Google'dan otellerle online acenteleri birbirine rakip yapan hamle

Google'dan otellerle online acenteleri birbirine rakip yapan hamle
Google'un reklam bazlı listeleme sistemi ile seyahat pazarına girmesi, özellikle online acenteleri tedirgin ediyor. Bu uygulama ile birlikte otel ve online acentelerin birbirine rakip olacağı belirtilirken, uluslarararsı pek çok zincirinin sistemi kullanmaya başladığı ifade ediliyor.

 
TurizmGüncel

İnternet arama motoru devi Google, şirketin en önemli gelir kaynaklarından biri olan online acente reklamlarını kaybetme pahasına sektöre resmen giriyor. Şirket, tıpkı Priceline, Expedia, TripAdvisor gibi, sisteme daha fazla fotoğraf ve misafir değerlendirmeleri eklerken, bir yandan da agresif otel fiyat reklamları döndürmeye başladı. 

OTELCİLER YÜZDE 25'E VARAN KOMİSYONLARDAN KURTULACAK

Google’un seyahat sektörüne girmesi ile birlikte kullanıcıların büyük bir bölümünün seyahatlerini bu sistem üzerinden planlamaları bekleniyor. Uzmanların değerlendirmelerine göre, Google üzerinden seyahat planlamak seyahatçiler için çok daha ekonomik hale gelecek. Sistemin hayata geçmesi ile birlikte, bir yandan online acenteler üst sıralarda görünür olmak için Google’a daha fazla ödeme yapacak, bir yandan da otelciler online acentelerin yüzde 25’leri bulan komisyonlarından kurtulmak için direkt Google ile çalışmaya başlayacaklar. 

Seyahat sektörüne giriş için hazırlıklarını tamamlayan Google, geçtiğimiz pazartesi Room 77 ile lisans anlaşması imzalamış ve sistemi Google otel arama sayfasına adapte etmişti. 

GOOGLE ONLINE ACENTELERDEN ELDE ETTİĞİ GELİRİ KAYBEDEBİLİR

Öte taraftan uzmanlar Google’un bu girişiminin riskler barındırdığının da altını çiziyorlar. Çünkü Google’un en büyük reklam müşterileri yine online seyahat acenteleri. Sadece Priceline Group’un Google’a 2014 yılında 1,5 milyar dolar reklam parası ödediği belirtiliyor. Expedia’nın Google’a ödediği reklam parasının ise 1 milyar dolar olduğu kaydediliyor.

HILTON, REZİDOR VE IHG GOOGLE İLE ÇALIŞACAK

Öte yandan Google, uluslar arası otel zincirleri ile olan bağlarını da güçlendiriyor. Yapılan açıklamaya göre, Hilton bünyesindeki tesislerin yüzde 78’i şu anda Google’un sisteminde tüketiciye sunuluyor. Carolson Rezidor ve IHG’nin de Google ile çalışmaya başlayacağı belirtiliyor.

SEKTÖRDE OYUNUN KURALLARI DEĞİŞECEK

Google’un yeni hamlesinin sektörde taşları yerinden oynatacağını belirten otel rezervasyon yazılım sistemi şirketi SiteMinder’ın CEO’su Erik Muñoz, Google’un yeni reklam sisteminin otelcilerle online acenteleri birbirine rakip hale getireceğini savundu. Google’un reklam bazlı yeni otel listeleme sisteminin, aynı zamanda şirketin online acentelere olan bağımlılığını bitireceği yorumları da yapılıyor.

Online acenteler Google’un reklam bazlı yeni listeleme sisteminin rekabet kurallarına aykırı olduğunu belirtseler de, yeni sistemin uzun vadede ciddi bir rekabeti beraberinde getireceği ve otelciler ile online acentelerin üst sıralarda yer almak için birbiri ile yarışacağı ve Google’a ciddi paralar ödeyecekleri konuşuluyor. (The Wall Street Journal)

 


Bu Haber 09.04.2014 - 15:12:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Hasan Turna 10.04.2014 - 12:01

    Otellerin Google ın bu servisinden yararlanabilmeleri için online rezervasyon sistemlerinin google ile entegre olması gerekiyor. Oteller daha doğru dürüst online rezervasyonla ilgilenmiyor (çok yazık) nasıl olacak bu iş? Web sitesi olmayan ya da kötü olan bir sürü otel var. Adam milyonlarca doları gömmüş betona kenini tanıttığı yere beş bin lirayı çok görmüş. Şaka gibiyiz. Değişir inşallah.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.