Firuz Bağlıkaya anlattı: İşte yeni yönetimin öncelikleri ve planları

Firuz Bağlıkaya anlattı: İşte yeni yönetimin öncelikleri ve planları
TÜRSAB genel merkezinde düzenlenen mazbata töreninin ardından basınla bir araya gelen TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 
TurizmGüncel
 
Acentelerin oteller, rehberler, uçak şirketleri ve taksilerle sorunları olduğunu belirten Firuz Bağlıkaya, bu sorunları o kurumlarla masaya oturarak çözmek zorunda olduklarını belirtti. Bağlıkaya, ‘Turizmi geliştirmek istiyoruz. Herkes bir yerinden çekiştirince parça parça oluyor. Biz bişe çatının altına girmekten bahsetmiyoruz. Bir araya gelip sorunlarımızı çözelim diyoruz’ dedi.

 
‘BAŞKA BAKIŞ AÇIMIZ, BAŞKA PROJELERİMİZ VAR’
 
Türkiye’nin turizm kapasitesinin bugünkünden çok daha fazla olduğunun altını çizen Bağlıkaya, ‘En akıllı biziz demiyoruz. Sadece başka bir bakış açımız başka projelerimiz var. Proje üretmek, o projeleri kamuya anlatmak ve kamunun desteğini almak çok önemli. TV programlarına çıkıp acentelerin sorunlarından bahsetmek yerine fıkra anlatırsanız acenteler de genel kurulda böyle yapar’ ifadelerini kullandı.
 
Bağlıkaya, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:
 
‘TÜRSAB’IN TİCARETLE BAĞINI KESECEĞİZ’
 
TÜRSAB’ın ticaretle bağını keseceğiz. Yeni geldik ve kurumda şu anda ne nedir bilmiyoruz. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ticari risk taşıyacak bir kurum değil. Çünkü burası ticarethane değil. Bir yandan turizme hizmet verirken, bir yandan da çalışanların maaşını düşünemeyiz.
 
‘TÜZÜK VE YÖNETMELİKTE CİDDİ DEĞİŞİKLİKLER YAPACAPĞIZ’
 
Bu nedenle yasa üzerinde çalışacağız. İç tüzük yok şu anda kurumda, yönetmelik yok. Yasa değişikliğinden beri yıllardır iç tüzük ve yönetmelik yapılmadı. Yönetmelik ve iç tüzük ile ilgili çok ciddi değişiklikler yapacağız. Bu çalışmayı temelinden kurmak zorundayız.
 
‘BAKANLIKLA KONUŞACAĞIZ’
 
Mevcut yasayla kaçakla mücadele edilmez. Zaten yasa seni yetkili kılmamış ki. Biz bu konuda bakanlıkla daha önce de çalıştık. Konuyu bakanlıkla konuşacağız. Türkiye’nin turizm gelirini iki katına çıkarmak istiyorsak bu yasal değişiklikleri yapmak zorundayız.
 
‘SAHTE KAHRAMANLAR YARATMAYALIM’
 
Bizim yasamızda tanımlanmış onursal başkanlık diye bir makam yok. Durup dururken sahte kahramanlar yaratmayalım. İkincisi, buna rol çalma denir. Orada seçilmiş bir yönetim var.
 
Diğer taraftan, ibra etmediğiniz bir başkana nasıl onursal başkanlık vereceksiniz. Biz hep beraber ibra oylamasının kapalı olmasını neden istedik? İnsanlar etki altında kalmadan kendi iradeleriyle karar versin diye gizli yaptık. Çünkü ibra oylaması yapılırken insanlar yüz yüze ve etkiye maruz kalıyor. Dolayısıyla genel kurulda ibra olmamış bir başkana onursal başkanlık teklifine, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu denir.
 
İbra olmamak eski yönetim için cezai bir durum doğurmuyor. Delegenin, eski yönetme hakkını helal etmemesi anlamına geliyor.
 
‘YANLIŞ İŞLER YAPTILAR, BU MUAMELEYE MARUZ KALDILAR’
 
İbra yapmamamız boşuna değildi,. Tarihte ilk defa genel kurul gerekçesiz bir şekilde ertelendi. Neymiş, sosyal medyada insanlar tartışmış. Böyle bir gerekçe olabilir mi? Üstelik seçimi erteleme kararını seçimden bir gün önce aldılar. Dolayısıyla yanlış işler yaptılar ve sonuçta da böyle bir muameleye maruz kaldılar.
 
Genel kuruldan ibra olsalardı yine inceleme yaptıracaktık. Yani ibra olup olmaması önemli değil. Biz her halükarda TÜRSAB’ı bir denetim sürecine sokacağız.
 
‘SEKTÖR İÇİNDE BARIŞI SAĞLAYACAĞIZ’
 
Sektörün tüm bileşenleri ile konuşacağız ve barış yapacağız. İlkeleri belirleyeceğiz. Başaran bey kurulan her oluşumu kendine tehdit olarak görüyordu. Ama acenteler 10 sene önce var olan tüm haklarını kaybetti. Toparlamak zorundayız. Rehberlerle, otelcilerle, taksicilerle oturup konuşacağız. Zamanımız çok kısa. Zaten adaletsiz bir şekilde seçim ertelendi ve görev süremiz 21 aya geriledi. 
 
‘ÖNCELİĞİMİZ AVRUPA PAZARI’
 
Çin’den Türkiye’ye turist beklendiği ve Çin’deki Türk yılı konusunda TÜRSAB’ın bir çalışma yapıp yapmayacağı şeklindeki bir soruya ise Bağlıkaya, ‘Her bölgenin halkı seyahatlerinin yüzde 80’ini yine kendi bölgesine yapıyor. Bu durum Çin için de geçerli. Bugün biz Alman turistin yüzde 10’unu, İngiliz turistin yüzde 2’sini alıyoruz. Çin’den turist alalım elbette ama bizim asıl ana damarlarımız Avrupa, Rusya ve BDT ülkeleri. Önceliğimizin bu pazarlar olması gerekir’ yanıtını verdi.
 
‘PROFESYONEL KADRODA DEĞİŞİKLİK YAPACAĞIZ’
 
TÜRSAB içindeki profesyonel kadroda bir değişime gidip gitmeyeceği şeklindeki bir soruya ise Bağlıkaya, ‘Her yönetim kendi kadrosuyla çalışmak ister. Sıradan çalışanlar konusunda değil ama yakın çalışma personelinde bir takım değişiklikler yapacağız Bunu hemen bugünden yarına yapmayacağız tabi ki. Kaldı ki 18 yıldır Ulusoy ile yakın çalışma arkadaşlığı yapanların da bizimle çalışmak isteyeceklerini sanmıyorum’ yanıtını verdi.
 
 


Bu Haber 28.02.2018 - 16:42:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.