CHP kapsamlı turizm raporu hazırladı, 3 aşamalı kriz planı açıkladı

CHP kapsamlı turizm raporu hazırladı, 3 aşamalı kriz planı açıkladı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), turizm sektörünün krizine dair detaylı bir rapor hazırladı. Türkiye turizminin bugüne kadarki ilerleyişine ve krize dair verilerin paylaşıldığı raporda; kısa, orta ve uzun vadede atılması gereken adımları içeren '3 aşamalı kriz planı' da açıklandı.


TurizmGüncel

Geçtiğimiz haftalarda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı ‘Turizmin krizi ve belediyelerimiz’ başlıklı bir çalıştay düzenleyen CHP, krize ve krizden çıkış yollarına dair kapsamlı bir rapor hazırladı. Türkiye turizminin gelişimine ve krize dair detaylı verilerin paylaşıldığı raporda, krizin çıkış nedenlerine de değinildi.

‘TÜRKİYE’YE İLİŞKİN CİDDİ BİR GÜVENLİK SORUNU ALGISI VAR’

Rapora göre, Rusya krizi ile birlikte Avrupa kaynaklı gerileme üzerinde de ciddi şekilde durulması gerekiyor. Raporun bu bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

‘’Uzun yıllardır Türkiye’yi tercih eden turistlerde, ‘Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği algısı’nın  oluştuğu bildirilmektedir.

Ayrıca Ankara Gar, İstanbul Sultanahmet, Ankara Merasim Sokak, Ankara Kızılay, İstanbul İstiklal Caddesi ve İstanbul Vezneciler’deki bombalı saldırılar,  Türkiye’ye ilişkin ciddi bir güvenlik sorunu algısı yaratmıştır. Ayrıca AKP hükümetinin hukuk ve demokrasiyi gerileten, özgürlükleri sınırlayan uygulamaları, Türkiye’ye ilişkin tatil tercihlerini olumsuz etkilemektedir. ‘’

‘2016: KRİZ DERİNLEŞİYOR’

2016 yılının ilk 5 aylık dönemindeki kayıpların paylaşıldığı raporda, krizden en fazla etkilenen kentlerin turizmin ana merkezleri olan İstanbul, Antalya, İzmir ve Muğla olduğu ve bu kentlerdeki mayıs ayı rakamlarının krizin derinleştiğini ortaya koyduğu belirtiliyor.

‘500 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK’

Raporun ilerleyen kısımlarında, istihdam kaybı ve piyasa etkisine de değinilirken, ‘’Turizmde yaşanacak gerileme, taşımacılıktan tarıma,  kuyumdan tekstile, dericilikten inşaat sektörüne ve  turizm merkezlerindeki mahalle bakkallarına kadar tüm ekonomik faaliyetlere olumsuz yansımış ve yansıyacaktır.  Kapadokya’dan Fethiye’ye, Kemer’den Alanya’ya kadar turizm bölgelerindeki esnaf siftah yapamamaktan yakınmaktadır.

Otel, bar, restaurant ve kafe gibi turistik işletmelerde ciddi bir istihdam kaybı ortaya çıkmıştır. Türkiye genelinde  istihdam kaybını 500 bin olarak telaffuz eden sektör temsilcileri de bulunmaktadır.’’ İfadeleri kullanılıyor.

İç turizmin açıkları kapatmaya yetmeyeceğinin belirtildiği raporda, Hükümet tarafından açıklanan destek paketlerine de değinilerek şu ifadelere yer verilmiş:

‘’Hükümetin açıkladığı,  ‘Turizm Acil Eylem Planı’ ve ‘Turizm İstihdam Paketi’ sorun çözmekten uzak ve gerçeklerden kopuktur. Sektör temsilcilerinin açıklamaları da bu tespitleri doğrulamaktadır. Ayrıca desteklerin kapsamlı bir şekilde ve bir bütün olarak değil, parça parça ve zamana yayılarak açıklanması da sektörü zora sokmuştur. Sektör, planlama yapamamıştır. Dokuz ay çalışma koşuluna bağlanan istihdam desteğinin,  nisan ayının ortalarında açıklanması da uygulamanın sınırlı olmasına yol açacaktır.

