını gündeme getğrmediler. 1618 sayılı yasanın değişmesi o kadar zor değil. Yasayı değiştirip BYK'ları özerk yönetimler haline getireceğiz. BYK delegeleri de, başkanı ve genel merkezi seçecek. Binlerce insanın kalkıp İstanbul'a gelmesine, günlerce işinden gücünden olmasına gerek yok.

Her bir turist Türkiye için önemli. Avrupalı turistle Arap turist arasında ayrım yapamayız. Ben bu konuda Özal'ın tarzını destekliyorum. Kendisi gidip turistlerle yemek yiyebilen, onlara çiçek verebilen bir insandı. Bu ülkeye turist gelmez mi? Avrupa ile İngiltere ile ABD ile kavga etmemeliyiz. Turizm bir barış sektörüdür.

''NE HORONLA NE DE OMUZLARDA UĞURLAYACAĞIZ''

Başaran beyi ne horonla, ne de omuzlarda uğurlayacağız. Biz herkesin avucuna hak ettiğini koyarız. İstanbul'da çok güzel camiler var. Gidip orada iki rekat namaz kılmasını ve günahlarının bağışlanmasını dilemesini isteyeceğiz. Omuzlarda uğurlanacak bir şey yapmadı acenteler için.






Bu Haber 13.10.2017 - 16:06:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.