Günübirlik evler için yapılan düzenleme otelleri vurdu, ruhsat iptalleri kapıda

Günübirlik evler için yapılan düzenleme otelleri vurdu, ruhsat iptalleri kapıda
Ekim 2016 tarihli KHK ile Kimlik Bildirme Kanunu'nda yapılan değişiklik günübirlik evlerden çok otelleri vuruyor. Giriş yapan misafirlerini anlık olarak kolluk kuvvetlerine bildirmekle yükümlü hale gelen oteller, aksama durumunda ağır para cezası ve ruhsat iptali gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor.



TurizmGüncel

678 numaralı KHK ile Kimlik Bildirimi Kanunu'nda yapılan değişiklik, günübirlik evlerden çok otelleri zor durumda bırakıyor. Daha önceki uygulamada müşteri listesini günde bir kez 01.30'da ilgili kolluk kuvvetine göndermekle yükümlü olan 30 yatak üzerinde konaklama kapasiteli otel, motel, tatil köyü ile yatarak tedavi uygulayan özel sağlık kurumları, yeni değişiklikle birlikte misafir girişlerini anlık olarak kolluk kuvvetlerine bildirmek zorunda.

YENİ SİSTEM OTEL YAZILIMLARINA ENTEGRE EDİLMİYOR


Yapılan değişiklikle birlikte otellerin bilgi aktarımında kullandığı AKBS'nin yerine KBS sistemi getirildi. Eski sistem kısmen de olsa, otel yazılımlarına entegre edilebilirken, yeni sistem otel yazılımlarının entegre olmasına izin vermiyor. Dolayısıyla oteller, her bir misafir girişinde tek tek ve anlık olarak bildirimde bulunmak zorunda. KBS sistemi ile otellerin yazılımları arasında bir entegrasyon olmadığı için tüm bilgiler manuel olarak girilmek durumunda. Bildirimlerin yapılmaması veya gecikmesi durumunda ise ruhsat iptaline kadar giden ve ağır para cezaları içeren yaptırımlar söz konusu. Edindiğimiz bilgilere göre, değişik bölgelerde şu ana kadar ceza almış oteller mevcut.

10 BİN VE 5 BİN TL'LİK CEZALAR, HATTA RUHSAT İPTALİ

KHK ile, 1774 sayılı kanunun ek 1'inci maddesinin ikinci fıkrası ''Bu kanunun 2'nci maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları anlık olarak bildirmek zorundadırlar.'' şeklinde değiştirilmiş; aynı fıkranın sonuna ise ''İkinci fıkrada belirtilen genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara onbin Türk Lirası, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara ise mülki idare amirlerinde beşbin Türk Lirası idari para cezası. Bu fiillerin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilir. Bu maddeye göre verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.'' ibaresi eklenmişti.

BÜYÜK HACİMLİ OTELLERDE DAHA BÜYÜK SIKINTI

Düzenleme tüm konaklama tesislerini etkilese de, özellikle büyük hacimli otellerde durum daha da karmaşık hale geliyor. Bir anda 150-200 misafirin giriş yaptığı tesisler, sırf kayıtları anlık olarak bildirmek için personel istihdam etmek durumunda kalıyor. Öte taraftan, 'girişler anlık olarak bildirilmeli' ibaresiyle bir zaman tanımı da yapılmıyor. Teknik aksaklık, personel ihmali veya benzer durumlar nedeniyle kayıtları geç giren oteller cezai müeyyide ile karşı karşıya.



''KAYITLI KONAKLAMA TESİSLERİNİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR''

Konuyla ilgili olarak değerlendirme yapan Türkiye Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Erdoğan, hem ekonomi hem de istihdam açısından son derece önemli olan konaklama sektörünün üzerindeki ''ruhsat iptali'' gibi ağır bir yaptırımın acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Getirilen para cezalarının makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, ''Daha ziyade günübilik kiralık evleri hedef aldığı düşünülen düzenlemede gözden kaçan konular, kayıt içi ve ruhsatlı konaklama sektörünü zor durumda bırakıyor.'' dedi.

''OTEL GİBİ ÇALIŞIYORLAR ANCAK KONUT DOKUNULMAZLIKLARI VAR''

Konut dokunulmazlığı bulunan ancak kaçak otecilik faaliyeti yürüten günübirlik evlere adli bir olay olmadan müdahale etmenin mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan, ''Kimlik bildirimi hakkında getirilen cezai müeyyideler aslen iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatına tabi olmayan bu oluşumu kayıt altına almakta ve olası cezalandırmada eksik kalacaktır.'' ifadelerini kullandı.