Sorun otellerin kira ve ecrimisil ödemeleri değil, Türkiye’ye yönelik turizm hareketliliğidir. Turizmdeki gerilemenin güvenlik ve imaj sorunundan kaynaklandığının farkına varılarak, Türkiye’nin bu yönde adım atması, etkin bir tanıtım kampanyası yürütmesi gerekirken, Hükümet ‘rutin’ tanıtım bütçesi ile yetinmiştir.’’

2016 yılında 8 milyon turist, 12 milyar dolar gelir kaybı yaşanacağının belirtildiği raporda, 3 aşamalı bir krizden çıkış planı da yer aldı:

TURİZME ÜÇ AŞAMALI PLAN

Turizm sektörünün; bugün yaşanan krizi doğru okuyan “Kısa Vadeli”, ülke ekonomisine ve refahına çok yönlü katkısının sürdürülebilmesine yönelik “Orta ve Uzun Vadeli Planlar”a ihtiyacı vardır.

Kısa Vadede;

- Ülke yönetiminde etkin makamlarda olanlar başta olmak üzere şiddet dili terk edilmelidir.

-Tanıtım bütçesi 5 kat arttırılmalı, 100 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarılmalıdır.

-Özellikle Avrupa pazarında tüm büyükelçiliklerin tanıtım sürecine aktif katılımı sağlanmalıdır.

-AB ülkeleri ve Türkiye’ye turist gönderen ülkelerdeki ANA AKIM MEDYADA tanıtım ve imaj kampanyası yürütülmelidir.

-Nisan-Mayıs ayları için uçak başına 6 bin Dolar olarak açıklanan destek, boş koltuk desteğine dönüştürülerek tüm yıla yayılmalıdır.

-AB’nin önemli havaalanlarında billboardlarda Türkiye tanıtımı yapılmalıdır.

-Türk Hava Yolları’nın Antalya, Gazipaşa, Dalaman, Bodrum ve İzmir’e yurt dışından ek tarifeli seferler düzenlemesi sağlanmalıdır.

-Antalya Havaalanı’nın aktarma (hub) limanı olması sağlanmalıdır.

-Turizm iş kolunda istihdam üzerindeki yükler azaltılmalıdır.

-Turizm işletme ve yatırım belgeli işletmeler için eğlence vergisi muafiyeti ve alkollü içecekler için ÖTV iadesi sağlanmalıdır.

-Konaklama sektörü ihracatçı kapsamına alınmalı ve desteklerinden yararlandırılmalı, vergi iadesi sağlanmalıdır.

-Turizm bölgelerinde küçük ve orta büyüklükteki işletmelere tarımda olduğu gibi faizsiz veya düşük faizli kredi desteği sağlanmalıdır.

 Orta Vade;

-Demokrasi reformu yapılmalıdır.

-Turizm Teşvik Kanunu’nu güncellenmelidir.

-Turizm sektöründe KDV sistemi gözden geçirilmelidir.

-Mesleki çatı örgütü (Türkiye Turizm Konseyi) oluşturulmalıdır.

-Turizm tanıtım ajansları kurulmalıdır.

-Yeni pazarlar (sağlık turizmi ve yaşlı bakım merkezleri, kırsal turizm, kongre turizmi) oluşturulmalıdır.

-5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu güncellenmelidir.

-Turizm yatırım teşvik belgelerine, potansiyelin tam olarak değerlendirilmesine yönelik olarak sınırlama getirilmelidir.

-Kırsal Turizm Kanunu çıkarılmalıdır.

Uzun Vade;

-Turizm devlet politikası haline getirilmelidir.

-Türkiye’nin bütününü kapsayan turizm master planı hazırlanmalıdır.

-Türkiye’nin her köşesinde ve sürekli turizm hareketliliğinin sağlanmasına dönük yeni bir teşvik sistemi oluşturulmalıdır.





Bu Haber 29.06.2016 - 15:57:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.