Dünya turizminin haritası çıkarıldı, gelecek 10 yılda sektörü neler bekliyor?

Dünya turizminin haritası çıkarıldı, gelecek 10 yılda sektörü neler bekliyor?
Seyahat sektörüne yönelik teknolojik altyapı hizmeti sunan Amadeus ve Oxford Economics tarafından yapılan “Küresel Turizmin Geleceği” adlı araştırmaya göre, dünya turizmi önümüzdeki 10 yıl sürecek bir büyüme evresine girdi. Araştırmada, Özellikle Çin gibi gelişen pazarların etkisiyle, 2023 yılına kadar seyahat pazarının yüzde 20 oranında büyüyeceği belirtiliyor.


TurizmGüncel

10 yıllık makro projeksiyona göre, Gayri Safi Mili Hasıla (GSMH) ortalama olarak yılda yüzde 3,4 büyürken, önümüzdeki 10 yılda gecelemeli seyahat sayısı her yıl ortalama yüzde 5,4 oranında artış kaydedecek. Araştırmada, kriz dönemlerinde bile seyahat endüstrisinin yüzde 4,1 oranında büyüdüğüne dikkat çekildi.

2023 YILINDA ÇİNLİ TURİST SAYISI 220 MİLYONA ULAŞACAK

Araştırmada dikkat çeken diğer önemli unsur ise Çin’in küresel seyahat pazarındaki konumu ve etkisi. Buna göre, bu yıl ABD’yi egale ederek dünyanın en büyük outgoing pazarı olacağı düşünülen Çin'in, önümüzdeki 10 yıllık dönemde dünyaya gönderdiği ziyaretçi sayısı iki kat artarak 220 milyona ulaşacak. Çin aynı zamanda, 2017 yılında yurt içi seyahat pazarı en büyük ülke konumuna da ulaşacak.

TÜRKİYE KAYNAK PAZAR OLACAK

Raporda gelişmekte olan diğer ülkelere de önemli atıflar var. Buna göre turizm alanındaki büyüme sadece Çin ile sınırlı kalmayacak. Rusya, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Türkiye de dünyanın önemli kaynak pazarı durumuna gelecek. Bu ülkelerde önümüzdeki 10 yıl boyunca yüzde 5’in üzerinde büyümeler kaydedilecek. 

Amadeus Başkan Yardımcısı Holger Taubmann, “Seyahat endüstrisi yeni bir altın çağa giriyor. Kriz sonrası seyahat pazarının değişik alanlarından edinilen bilgiler bunu gösteriyor. Elbette büyüme her yerde eşit olmayacak. İşin doğası gereği, kazanalar ve kaybedenler olacaktır” değerlendirmesini yapıyor.

İŞTE RAPORDAN ALTI ÇİZİLEN BAZI BULGULAR

İş turizmindeki büyümenin yaklaşık yüzde 55’lik kısmı Asya bölgesinde gerçekleşecek. İş turizmi alanında Avrupa’da da büyüme sağlanacak ancak 2018 yılından önce 2008 seviyesine ulaşması beklenmiyor.

Havayolu seyahatindeki büyümenin lokomotifi Hindistan, Rusya ve Endonezya olacak. Tarihte ilk defa, havayolu seyahatinde, OECD dışında kalan ülkelerdeki havayolu seyahati artışı, OECD ülkelerini geride bırakacak. 

Resesyon sonrası ilk defa, uluslar arası otel konaklamaları yurtiçi konaklamaların üstüne çıkacak. Buna ek olarak, Asya bölgesinin geceleme sayısında yaklaşık 4 kat artış olmasına rağmen, bu alanda liderlik yine Avrupa’da olacak. 

Kriz sonrasında seyahat sektörünün büyümesinde öncü güç Çin olacak ancak başka faktörler de var. Gelişmiş ülkelerdeki istikrar da bu büyümede önemli bir unsur olacak.





 


Bu Haber 03.04.2014 - 16:57:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.