Booking.com yasağına ilişkin 3 açıklama

Booking.com yasağına ilişkin 3 açıklama
Rekabet Kurulu'nun Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerini tedbiren durdurma kararı vermesine ilişkin 3 önemli açıklama geldi. Booking.com, kararı temyize götüreceklerini açıklarken, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ise kendilerine erişim engeline ilişkin bir şey ulaşmadığını, ancak mevzuatlarında rekabete aykırı işlem nedeniyle internet sitesi kapatmaya ilişkin bir hüküm olmadığını kaydetti. TÜRSAB tarafından yapılan açıklamada ise, tedbir kararının yurt içindeki tesisleri kapsadığı ve yurt dışından Türkiye'deki otel ve konaklama tesislerinin satın alınmasının önünde hiçbir engel olmadığı ifade edildi.

 
 
Hollanda merkezli dünyaca ünlü otel rezervasyon portalından yapılan açıklamada, şirketin Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması kararının temyize götürüleceği bildirildi.
 
DW Tükçe'de yer alan habere göre, şirketin hukuki süreç sonuçlanana kadar alınan karara saygı duyucağı ve erişim yasağına uyacağı ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada, "Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan konaklama karşılaştırma ve rezervasyonları yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz" denildi.

Yurt dışından şirketin sitesinde yer alan Türkiye'deki konaklama imkanlarına erişim hala mümkün, ancak Türkiye içinden rezervasyon yapmak isteyenler bir hata mesajıyla karşılaşıyor.

BTK: ERİŞİM ENGELİ YOK, REKABETLE İLGİLİ DURUMLARDA SİTE KAPATILMAZ

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ise Türkiye'deki faaliyetleri için tedbiren durdurma kararı alınan Booking.com'a erişim engeli getirilmediğini duyurdu.
 
Sputnik'te yer alan habere göre, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB), Hollanda menşeili Booking.com'un seyahat acentelerine karşı 'haksız rekabet oluşturduğu' gerekçesiyle açtığı davada alınan tedbiren durdurma kararına ilişkin konuştu.
 
Sayan, kendilerine erişim engeline ilişkin bir şey ulaşmadığını ve konuyu gazetelerden öğrendiklerini belirterek şunları söyledi:

"Yalnız şöyle bir durum var; bizim mevzuatımızda rekabete aykırı işlem nedeniyle internet sitesi kapatmaya ilişkin bir hüküm yok. Bu kararı kimin verdiğine bakarız. İnternet sayfası engellemeyle ilgili merciler belli. O mercilerden gelecek kararı görmemiz lazım. Benim gazetelerde okuduğum şekliyle engellemek mümkün değil."
 
'BOOKING, KARARIN GEREĞİNİ KENDİSİ YERİNE GETİRMİŞTİR'
 
Booking.com'da Türkiye içi otellere rezervasyon yapılamadığını, ancak yurt dışında bu işlemin yapılabildiği hatırlatılan Sayan, bunun Booking.com'un kendi inisiyatifi dahilinde olduğunu söyledi: "Normalde bizim yaptığımız şey, siteye tamamen erişimi engellemek şeklinde oluyor. Booking.com'da eğer belirttiğiniz gibi bir durum varsa kendisi bu kararın gereğini kendi kendine yerine getirmiştir. Bizim açımızdan bunun engellenmesi gibi bir durum söz konusu değil."
 
Booking.com'a tedbiren durdurma kararı veren İstanbul 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin BTK'ya yazı yazmaya karar verdiği ve BTK'nın yazı sonrası siteye erişim engeli koyacağı duyurulmuştu.
Sayan, "Mahkeme kararıyla ilgili bir yazı elinize ulaştığında nasıl bir yol izleyeceksiniz?" sorusuna da "Bunu neye dayandırarak söylediklerini görmeden bir şey demem mümkün değil. İcraata uygunsa uygulanır ama rekabetle ilgili hususla site erişime kapatılamaz" diye yanıt verdi.

