Fransa turizmi saldırılardan nasıl etkilenecek?

Fransa turizmi saldırılardan nasıl etkilenecek?
Dünyanın en popüler turist destinasyonlarından olan Paris, bu yıl ikinci kez terör saldırısına maruz kaldı. Saldırılar Fransa halkını etkilediği kadar, ülkedeki turistleri de korkuttu. Ülkeye seyahat etmek isteyenlerin son trajediden sonra ne yönde karar vereceği henüz bilinmiyor.


TurizmGüncel

Paris'te gerçekleşen ve IŞİD'in üstlendiği terör saldırılarında Cumhurbaşkanı François Hollande'nin açıklamalarına göre 127 kişi hayatını kaybetti, 8 terörist ise ölü olarak ele geçirildi. Hala yakalanmamış teröristler olma ihtimaline karşın, Paris halkına evlerinde kalmaları yönünde uyarı yapılırken, 1944 yılından beri ilk defa Fransa ordusu Paris sokaklarına inerek güvenlik önlemleri aldı.

'EVLERİNİZDE KALIN' ÇAĞRISI

Aralarında Türkiye ve İngiltere de bulunan pek çok ülke, Paris'te bulunan vatandaşlarını sokağa çıkmamaları ve yerel otoritelerin uyarılarını dikkate almaları yönünde uyardı.

Paris'in popüler turistik mekanları Eyfel Kulesi ve Disneyland, bir sonraki karara kadar ziyaretlere kapatılırken, Eyfel Kulesi'nin ışıkları 3 günlük ulusal yas nedeniyle karartıldı.

TURİSTLER NASIL TEPKİ VERECEK?

Saldırılar her ne kadar turistik bölgeleri hedef almamış olsa da, facianın ülke turizmini kötü yönde etkileyeceği tahmin edilebiliyor. Fransız medyası olayları ele alırken yatıştırıcı bir dil kullanırken, bazı kaynaklarda bu tavrın ülke turizminin yara almaması için geliştirildiği iddia ediliyor.

Indepent’te konuya dair sıcağı sıcağına yer alan bir değerlendirmede, ünlü İngiliz seyahat gazetecisi Simon Calder’in Fransa turizminin trajediden nasıl etkileneceğine dönük öngörülerine yer verildi. Calder, ülkenin tüm ulaşım terminallerinde güvenliği en üst seviyeye çıkardığını belirtirken, onbinlerce turistin ve iş seyahatçisinin ülkeyi terk etmek için seçeneklerini değerlendirmeye başlayacağını dile getirdi.

FRANSA'YA GİRİŞ-ÇIKIŞLAR DURDU MU?

Konuya dair ilk etapta akla gelebilecek sorulara yanıtlar üreten İngiliz gazetecinin değerlendirmeleri şu şekilde.

Soru: Saldırının hemen ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Hollande sınırların kapatıldığını söyledi. Bu ne anlama geliyor?

Bu açıklama ülkeye giriş çıkışların tamamen durduğu anlamına gelmiyor. Fransa zaten son 1 aydır ülkede gerçekleşecek bir Birleşmiş Milletler toplantısı öncesi önlem gereği uygulamaya sokmuş olduğu komşu ülkelerde giriş çıkışta pasaport veya Schengen ülkelerinden gelenler için kimlik kontrolü yapılması uygulamasını tam anlamıyla hayata geçirerek sınır güvenliğini artırmaya çalışıyor.

Soru: Paris’e giderken ya da şehir içindeki ulaşımda herhangi bir aksama var mı?

Paris’teki 11 metro istasyonu şu an kapalı durumda, ayrıca otobüs hatlarının da birçoğu çalışmıyor. Şehirdeki tüm terminallerde, havalimanlarında ve tren istasyonlarında olağanüstü güvenlik koşulları devreye sokulmuş durumda.

Avrupa’daki önemli ulaşım araçlarıdan olan Eurostar tren istasyonlarında ise şehri erken terk etmek isteyenler için ekstra önlemler alındığı, daha önceki durumlarda yaşandığı gibi elinde daha sonraki bir zamana ait bilet bulunan herkesin en hızlı şekilde tahliye edilmesinin sağlanacağını öngörebiliriz.

UÇUŞ YASAĞI VAR MI?

Soru: Uçuşlar etkilendi mi?

Facianın duyulmasının ardından Paris’e dönük pek çok özellikle denizaşırı uçuş iptal edildi.  Örneğin New York’tan kalkış gerçekleştiren bir Air France uçağı yarı yoldan döndü. Uçak daha sonra JFK havalimanından kalkarak Paris’e indi. Pek çok uçuşta saatlerce süren gecikmeler yaşanırken, iç hat uçuşlarının büyük kısmı da rötarlı gerçekleşti.

Konuya dair bir açıklama yapan Air France uçuşların mümkün olduğuna normal seyrinde gerçekleştirileceğini, ancak yolcuların rötarlara ve sıkı güvenlik kontrollerine karşı hazırlıklı olması gerektiği belirtildi.

Air France’tan bu haftasonu için bilet almış yolcular, Pbiletlerini 22 Kasım’a kadar ücretsiz olarak erteleyebilecek. Uçuşlarını daha sonraki bir tarihe ertelemek ya da destinasyonlarını değiştirmek isteyen yolculara ise bir yıl boyunca Air France ve KLM’de geçerliliği olan kuponlar verilecek.

British Airways de 17 Kasım’a kadar Paris bileti olan yolcularına uçuşlarını 28 Kasım’a kadar ücretsiz erteleme ya da destinasyon değişikliği imkanı tanıyacaklarını açıkladı.

EasyJet de uçuşlarının normal seyrinde devam edeceğini ancak yolcuların ekstra güvenlik önlemlerini göz önünde bulundurarak havalimanlarına daha önceden gitmeleri gerektiği belirtildi. Hava yolu şirketi bu hafta sonu bileti bulunan yolculara ücretsiz değişiklik ya da iptal hakkı tanıyacak.

Son olarak Flybe de, bu hafta sonu bileti bulunan yolcularına ücretsiz erteleme ya da destinasyon değişikliği ile biletlerini mile dönüştürme imkanı tanıyacak.

Soru: Saldırının uzun dönemde Fransa turizmine etkisi nasıl olacak?

Paris dünyanın en önemli destinasyonlarından biri olmaya devam edecek. Ancak, büyük ve dışarıya bu denli açık şehirlerde başka saldırılar olmayacağının garantisi asla verilemez. Charlie Hebdo saldırısı sonrası Fransa’daki turistik bölgelerdeki güvenlik seviyeleri zaten artırılmıştı. Şimdi bu önlemler daha da yükseltilecek. Şu anda var olan kimlik kontrol uygulamasının daha da sıklaşmasını bekleyebiliriz.

Uzun vadede, Schengen ülkelerinde sınır kontrolünün artırılması amacıyla pasaport kontrolü uygulamasının yeniden gündeme gelmesini beklemek de yanlış olmaz.




Bu Haber 14.11.2015 - 17:13:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.