'Bodrum, yavaş yavaş Antalya'ya yaklaşıyor'

'Bodrum, yavaş yavaş Antalya'ya yaklaşıyor'
Cornell Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Cornell Uluslararası Konaklama Zirvesi’ne katılan Servotel Başkanı Ömer İsvan, Türkiye ve bölge turizmine dair değerlendirmelerde bulundu. Katılımcıları Türkiye'nin turizm bölgeleri konusunda bilgilendiren İsvan, Bodrum'un yavaş Antalya'ya yaklaştığını, İstanbul'un ise 10 yıl içinde 22 milyon turist ağırlayacağını ifade etti.


Leyla Durmaz TurizmGüncel

Cornell Üniversitesi’nin düzenlediği Turizm Zirvesi’nde panelist olarak yer alan Ömer İsvan, moderatör Michael Johnson’un sorularını yanıtladı. 
 
Ömer İsvan, Türkiye'de pazarın ihtiyaçları konusunda şunları söyledi:

DANIŞMANLIK, PAZARLAMA VE EKONOMİK PLANLAMA KONUSUNDA AÇIK VAR
 
''Yatırımcılar nerelere yöneleceklerinin tespitini iyi yapmalı. Türkiye’de en önemli eksikliklerden biri de software. İhtiyaç tespit edilmeli ve oralara yatırım yapılmalı. Bu anlamda entelektüel yatırıma da ihtiyaç var. Bundan kastım danışmanlık, pazarlama ve ekonomik planlama konusunda bir açık var. Türkiye turizmde dünyada 6’ıncı sırada yer alıyor, herhangi bir ülkenin turizminden bahsetmiyoruz. Bu alanlara yoğunlaşılması gerekiyor. Bu alanı büyütmek sadece ekonomiye büyük katkısı olan turizm sektörünü değil, ona bağlı onlarca sektörü de büyütecektir.’’

OTELCİLİK OKULLARI ESKİDEN AŞAĞILANIRDI
 
Ömer İsvan, ülkelerdeki kültürel yapının turizme etkisi yönündeki soruya ise şu cevabı verdi:  
 
''Konaklama sektöründe eğitim çok önemi. Son zamanlarda bu algı kırılsa da, turizm sektörünün yöneticileri otelciliğe başlarken aldıkları eğitimi hakaret olarak görüyorlar. Oysa bu iş böyledir. Önce temizlikten başlarsın ki onlarca temizlik çalışanı işçini anlayabilesin. Aynı şey garsonluk ya da şeflik için de geçerli. Türkiye’de otelcilik okulları eskiden aşağılanırdı. İnsanlar çocuklarının buralarda okuduğunu söyleyemezdi. Şu an yavaş yavaş bu algı kırılıyor ama hala zaman var. Konudan biraz saptım ancak yabancı dil de çok önemli bir etken ve kültürle de bağlantılı bir konu aslında. Müşteri memnuniyetinin en büyük garantisi iletişim. Türkiye’de son dönemde yabancı dil konuşan sayısı arttı ve daha da artmalı.’’

BİLGİ DEĞİL, DENENMİŞ BİLGİ BİR DEĞER
 
Üniversitelerin ve diğer eğitim kurumlarının turizme nasıl katkı sağlayacağı konusunda da değerlendirmeler yapan İsvan, bilginin artık herkes için kolay ulaşılabilir olduğunu ve insanların Vikipedi'ye Cornell Üniversitesi’nden daha fazla rağbet gösterdiğini söyledi. İsvan, "Artık değer, bilgi değil, ‘denenmiş bilgi. Üniversiteler endüstri ile daha fazla iç içe geçmeli ve buralarda tecrübe kazanarak denenmiş bilgiyi üretmeli." değelendirmesini yaptı.

İSTANBUL'A BİR MİLYON SAĞLIK TURİSTİ GELİYOR
 
Etkinlik sonunda bölge pazarına dair kısa bir değerlendirme yapan ve yatırımcılara fikirler veren Ömer İsvan şunları söyledi:
 
"Paris, Londra gibi diğer metropollerle karşılaştırdığımızda, yılda 13-14 milyon turist ağırlayan İstanbul, hala keşfedilmemiş bir destinasyon sayılabilir. İstanbul’a gelen turist sayısı artıyor ve geliş nedenleri çeşitleniyor. Örneğin, 3 yıl once sağlık için İstanbul’a gelen kişi sayısı 100 bin iken bu yıl 1 milyona yaklaşmış durumda. 