TÜRSAB: YURT DIŞINDAN REZERVASYON YAPILMASININ ÖNÜNDE BİR ENGEL YOK, HUKUKİ MENFAATLERİ KORUYORUZ
 
Öte yandan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nden (TÜRSAB), dün gündeme bomba gibi düşen Booking.com kararına dair bir açıklama daha geldi. Açıklama şu şekilde:
 
''TÜRSAB 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca kurulmuş kamu kurumu tüzel kişiliği niteliğine haiz meslek birliğidir. Seyahat acentaları ise faaliyet gösterebilmek için TÜRSAB’a üye olmak ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almak zorundadır.
 
Ülkemizde söz konusu seyahat acentalığı faaliyetleri 1618 sayılı yasa ve ilgili yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılabilmektedir. Tüketiciye yönelik olarak bir bedel karşılığında seyahat acentalığı münhasır faaliyeti olarak tanımlanan hizmetlerin seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması yasaktır. Seyahat acentaları bu faaliyeti yapabilmek için Bakanlık nezdinde teminat sunmakta ve TÜRSAB’a üye kayıt ücreti ödemektedirler.
 
TÜRSAB; Birlik üyesi seyahat acentalarının menfaatlerini korumakla görevli olup, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 56/3 üncü maddesi uyarınca da üyelerinin ekonomik menfaatlerini koruyan meslek birliklerinin, haksız rekabetin tespitini ve önlenmesini talep hakkı mevcuttur.
 
1) TÜRSAB tarafından; 04.12.2015 tarihinde; Birlik üyesi seyahat acentaları ve turizm sektörünün önemli sorunu olan booking.com internet sitesi üzerinden yürütülen faaliyetlerin, haksız rekabete neden olduğu, dolayısı ile bu faaliyetlerin Tespiti ve Önlenmesi amacıyla İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2015/1174 E. sayılı dosyasında dava açılmıştır.
 
2) Mahkemece 29.03.2017 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada TEDBİR KARARI verilmiştir. (Ek:1) Ancak yargılama halen devam etmektedir.
 
3) Tedbir kararı ile, Booking.com B.V. şirketinin ve Bookingdotcom Destek Hizmetleri Ltd. Şti’nin, Booking.com internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, TÜRKİYE İÇERİSİNDE TÜRKİYE’DE YERLEŞİK OTEL, KONAKLAMA TESİSLERİNİN PAZARLANMASI VE PAZARLANMASINA ARACILIK EDİLMESİ YÖNÜNDEKİ FAALİYETLERİNİN DURDURULMASINA KARAR VERİLMİŞTİR. Sayın Mahkemece iş bu karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na, karar gereğinin uygulanması için gönderilmiştir. (Ek:2)
 
Söz konusu karar ile YURT DIŞINDAN TÜRKİYEDEKİ OTEL VE KONAKLAMA TESİSLERİNİN SATIN ALINMASININ ÖNÜNDE HİÇ BİR ENGEL YOKTUR.
 
4) Bu rezervasyon portalı ile ilgili olarak Birliğimiz Rekabet Kurumuna da başvuruda bulunmuş, Kurul 'EN İYİ FİYAT GARANTİSİ' uygulaması hükümleri nedeniyle oteller ile yapılan sözleşmelerin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4.maddesini ihlal ettiği tespit ederek oluşan aykırılık nedeniyle Booking.com B.V.’ye 2.543.992,85.-TL tutarında idari para cezası  verilmesine karar vermiştir. (Ek:3)
 
5) Tüm bu açıklamalardan da görüleceği üzere Birliğimiz, turizm sektörüne online hizmet sunan işletmelerin dürüstlük kurallarına uygun ve haksız rekabeti engelleyecek şekilde faaliyette bulunmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda online pazarda hakim durumda olan Booking.com B.V. ile Bookingdotcom Destek Hizmetleri Limited Şirketi tarafından oluşturulan haksız rekabet faaliyetlerinin engellenmesi için başvurulan hukuki girişim neticesinde verilen tedbir kararı ile de turizm sektörünün aktörleri olan seyahat acentaları, oteller ve bu yolla hizmeti satın alan tüketicilerin hukuki menfaatlerinin korunması hedeflenmektedir.
 
Yukarıda da açıklandığı üzere yargılama devam etmektedir. Anılan şirketlerin ihtiyati tedbir kararına itiraz hakları mevcuttur.  
 
Kamuoyunun bilgisine saygı ile duyurulur.''
 


Bu Haber 30.03.2017 - 18:32:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.