'Dünya liderleri Antalya'ya geldiklerinde neyle karşılaşacaklar?'

'Dünya liderleri Antalya'ya geldiklerinde neyle karşılaşacaklar?'
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, turizmin mevcut durumundan turizm kanalıyla Antalya'da üretilen katma değerin kente katkısı olup olmadığına ve önümüzdeki dönemde Antalya'da yapılacak zirvelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Budak, Antalya'nın durumuna dikkat çekerek, "Kente gelen dünya liderleri neyle karşılaşacaklar?" sorusunu sorup, vahim bir tablo çizdi.



Antalya'nın turizmde geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 5,3 büyüdüğünü belirten Budak, Antalya turizminin yüzde 50'nin üzerinde bir bölümünün Rusya ve Almanya pazarları tarafından şekillendirildiğini ifade etti. Budak, "Turizm ile ilgili şunu söylemek zorundayım. Tek taraflı pazar büyük bir tehdittir. Burada geçmişte olduğundan daha fazla tanıtım yapmak lazım. Devlet başta olmak üzere her kurum elini taşın altına koymalı." dedi.

Antalya'nın imaj çalılması üzerine yoğunlaşması ve topyekün bir tanıtım seferberliğine girişmesi gerektiğini ifad eden Çetin Osman Budak, "Antalya’nın direği turizmdir ve turizm tamamen keyfe keder bir iştir. İnsanlar en ufak bir risk hissettiklerinde rota değiştirir. Biz bunun olmasını engellemek üzere imaj çalışması yaparak Antalya’yı ve ülkemizi anlatmamız lazım." değerlendirmesini yaptı.

Budak, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

"Bununla birlikte turizm yatırımları devam ediyor. Milyar doların üzerinde teşvikleri doldurmuşuz. Bu yatırımlar devam edecek. Bu hem milli servet hem ülke zenginliğidir. Ancak burada önemli olan kaliteli hizmet verebilmek. Tesis olmazsa turist çekemeyebilirsiniz, doğru, fakat, bir gelen müşteriyi 10 kişiyle geri getirecek şekilde tesisler ve hizmet kalitesi olmalı. Fiyatları geri çekerseniz, kar üretemezseniz de hizmetiniz aksar. Bu da kalitesizliğe yol açar. Bunu önlememiz ve kalitemizi arttırmamız lazım."

ANTALYA'NIN ÜRETTİĞİ KATMA DEĞER ANTALYA'DA KALMIYOR

Hep söylüyoruz. Antalya’nın katma değeri Antalya’da kalmıyor. Antalya’da üretilen bu büyük güç Antalya’ya dönmüyor. Antalya’ya dışarıdan satış yapanlar bu katma değeri ve vergiyi kendi kentlerine götürüyorlar.

Antalya’da ciddi bir rekabet ve iş yeri enflasyonu var. Biz yaptığımız işi verimlilik esasına dayandırmalıyız. Markaya dönmeliyiz. Bir iki yılımızı markaya ayırdık. Ne yaparsanız yapın, yanına mutlaka Antalya markası koyun,mutlaka kendi markanızı geliştirin. AVM’den ve global ekonomiden şikayet etmek yerine kendimizi ne kadar geliştiriyoruz buna bakalım. Artık eskisi gibi büyük karlar yok. İşimize yatırım yapmalı ve markamızı geliştirmeliyiz. Global alanda rekabet edebilir hale gelmeliyiz.

ANTALYA BÜYÜDÜ, YA REFAHI?

Tekrar Antalya ekonomisinin rakamlarına dönersek, sizinle Antalya ekonomisine dair 1990 ın ve 2013 ün rakamlarını paylaşacağım. Bu dönemde Antalya’da;

•       Nüfus 2 kat

•       Turizm 15 kat

•       İhracat 12 kat

•       Mevduat dolar bazında 20 kat

•       Otomobil sayısı 8 kat

•       Kayıtlı çalışan sayısı yaklaşık 3 kat arttı.

Peki Antalya’nın refahı, yaşam kalitesi bu oranda arttı mı?

Antalya bu kadar büyüdü ama Antalya’nın katma değeri ve zenginliği Antalya’da kalmıyor. Kalsa belli olurdu. 1990’lı yıllardaki kent merkezi iddia ediyorum bugün yok. Bunu gayet iyi değerlendirmemiz lazım. Antalya ülkenin zenginleşmesinde bir lokomotif. Antalya Türkiye’nin vitrinidir. Türkiye’yi layıkıyla temsil ediyor. Ama hak ettiğini hangi seviyede geri aldı bunu da sizlerin takdirine bırakıyorum.

ICCA, G20, B20, EXPO ANTALYA'DA DÜZENLENECEK AMA HEYECAN YOK

Antalya’da çok sayıda etkinlik yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan dönüşte gördüm. 6. Uluslararası GerontolojiSempozyumuna ev sahipliği yapıyoruz. Bu sadece bir tanesi. Birçok bilim insanı böyle kongrelerle Antalya’yageliyor. Antalya’nın bundan haberi yok.

1 Kasım’da Antalya getirmek için çok mücadele verdiğimiz Dünya Kongre Birliği (ICCA)’nın kongresi başlayacak. Bu çok önemli bir organizasyon, adeta kongrelerin kongresi. Dünyanın en büyük kongrelerini yapanların genel kurulu Antalya’da yapılacak. Bu, turizmin çeşitlenmesi için çok önemli. Antalya’nın kongre merkezi yok. 3 sene önce bu etkinlik alındığı zaman hiç olmazsa yeni bir kongre merkezi için temel atalım dedik. Bu bir vizyondur. Bu kente kazandırılacak bir yatırımdır. Antalya o kadar para katma değer yaratıyor, ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Bu değer neden geri dönmüyor?Kongre turizmcileri Antalya’ya gelecekler. Çoğu belki Antalya’yı bilmiyor. Antalya’nın kalitesini ve doğasını görecekler. Her şey dahil sistemini görecekler. Belki bu sistemi benimseyecekler. Ancak Antalya’nın kongre merkezi yok. Otellerin içerisinde 500-1000kişilik salonlar var. 10 bin kişinin aynı anda hizmet alacağı bir merkezimiz yok. Biz ICCA’yı Belek’te iki otelde yapacağız. Ancak bir merkezde yapamıyoruz. Biz bu tip organizasyonları getirmek ve Antalya’nın marka değerini arttırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ancak bizim sesimizide duysunlar. Bizler şehri ve insanlarını zenginleştirmek istiyoruz.

ANTALYA'YA İNERKEN DÜNYA LİDERLERİ NE GÖRECEK?

Antalya’da büyük iki organizasyon daha yapılacak. G20 ve B20 toplantıları bunlar. Bunun değerini bilmemiz gerekiyor. Bu tip organizasyonlar bir daha 40 sene sonra belki gelir. Obama’dan Merkel’e Putin’e kadar dünya liderleri Antalya’ya gelecek. Ancak bu kişiler Antalya’ya gelirken ne ile karşılaşacaklar. Uçak inişe geçtiğinde sanki yeni bombalanmış gibi duran taş ocakları. Daha sonra günısı tarlasını görecekler. Bilmeyenler çatılarda hurda yığınları var zannedecekler. Gelenler bunları görecek. Antalya 13-14 milyon turist ağırlayan bir yer. Diyelim ki Kundu’da kalacaksınız. Boztepe yolundan gideceksiniz. Nasıl bir yoldan gittiğinizi düşünün. (AntalyaGüncel)


Bu Haber 22.10.2014 - 14:37:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.