İSTANBUL 10 YIL İÇİNDE 20-22 MİLYON TURİSTE ULAŞACAK
 
Kültür, sağlık, alışveriş ve daha birçok nedenle turist çeken İstanbul, lider olmaya hazırlanıyor. On yıl içerisinde yılda 20-22 milyon turist ağırlayacağız. İstanbul tek başına tüm rakiplerinden  daha büyük bir potansiyele sahip. 
 
Güneye gelirsek; Antalya yavaş da olsa  büyük marka oteller ve tur operatörlerinin hedefine girmeye başladı.  Yatırımcılar birbirini taklit etmek yerine yenilenmeleri gerektiğini anladılar.

BODRUM YAVAŞ YAVAŞ ANTALYA'YA DOĞRU KAYIYOR
 
Ege’de ise bu durum daha geç başladı ve buralar hep butik tarzında devam etti. Büyük tur operatörleri buralara da saldırıyor ama allahtan süreç yavaş ilerliyor.  En büyük merkez olan Bodrum, Antalya’ya doğru yavaş da olsa yaklaşıyor. Zincir oteller bölgeye gelmeye devam edecek ama markalaşma; butik, upscale devam edecek gibi görünüyor.  
 
İstanbul dışındaki bahsettiğim tüm merkezler sezonluk çalışıyor. Buralarda yavaş yavaş turizmi 12 aya yaymaya dönük hamleler yapılmaya başlandı.: Golf, futbol, klinik, detoks gibi alanlara yatırım yapmak ve uçuşları kış sezonunda da devam ettirmeye dönük anlaşmalar bu hamleler arasında.  Örneğin Belek golf ile bunu başarmaya yaklaşmış görünüyor. 

İSTANBUL'A YATIRIM YAPMAK İSTEYENLERİ ANADOLU'YA YÖNLENDİRİYORUM
 
Anadolu ise kayak, kaplıca, doğa vb. Ile daha zayıf bir turizme sahip. Çünkü konaklama arzı çok az. Buralara yatırım yapılırsa büyüme potansiyeli oldukça yüksek. Özellikle Karadeniz yatırımcıların odaklanacağı yer olmalı. Bana İstanbul’a yatırım yapmak istediğini söyleyenleri buralara yönlendirmeye çalışıyorum. İstanbul’da fiyatlar çok yüksek ve yer bulmak neredeyse imkansız. Niş pazarında ise çok daha fazla imkan var. Yatırımcılar özel ilgi alanlarına ve özel gruplara odaklanmalı.
 
Komşularımıza gelirsek; Kıbrıs büyüyen pazarlardan biri. Orada zaten var olan yatırımlar var ancak daha potansiyel de var.
 
Suriye’de karışık durumundan ötürü bir pazardan malesef bahsedemiyoruz. Irak da aynı şekilde. Seyahat ve yatırım için bu bölgelerin ne zaman güvenli olacağını bilmek zor. 
 
İran ise ilginç bir potansiyel gösteriyor. Turistlerin de yatırımcıların da ilgisi buraya doğru yavaş yavaş kayıyor. Bana kalırsa on yıl içerisinde kafamızdaki İran imajı çok değişecek. Tabi o bölgede ne zaman ne olacağını kestirmek oldukça zor. 
 
Gürcistan ve Ermenistan gibi ülkelerde ise küçük yatırımlar gözleniyor.

YUNANİSTAN'DA BÜYÜME 10 YIL DAHA DEVAM EDER
 
Yunanistan ise oldukça ilginç bir durumda. Ekonomisindeki çalkantılar ve AB ile olan gergin ilişkilerine ragmen, turist sayısı yüzde 12,  turizm geliri ise yüzde 15 arttı.  Neredeyse tek gelir getiren ve işleyen sektörü turizm durumunda. Türkler de Yunanistan’ı izliyor ve burada yatırım gerçekleştiriyor. Yunanistan şu an yatırımcılar için cennet durumunda ve önümüzdeki on yıl büyümeye devam edecek gibi duruyor.’’
 


Bu Haber 11.06.2015 - 19:34:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.