Emirates Avrupa ekonomisine 6,8 Milyar Euro katkı sağladı

Emirates Avrupa ekonomisine 6,8 Milyar Euro katkı sağladı
Emirates Havayolu, uluslararası danışmanlık şirketi Frontier Economics tarafından hazırlanan son rapora göre, gerçekleştirmiş olduğu ticari faaliyetlerle Avrupa Birliği ekonomisine 6,8 milyar Euro tutarında katkı sağlıyor.


Emirates, Avrupa Birliği’nde toplamda 85 bin 100 kişiye istihdam imkanı yaratırken bu sayının yaklaşık 41 bin kişilik kısmı sadece Airbus’tan alınan uçakların üretim ve teslim sürecinde görev alıyor.
 
Avrupa'nın önde gelen danışmanlık şirketi Frontier Economics, insanları ve mekânları birbirine bağlayarak ‘küresel birleştirici’ rolünü üstlenen Emirates’in Avrupa ekonomisine katkısını ölçen sosyo-ekonomik etki araştırma raporunu yayımladı.  Rapora göre, dünya üzerinde 220 farklı destinasyona hizmet sunan Emirates operasyonları, 2013-2014 yıllarında tüm Avrupa'da 85 bin100 kişiye istihdam olanağı sağladı. Bu rakam AB’nin toplam GSYİH'sinin 6,8 milyar Euro'luk kısmını oluşturuyor.  Emirates'in aynı dönemdeki Airbus A380 alımları ise 41 bin kişiye istihdam yaratırken GSYİH’de 3,4 milyar Euro hacmine denk geliyor.  
 
Emirates’in AB ekonomisine sağladığı katkıyı değerlendiren şirketin Genel Müdürü Sir Tim Clark, "Emirates, Avrupa pazarına gönülden bağlı.İlişkimizin başlangıcı, Dubai'den Londra Gatwick Havalimanı'na ilk uçuş başlattığımız yıl olan 1987'ye dayanıyor. Bu tarihten itibaren talebe bağlı bir büyüme yaşadık. Şimdi Avrupa'dan haftada 350'nin üzerinde yolcu uçuşu gerçekleştiriyoruz ve Dubai'deki merkezimiz üzerinden küresel bağlantı sağlıyoruz. Emirates'in ekonomiye etkisi son derece önemli. Frontier'in raporuna göre, operasyonlarımız ve Airbus'tan yaptığımız uçak alımları ile Avrupa genelinde 100 binin üzerinde kişiye istihdam desteği sağladık. Emirates, özellikle diğer havayolu şirketlerinin hizmet sunmadığı pazarlarda seyahat ve kargo taleplerini canlandırarak, o ülkelerin ekonomilerine de katkıda bulunuyor. Emirates'in bazı rakipleri geçmişte bizi Avrupa pazarını olumsuz etkilemekle suçladı, ancak Frontier analizi farklı bir resim ortaya koyuyor”dedi.
 
Frontier tarafından yürütülen çalışma, Emirates'in 28 Avrupa şehrindeki varlığının bölgesel gelişmeye; hatta özellikle merkez durumunda olmayan ve taşıma şirketlerinin genellikle tercih etmediği pazarların gelişmesine önemli oranda katkıda bulunduğunu gösteriyor.
 
Frontier Economics'in Kurucusu ve Üst Yöneticisi Dan Elliot görüşlerini şöyle ifade etti: "Araştırmamız, Emirates operasyonlarının doğrudan, dolaylı ve tetikleyici etkisinin yanı sıra, özellikle ikincil şehirlerle olan bağlantının gelişmesinin, AB'nin milli gelirine önemli katkı sağladığını gösteriyor. Bu katkı henüz hak ettiği değeri görmedi, ancak kesinlikle ilgi gösterilmesi gereken bir durum olduğunu düşünüyorum."

