Hangi turizm firması kaç kişilik istihdam planlıyor?

Hangi turizm firması kaç kişilik istihdam planlıyor?
Yaz dönemi için hazırlıkların sürdüğü Turizm-Otelcilik sektöründe firmaların eleman arayışı Türkiye genelinde yüzde 30, Antalya’da ise yüzde 324 oranında arttı. Yenibiris.com’da yaklaşık 6700 kişi bu sektörde istihdam edilmek üzere aranıyor.

 
Yenibiris.com’un verilerine göre, Turizm-Otelcilik sektöründe iş ilanları son 3 ayda, 2013’ün son 3 ayına göre artış gösterdi. Antalya ve Bodrum gibi en çok tercih edilen tatil bölgelerinde, ilan artışı yüzde 300’ü geçti. Sektörde en çok Resepsiyonist ve Garson aranıyor.
 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Turizm sektöründe sigortalı çalışanların sayısı 2013’te yüzde 17 artarak 838 bine yükseldi. Turizmin ülke istihdamındaki payı da geçtiğimiz yıl yüzde 6,2’den yüzde 6,8’e çıktı. Sezonun tam olarak açılmasıyla yaklaşık 1 buçuk milyon kişinin iş başı yapması bekleniyor. Yenibiris.com verilerine göre ise bu dönemdeki ilanlarla sektörde istihdam edilmek üzere yaklaşık 6700 kişi aranıyor. En çok aranan ilk 5 pozisyon şöyle: 
 
1-Resepsiyonist
2-Garson
3-Belboy
4-Satış Temsilcisi
5-Kat Hizmetleri Görevlisi
 
Sektörde çalışmak için aranan kriterlerin başında yabancı dil bilmek geliyor. İkinci dil tercih sebebi. Garsonlar için büyük tesisler en az 2 yıl deneyim isterken, deneyimsiz eleman arayanların sayısı da az değil. Resepsiyonist için Turizm–Otelcilik bölümü mezunları tercih ediliyor.

ANTALYA'DA YÜZDE 324 ARTIŞ 
Yenibiris.com’da en fazla eleman aranan illerin başında Antalya geliyor. Yılın ilk 3 ayında yüzde 300’den fazla oranda ilan artışı görülen turizm cennetinde aranan elemanların başında Garson, Belboy ve Resepsiyonist geliyor. Bodrum’da ise iş ilanlarında yüzde 150 oranında bir yükselme söz konusu.

İSTANBUL'DA EN ÇOK ŞEF ARANIYOR

 
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2013 yılında yaklaşık 9 milyon ziyaretçi ağırlayan İstanbul’da yabancı otel zincirleri, açılan sosyal tesisler ve iş hacimlerini büyüten kurumlar gibi faktörler nedeniyle iş ilanlarında da yüzde 15’lik bir artış var. Şehirde en çok şef, usta, garson gibi pozisyonlar en çok arananların başında geliyor. 
 
Sektörde Türkiye genelinde en çok eleman arayışı Ön Büro-Resepsiyon alanında görülüyor. En çok iş ilanı verilen ilk 10 alan şöyle:
 
1-Ön Büro-Resepsiyon-Rezervasyon
2-Yiyecek-İçecek Hizmetleri
3-Satış-Pazarlama
4-Mutfak
5-Restoran-Bar
6-Kat Hizmetleri
7-Servis
8-Mali İşler-Finansman
9-Operasyon
10-Konuk Ağırlama
 
Turizm-Otelcilik sektörüne son 3 ayda yapılan iş başvuruları, bir önceki 3 aya göre yüzde 65 oranında arttı. Şehir bazında bakıldığında başvurularda en fazla artış (yüzde 98 ile) İstanbul’da oldu. Antalya’da şehir dışından başvuruların ise yüzde 38 arttığı gözlemleniyor.
 
Bazı firmaların istihdam planları ise şöyle:

Crystal Hotels’de 5300 kişi çalışıyor. Yaz dönemi için 100’ü ara yönetici olmak üzere 700 kişi daha alınacak.
  
Wow Hotels’de toplam 1050 kişi çalışıyor. Yaz dönemi için garson, servis komi, mutfak aşçı, mutfak komi, kat hizmetleri, meydan ve diğer birimlere olmak üzere 950 kişi istihdam edilecek.
 
Rixos Hotels, Eskişehir ve Göcek’te yeni açılacak otellerle beraber Türkiye otellerinde yüksek sezonda 5 bin 500’ün üzerinde personel ile hizmet vermeyi planlıyor. Yurtdışında açılacak yeni otellerle çalışanların toplamı 7 bin 500’ü geçecek. Alınacak yaklaşık 2 bin kişi ağırlıklı olarak operasyonel departmanlarda (Yiyecek-İçecek ve Odalar) görev yapacak.  
Amara World Hotels 1250 çalışan sayısı ve 4 tesisiyle hizmet veriyor. Yaz döneminde bu sayı 1700-1750 olacak. Alımların çoğu yiyecek içecek, kat hizmetleri, eğlence, ön büro gibi departmanlara yapılacak.
 
Beş tesisten oluşan Stone Hotel Grup’ta 1917 kişilik çalışan sayısı 2220’ye çıkarılacak. En çok garson, komi, maid, meydancı alınması planlanıyor.
Bünyesinde 3 otel bulunduran Kamelya World’de yazın 850, kışın 250 kişi çalışıyor. Yaz boyunca servis, mutfak, kat hizmetleri, bulaşıkhane, ön büro bölümlerinde işe alımlar devam edecek.  
 
Ramada Hotel & Suites İzmir Kemalpaşa’da 55 kişi çalışıyor. Yaz dönemi için en çok yiyecek-içecek departmanına alım yapılması planlanıyor.
 
Cosmopolitan Resort bünyesine 80-100 kişilik istihdam planlanırken ağırlığı garson, barmen, barmaid ve resepsiyonist oluşturacak.
 
Baia Lara Otel’de 300-350 kişilik, ağırlıklı olarak servis, kat hizmetleri ve mutfak departmanlarında istihdam planlanıyor.
 
Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özörnek konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Yaz sezonunun yaklaşmasıyla beraber Turizm sektörünün istihdamda atılım yapmasına alışkınız. Bu yılın ilk 3 ayında geçen yıla göre biraz daha fazla bir artış söz konusu. Eleman arayışının daha da artmasını bekliyoruz.”


Bu Haber 17.04.2014 - 10:46:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.