Fettah Tamince: Daha çok ağlarız

Fettah Tamince: Daha çok ağlarız
Avrupalı turist kaybında yaşanan artışlar nedeniyle yıldızlı oteller de dahil olmak üzere birçok turizm tesisi kapanmaya kadar varan önlemler alıyor. Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ise, ''Biz turizmi deniz suyu sıcaklığı ile yaparsak daha çok ağlarız'' diyor.

Türkiye'de görülen Avrupalı turist sayısının büyük bir hızla düşmesiyle birlikte turizmciler, kış aylarında tesis kapatmaya varan önlemler almaya niyetleniyor. Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre Avrupa turizm pazarında yaşanan kan kaybının durdurulamaması turizmcileri kara kara düşündürüyor. Turizmciden kırmızı alarm Yıldızlı tesisler kapanıyor.

Karamsar öngörüler nedeniyle Antalya’daki birçok turizm tesisinin Kasım-Aralık ayı itibariyle müşteri alımını durduracağı belirtilirken, sektör temsilcileri, süreçten istihdam rakamlarının da ciddi şekilde etkileneceğini vurguluyor.

 
‘SIKINTI BÜYÜK’
 
Kış sezonu ile ilgili ciddi endişelerin ortaya çıktığını kaydeden Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, “Tur operatörlerinden gelen son bilgiler iç açıcı değil. Kışı takviye eden golf, kongre turizmiyle ilgili de sıkıntılar var. Tabi ciro almayınca ya o bedeli cebinizden ödeyeceksiniz, ya da tesisi kapatacaksınız. Yükü taşıyamayan işletmeler de belli süreyle tesislerini kapatacak” diye konuştu.
 
‘KAPANAN OTEL ARTACAK’
 
Turizm tesislerinin maliyetleri düşürmek adına bir takım önlemler almaya başladığını vurgulayan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, “Golf turizmindeki kayıp 2015 yılına göre; yüzde 50 civarında. Alman pazarının durumu da ortada. Özellikle Belek’te kapanan tesis sayısı geçen yıla oranla yüzde 20 aratacak gibi görünüyor. Sezonluk değil ama 1-2 aylık kapatma kararı alacak tesis sayısı da artacak” dedi.
 
‘DAHA ÇOK AĞLARIZ’
 
Grup olarak kış döneminde 2 otel kapatacaklarını açıklayan Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Ziyaretçiyi zorlayıcı etkenler bulmadığımız sürece kış ayında sıkıntı yaşamaya devam ederiz. Bu durum sadece Alman turistle de alakalı değil. Kış 6-7 ay. Bu dönemin tamamı masaya yatırılmalı ve radikal çözümler üretilmeli. Biz turizmi deniz suyu sıcaklığı ile yaparsak daha çok ağlarız” dedi.
 
‘AVRUPASIZ TURİZM OLMAZ’
 
Kış dönemine ilişkin gelen ilk rakamların tedirgin edici olduğunu belirten Titanic Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aygün, şöyle dedi: “Böyle giderse çoğu otelimiz kapanacaktır. En büyük yarayı da Side, Manavgat, Alanya alır. Avrupa ile iyi geçinip politik sorunların çözülmesi lazım. Avrupasız turizm olmayacağını bilmeliyiz. Avrupa olmazsa yaz turizmi de, kış turizmi de olmaz.”
Zorlu bir kış sezonunu geçirmeye hazırlanan Antalyalı turizmciler, maliyetleri düşürmek amacıyla ‘kırmızı alarm’ verdi. Planlamaya göre; kasım ayında sezonluk personellerin sözleşmeleri fesih edilecek. İkinci aşamada ise tesislerin kapatılması var.
 
‘KARAMSAR OLMAYALIM’
 
Kış döneminde yaşanacak sürecin Kasım ayı itibariyle netleşeceğine dikkat çeken Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, şöyle dedi: “Karamsar olmamak lazım. Elbette Avrupa turizm pazarında yaşanan gerilemenin bir takım etkileri olacaktır. Kış zor geçecek. Ancak şimdiden, ‘Şu kadar otel kapanacak. İstihdam düşecek’ demenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Süreci bekleyip göreceğiz.”
 
 


Bu Haber 27.10.2017 - 10:59:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mehmet İnce 02.11.2017 - 12:44

    Acentelar - Oteller ve Esnaf Turisti öpe öpe bu hale getirdi , yok kolundan tutup Mağaza almalar ,zorla tur satmalar vsvsvs ondan sonra helvanın dibi niye tuttu

  • turizmci 30.10.2017 - 08:20

    evet arkadaşımız doğru söylüyor yurtdışına özendireceğimize yurt içine yapsak bu turları olmaz mı ayrıca yurtdışı turları ekseriyetle oda kahvaltı tabi yiyebilirseniz.veya yarım pansiyon fiyatlardır.özel turlarda bizden daha pahallı yurt içi seyahat acentaları bunu bir denesinler ne kaybederler ........

  • İTALYA FRANSA KÜLTÜR TUR ORNEKLERI 27.10.2017 - 01:05

    Yaz aylarında %100 doluluğa ulaşan otellerimiz neredeyse 6 ay kapalı durumda ve iş yapmıyor ekonominin üzerine ekstra yük oluyor. oteller kapanmasın diye krediler veriliyor devlete yükleniliyor. ne yapmak gerekir ? Ekim 15 Nisan 15 tarihleri arasında Prontotour ETS Tatilbudur gibi acenteler Yurtdışına turlar düzenliyor fiyatlar bazen 249 € lara kadar dusebılıyor 3 gece 4 gun. Bızde aynısını AB ulkelerıne yapalım ? Turist uçak ile Antalya Havalimanına insin, sonrasında direk otobusler ıle Antalya merkez gezılsın Oradan Lara duden selalesıne gıdılsın oradan da ıstenılırse Duden selalesıne gıdılsın ve aksamına otele varılsın konaklatılsın rahatlasınlar otellerımızde hersey var ekstra ceplerındekı parayı alma ımkanları var ertesı gun ıse yıne ektra tur olarak Kursunlu Selalesı Oradan Perge Oradan Aspendos Oradan Side Merkez ve en son MAnavgat selalsıne oradan da Alanyaya devam edılsın alanya kalesı magarası gezılsın aksam oradan konaklatılsın oradan ertesı sabah dırek kapadokyaya gıdılsın oralar gezdırılsın ve donusu oradan bır yerden yapsın yıne bunu Antalya ınıslı 3 farklı bolge olarak yapılabılır Antalyadan doguya , antalya dan kuzeye, antalya dan batıya seklınde. otellerımız kapanmaz kısında ulkeye bır gırdı saglanır, turlar ucuz olacağı ıcın turıstlereı yol uzerlerındekı hedıyelık esyacılara lokumculara derıcılere sokabılırsınız. ? artık aglamak yerıne projeler uretın artık onerıler sunun lutfen. Antalya lı Genc bır Turızmcı kardesınız cy.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.