Finlandiyalı turistin tatil alışkanlıkları neler? İşte anket sonuçları

Finlandiyalı turistin tatil alışkanlıkları neler? İşte anket sonuçları
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de gerçekleşen Matka 2015 Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda katılımcılarla seyahat alışkanlıklarına dair bir anket yapıldı. Anket sonuçlarına göre 50 yaş üstü katılımcılar seyahat acentelerine giderken, 18-49 yaş aralığı seyahatini internetten satın alıyor.

Finlandiyalı turistin tatil alışkanlıkları neler? İşte anket sonuçları
Finlandiyalı turistin tatil alışkanlıkları neler? İşte anket sonuçları

15-18 Ocak 2015 tarihleri arasında Finlandiya’nın Başkenti Helsinki’de düzenlenmiş olan Matka 2015 Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına ait stantta, Helsinki Kültür ve Tanıtma Müşavirliğince çeşitli aktiviteler sürdürüldü. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Finlandiya Başkonsolosluğu'nda görevli Kültür ve Turizm Ataşesi Arzu Emel Yıldız, fuar hakkında bilgiler verdi. 

Fuar süresince gerçekleştirilen bu etkinlikler dâhilinde, Finlandiya pazarında izlenecek reklam stratejilerine katkı sağlayacağına inanılarak, Fin turistlerin tatil alışkanlıklarını değerlendirmeye yönelik mini bir anket çalışması da yürütüldü.  Dört günlük fuar süresince oldukça yoğun ilgi gören anket çalışması sonucunda, çalışmaya 4 bin 118 kişi katıldı ve anket çalışması verilerinin profesyonel bir şekilde analiz edilerek sonuçların sistematik bir şekilde rapor haline getirilmesi sağlandı.

PEKİ, RAPORDA EN DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR NELERDİ?

4 bin 118 kişinin katılım sağladığı anket çalışmasının değerlendirilmesi sonucunda elde edilen rapora, ankete konu soru başlıkları çerçevesinde bakılacak olursa, Finliler'in sorulara verdiği yanıtlar şu şekilde oldu:

*Senede kaç defa tatile çıkarsınız?

1-2 ve 3-5 tercihlerinin neredeyse eşit sayıda katılımcı tarafından tercih edildiği anlaşıldı. 29 yaş ve altı için yılda 1-2 defa cevabı yaygınken 40 yaş ve üstü için bu sayının 3-5 defaya yükseldiği görüldü. Her yaştan Finli'nin senede en az 1 kez tatile çıktığı ise oldukça belirgindi.

*Senede kaç defa yurtdışına tatile çıkarsınız?

Yurtdışı tatilleri için katılımcıların yüzde 62'si, 1-2 defa tercihini yaptı. 30-39 yaş aralığı ve 60 yaş üstü için 3-5 defa cevabının daha yaygın olduğu görüldü.
   
*Seyahatinizi nereden satın alırsınız?

Yüzde 89 gibi büyük bir çoğunluğun tatil satın alımı için internet ortamını kullandığı görüldü. Ancak 60 yaş ve üstü yaş aralığı için, seyahat acentesi tercihinin popülerliğini koruduğu da dikkat çekti. 18-29 yaş aralığında seyahat acentesi kullanımı, bu tercihe gösterilen ilginin genel ortalamasının yaklaşık 3’te 1’i oranında idi.

*Seyahatinizi genellikle hangi ayda satın alırsınız?

4 bin 118 Fin tarafından cevaplanan anket sonuçlarına göre; Finlandiya’da seyahat satın alımı Temmuz ayında en yoğun dönemini yaşamakta.

Katılımcıların birden fazla şıkkı işaretleyebildiği soru için, en popüler cevabın Temmuz ayı olduğu anlaşıldı. Satın alımın en düşük olduğu ayın ise Aralık ayı olduğu görüldü.

Soru yaş aralıkları bağlamında değerlendirildiğinde; 18-49 yaş arası bireylerin Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını, 60 yaş ve üstü bireylerin ise ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih ettikleri belirlendi. Ocak, Şubat ve özellikle Aralık ayı ise genel olarak satın alım eğilimlerinin düştüğü aylar olarak ortaya çıktı.

*Tatile çıkma kararınızı nasıl verirsiniz?

Yine birden fazla şıkkın işaretlenebildiği soru için, 4.118 katılımcının %63’ünün tatile çıkma kararlarını, son dakika indirimlerini takip ederek verdikleri görüldü. Son dakika indirimlerini kadınların erkeklere oranla daha fazla takip ettikleri, erkeklerin ise tatillerini daha çok 1 yıl önceden planlama eğiliminde oldukları; aynı sorunun yaş aralıklarına göre değerlendirildiğinde ise, son dakika planlamalarının 18-39 yaş aralığında oldukça yaygın olduğu, 60 yaş ve üstü yaş aralığında ise tatilin daha çok 1 yıl önceden ya da sene başında planlandığı, bu hallerin dışında spontane kararların da belli bir kesimce tercih edildiği anlaşıldı.

*Hangi tür tatil reklamı ilginizi çeker?

Tatil reklamlarına ilişkin soru için, yazılı basın reklamları ve online reklamların, açık ara ön plana çıktığı, TV reklamlarının ise bu mecraları takip ettiği belirlendi. 18-49 yaş aralığında yer alan bireylerin, sırasıyla online reklamlar, TV ve outdoor reklamlarına ilgi gösterirken 50 yaş ve üstü bireylerin en çok yazılı basın reklamlarıyla ilgilendiği anlaşıldı. Bu soruya ait ‘diğer’ seçeneğinin ise yine büyük bir sıklıkla ‘internet’ olarak cevaplandırılması ilgi çekti.


Tüm çalışmadan bir özet çıkartılacak olursa; Fin pazarında hedef kitlenin yaş aralıklarına göre tamamen farklı eğilimler gösterdiği ve bu bağlamda istisnai veriler dışında iki farklı gruptan söz edilebileceği görülmekte:

1. grup - 50 yaş ve üstü, daha sık seyahat etmekte, seyahat acentelerini kullanmakta, tatil satın alımlarını ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleştirmekte, tatillerini daha çok 1 yıl önceden ya da sene başında planlamakta ve yazılı basındaki tatil reklamlarına ilgi göstermekte.

2. grup - 18-49 yaş aralığı ise, senede 1-2 defa seyahat etmekte, seyahatini yaz aylarında, internetten satın almakta, son dakika indirimlerini takip ve tercih etmekte ve yoğunlukla online olmak üzere, TV ve outdoor reklamlarına ilgi göstermekte.





                                    






Bu Haber 22.05.2015 - 15:24:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.