EMİRATES'İN İKİNCİL ŞEHİRLERE KATKISI 
 
Geçmiş yıllarda Avrupa'dan yapılan uluslararası uçuşlar, genellikle Avrupa'daki büyük bir merkezlerden yapılıyordu. Bu durum, diğer büyük Avrupa şehirlerinin ticari gelişimlerini ve doğrudan yabancı yatırım fırsatlarını sınırlandırarak, bu şehirlerle olan bağlantı boşluğunu daha da genişletiyordu. Emirates, 1987 yılında Avrupa'ya yönelik hizmetlerini başlattığı günden bu yana bu boşluğun kapatılmasına yardımcı oldu ve talebe bağlı olarak Avrupa çapındaki önemli ve ikincil şehirlere sunduğu hizmetlerini kademeli olarak artırdı.
 
EMİRATES İLE AVRUPA ÇIKIŞLI 220 FARKLI DESTİNASYON 
 
Emirates'in AB üyesi 16 ülkedeki 28 uçuş noktasını kapsayan Frontier analizi, bu şehirlerden çıkan ve Emirates’e özgü olan 220 rota tanımlıyor. Bu rotaların 21'ini Avrupa şehirlerinden hareket eden direk uçuşlar, 199’unu ise dünya üzerindeki çeşitli noktalara Dubai üzerinden aktarmalı uçuşlar oluşturuyor. Belirtilen noktalara yapılacak uçuşlarda diğer havayollarının ise en az bir ek aktarmaya daha ihtiyaç duyması, raporun ortaya koyduğu önemli sonuçlar arasında yer alıyor.
 
Frontier Economics'in kurucusu ve Yöneticisi Dan Elliot, "Emirates'in bu farklı 220 rota üzerinden sağladığı bağlantı doğrudan yabancı yatırımı ve ticareti olumlu yönde etkiliyor ve bölgesel merkezlerin gelişimine katkıda bulunuyor.  Ayrıca bu bağlantılar, tüketicilere seçenek sunarak turizm hacmini artırırken; aynı zamanda hem bölgesel merkezlere hem de bu merkezlerden yapılan hava kargo teslimatlarını destekliyor. Emirates'in, Avrupa Birliği’ne yaptığı 6,8 milyar Euro’luk katkısını baz alarak, 220 farklı bağlantının yarattığı hızlandırıcı etki sayesinde önümüzdeki dönemde 215 milyon Euro tutarında GSYİH'ye eşit 3 bin istihdam daha yaratacağını öngörüyoruz."
 
EMİRATES'İN A380 ALIMLARI HAKKINDA 
Emirates, toplam 140 uçak siparişi ile en büyük Airbus A380 alıcısıdır ve toplam A380 siparişlerinin %40'ından fazlasını oluşturur. 2013 yılında Airbus, Emirates'e 13 adet A380 teslim etmiştir ve bu sayı o yıl gerçekleştirilen tüm A380 teslimatlarının %50'sini oluşturur. Emirates'in ilk siparişini 13 yıl önce verdiği A380'leri 6 yıldır kullanmasına karşın, Frontier'in analizinde, oluşturulan istihdam sadece 2013 yılı için hesaplanmıştır. Fakat bu rakamlar teslim programının tüm süresine yayılabilir.
 
Airbus, Emirates'in A380 siparişlerinin Avrupa'da doğrudan, dolaylı veya tetiklenmiş 41.000 kişilik istihdamı desteklediğini görmektedir. Bu rakamın yüzde 70'i Fransa ve Almanya arasında eşit olarak bölünmekte, yüzde 17’si İngiltere ve yüzde 13'ü İspanya’da gerçekleşmektedir. Yüksek beceri gerektiren bu iş kolu ve tedarik zinciri, Airbus'a ait uçak üretim tesisleri bulunan ülkelerde önemli bir çarpan etkisi yaratmaktadır.


Bu Haber 06.03.2015 - 12:00:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.