En eski rehberlerden Uğur Ayyıldız vefat etti

En eski rehberlerden Uğur Ayyıldız vefat etti
Rehber Ayyıldız'ın cenazesi 29 Mart Cumartesi günü Fenerbahçe Camii'nde öğlen namazından sonra toprağa verilecek.

 
Turist Rehberleri Birliği TUREB eski başkanı Uğur Ayyıldız geçirdiği rahatsızlık sonuicu yaşamını yitirdi.
 
Uğur Ayyıldız’ın cenazesi 29 Mart Cumartesi günü Fenerbahçe Camii’nde öğlen kılınacak cenaze namazından sonra Aile Kabristanı’nda toprağa verilecek.

Kendi web sitesi http://www.ugurayyildiz.com/ hayatı ve turizm yaşamı ile ilgili şu bilgiler paylaşılıyor:

1960 yılında US askeri personelini Ankara’da gezdirerek rehberliğe başladığında 19 yaşındaydı. Bu tarihten 1966 yılına kadar Anadolu turlarında (TMTF ve Doktoroğlu Turizm) ‘Eskort-Tur Liderliği’ yaptı. 1966 yılında ‘TMTF Amatör Rehberi’; 1968 yılında ise ‘Profesyonel Rehber’ oldu.
 
İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü Bizans  lisansı mezunu.
Kontuar Turizm’de sürekli olarak Anadolu’da ve birkaç yurt dışı turunda yıllarca kadrolu rehberlik yaptı. Devlet protokol rehberliğinde birçok ‘VIP’ misafire ve ayrıca 4 devlet başkanına servis verdi. İkisi yazılı biri sözel olmak üzere üç ayrı bakandan taltif almış tek rehber. İstanbul’un ilk video tanıtım kasetini NTSC-PAL sistemlerinde hazırladı.
 
1971-82 yılları arasında rehberlerin Elmadağ’da bulunan dernek salonunda, turlarda oluşturduğu dia arşivini kullanarak, meslektaşlarına 130 dia- konferans verdi, üniversiteler, liseler, TV kanalları ve birçok Orta Doğu ülkesinde pek çok dia-konferansı sundu. Turizm Bakanlığının düzenlediği ‘workshop’larda büyük gruplara da defalarca dia-konferanslar verdi. Son yıllarda ise Bazaar 54 Rehber Lokali’nde, Gördes, Handy Craft ve Armaggan Magazaları salonlarında, IRO’da (2 defa) ve Antalya-İzmir-Ankara -Şanlıurfa-Kuşadası-İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde meslektaşlarına ve yakınlarına konferanslar verdi. Ayrıca Eskişehir, Tekirdağ ve İstanbul Okan Üniversitesi Turizm Bölümü öğrencilerine sunumlar yaptı. Toplamda 185 i rehber arkadaşlarına olmak üzere 300’den fazla sunum gerçekleştirdi. Bakanlığın açtığı rehberlik kurslarında ‘Rehber Meslek Öğretileri’ derslerini verdi. Ülkemizin en zengin dia arşivine sahip ve büyük kısmını dijital sisteme uyarladı.
 
IRO Esnaf Odası’nın 2002 seçimlerinde teklif ve destekleri üzerine Şerif Yenen başkan seçildi.

Bir rehber kuruluşu olan Net Turizm ve Net Yayıncılık’ın idare heyetlerinde ‘Murakıplık ve Yönetim Kurulu Üyelikleri’ yaptı.
 
Bir kısmı artık basılmayan 7 kitabı, 4 ila 12 lisanda milyonu hayli aşan sayıda basıldı. İstanbul Vilayeti için “Cumhuriyetin 75 Yılı” isimli şehir prestij kitabını hazırladı (İngilizce ve Türkçe yayınlandı). Son özel eseri tüm yurdu kapsayan ilk yayın olan “Discovering Turkey Through the Lens” isimli albüm-rehber kitabı, 590 fotoğraf ile yayınlandı.
 
Ayyıldız'ın yakınlarına, rehber camiasına ve Türk turizmine başsağlığı dileriz.


Bu Haber 28.03.2014 - 10:18:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.