Döviz krizinin olası sonuçları neler olabilir?

Döviz krizinin olası sonuçları neler olabilir?
Daha önce İstanbul Bilgi Üniversitesi, ODTÜ, Atılım Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nde, şu anda da Berlin School of Economics and Law'da (HWR Berlin) dersler veren Dr Ümit Akçay, Türkiye'deki döviz krizini ve olası sonuçlarını kaleme aldı.


Türkiye ekonomisinde yaşanan şeyin borç krizi olduğunu ifade eden Ümit Akçay, ''Borçlar, özellikle de firma borçları, döviz biçiminde yoğunlaştığı için borç krizi, döviz krizi biçimini alıyor. Bir tane kriz tanımı yok. O nedenle netleştirmek adına belirteyim. Ekonomik krizin teknik tanımı, iki çeyrek üst üste ekonomik daralmanın yaşanması, yani resesyondur. Şu anda Türkiye ekonomisi resesyonda değil. Ancak istikamet o yönde.'' ifadelerini kullandı.



''BİRİKİM REJİMİ KRİZİ''

Twitter  hesabından açıklamalar yapan Akçay, başka bir krizin de 'birikim rejimi' krizi olduğunu ifade ederek, ''Bu, yapısal olarak bir ülkedeki ekonomik büyüme patikasının ya da ekonomik büyüme modelinin tıkanmasını açıklamak için kullanılıyor. Resesyonlar, birikim rejimi krizleri ile eşleşebilir. Bu durumda kriz, yapısal bir krize dönüşür. Yapısal krizler, sadece ekonomik değil, siyasi ve kurumsal değişimleri de beraberinde getirir.'' değerlendirmesinde bulundu.

''BORÇ KRİZİ DÖVİZ KRİZİNE DÖNÜŞTÜ''

Borçların döviz biçiminde olması nedeniyle borç krizinin TL'deki hızlı değer kaybı nedeniyle döviz krizine dönüştüğünün altını çizen Ümit Akçay, ''Buna müdahale etmenin zorluğu, 2013'ten itibaren birikim rejimi krizi içerisinde olmamızdan kaynaklanıyor.'' dedi.

''MEVCUT YÖNETİM DARALMAYI YAŞAMSAL BİR TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR''

'Birikim rejimi krizi ile' tanımlamasıyla 'neoliberal popülizmin krizinini' kast ettiğini ve bunun da düşük faize dayandığını kaydeden Akçay, mevcut yönetimin daralmayı yaşamsal bir tehdit olarak gördüğüne dikkat çekti.

''DÖVİZ KRİZİ BANKACILIK KRİZİNE DÖNÜŞÜRSE...''

Döviz krizi biçimini alan borç krizinin bir sonraki adımının bankacılık krizi olacağı uyarısını yapan Akçay, ''Yeni bir 'İstanbul Yaklaşımı' önerisinin daha sıklıkla konuşulması, ekonomi yönetiminin de bunu görerek önlem almaya çalıştığını gösteriyor.'' tespitinde bulundu. Akçay, ''Döviz biçimindeki borç krizi, bankacılık krizine dönüşürse, sonrasındaki adım, kredi sıkışması ya da çöküşü olarak adlandırılıyor. Birikim rejimi krizinin, resesyona dönüşmesi, kredi çöküşü kanalıyla gerçekleşebilir.'' dedi.



Bu Haber 10.08.2018 - 10:42:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.