Erdoğan açıklamasının devamında şu noktaların altını çizdi:

''Anlık bildirime kesinlikle karşı değiliz. Olması gereken, mevcut otel yazılımları ile entegre çalışacak bir sistemin ortaya çıakrılması. Bu şekilde misafir kaydı girildiğinde, bilgiler otomatik olarak kolluk kuvvetlerinin sistemine düşecek.

''ÇÖZÜMÜ VAR''

Daha önceden olduğu gibi, konaklama tesislerinin kullanmakta olduğu otel yazılımları ile entegre çalışacak bir sistem, gerek emniyet gerekse tesisler için en doğrusu olacaktır. Yapılan görüşmelerde birçok otel yazılım firması olası bir düzenlemede gerekli yazılım desteğini vereceğini yazılı olarak taahhüt etti.''



Bu Haber 29.05.2017 - 16:45:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Levent ERDOĞAN 30.05.2017 - 12:17

    Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi olmak diye bir söz vardır.Bir de NICK NAME olmasa...Burada mümkün olduğu kadar polemiğe girmeyeceğim.Adı geçen yazılım firmalarının sorunu nasıl çözdüğünü burada yazarsam sıkıntı olur.Bilgi işlemci arkadaşlarımızın diliyle konuşalım.KBS ekranında bir FIELD"ın yeri değişirse ne olur ? Daha fazla açıklama yaptırmayın bana.Yapılan iş kalıcı ve AKBS tarzı akredite gibi çözüm değildir.Onlarıda geçelim.Olası teknik bir arızadan dolayı üç para cezası sonrası RUHSAT İPTALİ makul müdür ? Telafisi mümkün müdür ? Diğer yoruma gelince : 300 odalı bir tesisi düşünün derim.Bir girişi KBS ekranına unutup geç yaptığınızı ve bundan dolayı işletmenin yaşayacağı sıkıntıları düşünün.Biz bu görüşleri dile getirmeden önce Türkiye"nin en büyük Otel yazılım firmalarını da yanımıza alarak Emniyet GM. de üç saate yakın görüş alış verişinde bulunduk.Ortak görüş sağlıklı bir anlık bildirim için manuel kayıt yerine otel yazılımları ile entegre çalışacak web servis şeklindedir.Yukarıda adı geçen firma ise davet edilmiş olmasına rağmen toplantıya katılım gereği duymadığı gibi geri dönüş te sağlamamıştır.Bu vesile ile SİSPAR-PROTEL( opera,fidelio)-SENTEZ-AMONRA firmalarına katılımlarından dolayı ayrıca teşekkür ederim.

  • Sadettin 30.05.2017 - 12:13

    Elektra tam uyumlu diye yazan bilgi işlemci, biz elektra kullanıcısıyız ve check in yapıldıktan sonra işlemler otomatik değil manuel olarak yapılmakta. Yeni kimlik bildirim sistemi diye bir pencere açıp buradan manuel olarak göndermekteyiz. Mustafa bey, ön büroda çalışan arkadaşların işleri zaten başından aşkın birde sadece %10 luk Türk müşteri portföyümüz için ciddi bir yük üzerimize aldık. Küçük bir insan hatasında da ceza saçma sapan bir rakam, o çalışan personelin birkaç aylık maaşı... Otellerimize giriş yapan yabancılar zaten birkaç saat öncesinden havaalanı gümrüklerinde polis pasaport kontrolünden geçiyorlar. Sonuç olarak anlık bildirime itirazımız yok fakat cezalar anormal... Zaten Türkiye"ye gümrüklerden geçip yeni giriş yapmış olan insanları otellerimize anında kaydetsek ne olur birkaç saat sonra kaydetsek ne farkeder? Türk misafirlerimize zaten gerekli dikkati gösteriyoruz kimlik bildirme konusunda...

  • Mustafa 30.05.2017 - 10:26

    Önbüro görevlileri konukların otele giriş işlemini yaparken emniyete kimlik bildirimini de yapacaklar. Nasıl kimin hangi odaya yerleşeceği vs girişler yapılıyorsa, bildirim de o şekilde rutin bir işlem olarak değerlendirilmeli. Legal çalışan işletmeler için bir sorun yok. Uygulamada da şikayet edecek bir durum yok.

  • Kuşadası Hotel Bilgi İşlem Departmanı... 30.05.2017 - 09:30

    İnsanları yanlış yönlendirmeyin lütfen... Yeni Sistem eskisinden çok daha iyi ve bugün Türkiyede en yaygın kullanılan 2 yazılım Mod ve Elektra %100 entegrasyon yapmış ve kullanıcı insiyatifine ihtiyaç duymadan otomatik olarak ildirim yapmakta... Kişi Programa check/in olduğunda otomatik olarak sistem emniyete bildiriyor. Kişi, check/out olduğunda otomatik olarak sistemi emniyet kayıtlarından düşürüyor... Hemde resepsiyon görevlisinin insiyatifine bile gerek kalmıyor... Bilgilerinize...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.