Derya Billur: Panik yapmıyoruz

Derya Billur: Panik yapmıyoruz
Antalya, 2014 turizm sezonunu geride bıraktı. 2014 yılını kapatmak için günler sayan Antalyalı otelciler 2015 yılı için çalışmalarını hızlandırdı. Antalya’nın deneyimli turizmcilerinden IC Green Palace Genel Müdürü Derya Billur, 2014 turizm sezonunu değerlendirdi.


Tourismtoday - Tuncay Sevin


2014 yılı için 2013’ün üzerinde bir bütçeleme yaptıklarını söyleyen Derya Billur, “Ama 2013’e yakın bir yıl olacağını görüyoruz. Artışları yansıtamadık. Bunun etkenlerinden biri arz talep dengesi. Yapılan yatak arzı taleple paralel gitmedi. Arz talebe göre daha fazlaydı. Ama bu da yıllar içinde rayına oturacaktır. Yeni işletmeler muhakkak lazım ancak bunun plan dahilinde yapılması gerekiyor. Yıllara yayılmasında ve bölgelerde homojenize yayılması lazım” dedi.

TESİS YATIRIMLARINI FARKLILAŞTIRMALIYIZ


Antalya’ya yapılan son yapılan yatırımların 5 yıldızlı tesisler olduğunu söyleyen Derya Billur, “Yapılan tesisler içinde 3 yıldızlı tesis neredeyse yok. 4 yıldızlı çok az. Gerisi ise 5 yıldızlı oteller. Dünyadaki turizm hareketleri de tamamen deluxe otellere yönelik değil. İlla herkes lüks aramıyor. 2-3 yıldızlı oteller, pansiyon ve butik oteller de tercih ediliyor. Yeni yatırımlar yapılsın ancak tesislerimizi çeşitlendirmemiz önemli. Sadece Antalya’daki 5 yıldızlı otel sayısı İspanya’nın genelinden daha fazla. Bu doğru bir dağılım değil. Yeni bir jenerasyon var. Bu jenerasyon daha çok otele bağlı kalan insanlar değil. Bu kitle şehir merkezlerine yakın tesisleri tercih edip bölgedeki şehir hayatını, eğlence hayatını, tarihi yerleri ve yerel kültürü yaşayarak deneylemek istiyorlar. Bu gelişen bir akım. Bunu kaçırmamız lazım" diye konuştu. 


YOLCU ARTIYOR KALIŞ SÜRESİ AZALIYOR


Derya Billur, 2014 yılında gelen yolcu sayısının arttığını ancak gecelemede düşüş yaşandığını söyledi.

Derya Billur şöyle konuştu:

“Gelen yolcu sayısı artıyor gibi görünse de kalış süresinin kendi istatistiklerimizden, acenta ve operatörlerden görüyoruz. 9-10 gün kalan BDT ülkesi misafirleri 7-8 gün konaklama yapmaya başladı. Gelen yolcu sayısı artsa da kalan yolcu sayısı düşüyor. Artan tesislerle birlikte otellerin doluluklarında da düşüş yaşanıyor. Erken rezervasyonda stabil doğruyu oluşturmamış oteller fiyatlarını kırarak aksiyon yapıyorlar. En pahalı oda boş odadır. Satabildiğiniz her oda kişi başı giderleri ve sabit giderleri düşürüyor. Bunun içinde fiyattan taviz veriliyor. Aksiyonlar daha önce anlık münferit olaylardı. Ancak son tüketici de artık son dakikayı bekliyor. Bir dönem operatörler otellere gelip oda alıyorlardı. Şimdi biz operatörlere gidiyoruz ve ‘bize 50 oda sat ödemeyi de seneye yaparsın’ diyoruz. Bunlar doğru ticaret değil.”

PANİK YAPMIYORUZ


2015 satışlarının başladığını söyleyen Derya Billur, “Turizmciler olarak 2015 yılını olumlu düşünüyoruz” dedi. Bölgesel ve siyasi gelişmelere de değinen Derya Billur konuşmasına şöyle devam etti: “Bölgesel ve siyasi gelişmeler konusunda antrenmanlıyız. Türkiye’de ve komşularımızdaki olayları ilk defa yaşasaydık tedirgin olur panik yapardık. Ancak daha önce Körfez Krizi, 11 Eylül saldırıları, terör saldırıları, siyasi olaylar, deprem gibi gelişmeleri yaşadık. Bir gecede artan faiz oranlarını gördük. Çok antrenmanlıyız. Ancak bu ‘hiçbir şey yapmayacağız her şey güzel olacak’ demek değildir. Sadece panik yapmıyoruz. Olası siyasi istikrarsızlıklardan minimum zararla çıkacak şekilde önlemlerimizi almamız gerekiyor. Ayrıca iyi bir tanıtım yapmamız lazım. Fuarlardaki agresif çalışmalar, doğru reklam çok önemli. Doğru mecralarda doğru açıklamalar bence faydalı olacaktır. Şu an süreci izliyoruz. Panik yapacak bir durum yok. Ne yapılması gerekiyorsa her şeyimizi göz önünde bulundurarak A, B, C planları ile stratejilerimizi yapacağız.”


Bu Haber 22.12.2014 - 15:57:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.