Bir devrin sonu: Ankara Otelcilik Okulu kapanıyor

Bir devrin sonu: Ankara Otelcilik Okulu kapanıyor
1961 yılında kurulan ve 1971 yılında uygulama oteline dönüştürülen Ankara Otelcilik Okulu'na bu yıl yeni kayıt alınmadığı belirtildi.


TurizmGüncel

Kırk yıldan uzun bir süredir sektöre kalifiye eleman yetiştiren Ankara Otelcilik Okulu kapanıyor. Bu yıl yeni kayıt alınmadığı belirtilen okulun isminin ise Ankara Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değiştirildiği kaydedildi. Uygulama otelinin 'Otel Teşkilatı ve Eğitimi'yle ilgili bilgiler vermek üzere açıldığı yıl ise 1961.

1971 yılında dönemin okul müdürü İbrahim Serin tarafından uygulamaya alınan otelin gelir ve giderleri kendi döner sermayesi tarafından yürtülmekteydi. Bir uygulama oteli olan ve sektöre yüzlerce kalifiye eleman yetiştiren Ankara Otelcilik Okulu, konaklama hizmetnin yanı sıra, nişan, düğün, toplantı gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmaktaydı.

K. ÜNSAL BARIŞ ANKARA OTELCİLİK OKULU İLE İLGİLİ NE YAZMIŞTI?

K. Ünsal Barış da Ankara Otelcilik Okulu'nun ilk mezunlarından. Barış, uygulama otelinin bir diğer öğrencisi Bekir Yalçınkaya'nın açtığı http://bekiryalcinkaya.tr.gg adlı sitede uygulama oteli ilgili olarak şu makaleyi kaleme almış:

Türkiye'nin ilk uygulama oteli olan Ankara Otelcilik Okulu, aynı zamanda daha sonra kurulan diğer uygulama otellerinin koordinatörü olarak görev yapıyordu.

Türkiye'de turizm ve otelcilik konuları ilk defa 1950'li yıllardan itibaren söz edilmeye başlanmıştır. O tarihlerde ne batı standartlarında bir otelimiz vardı ve ne de bir otelcilik okulumuz vardı.
  
Bu gereksinimden yola çıkarak, Türkiye'de ilk defa 1954 yılında, 5 yıldızlı İstanbul Hilton Oteli açılırken, 1961 yılında da, Ankara'da Türkiye'nin ilk Otelcilik Okulu açılmıştır.
  
Otelcilik sektöründe üç ana sorun vardır. Sırası ile birincisi yatırım yapmaktır, ikincisi eğitimli yönetici ve personel temin etmektir, üçüncüsü ise uluslar arası standartlarda kaliteli hizmet sağlayabilmektir.
  
Bu bağlamla, tüm yabancı zincirler kendi çalıştıracakları personeli kendileri eğitmeyi bir ilke olarak tercih ederler. Hatta bazı özel eğitim isteyen bölümlere deneyimli eleman almamaya özen gösterirler.
  
Örneğin; Ben okuldan mezun olduktan sonra ilk mesleki deneyimimi İstanbul Divan Oteli’nde kazandım. 2 Yıl muhasebe ve 3 yıl da ön büro deneyimime rağmen, 1976 yılında yeni açılacak olan İnter-Contınental İstanbul Oteli Ön Büro Departmanına başvurduğum zaman, o günün Ön Büro Müdürü'nün şu sözleri kulağımda hala çınlar: "Siz meslek hayatında belirli bir formasyon kazanmış bir adaysınız. Biz ise, kendi elemanlarımızı kendimiz eğitip, bizim verdiğimiz formasyona girmelerini planlıyoruz. Eğer siz bize ileride; ‘ben bunu biliyorum, bana böyle öğrettiler’ vs. gibi sözler kullanmayacak iseniz, daha doğrusu bildiklerinizi bir tarafa bırakacak iseniz, sizi departmanımıza kabul eder, diğer elemanlar ile aynı eğitim programına dâhil ederiz. Yok, ileride bize akıl verir durumuna girerseniz, sizinle yollarımız ayrılır, bunu peşinen bilin!" deyip, işletmenin bir ilkesini ve eğitim felsefesini bana gayet açık olarak açıklamıştır.
 
Yabancı zincirler kendi elemanlarını kendileri eğitip, yetiştiriyorlar ama diğer otellerin sistematik bir eğitim programları olmadığı için, bugün dahi çok büyük oranda eğitimli ve deneyimli yönetici-eleman sıkıntısı çekilmektedir.
 
Bu gereksinim otelcilik sektörünün kıpırdanma yıllarında çok daha fazla idi. İşte bu büyük gereksinim sonucu 1961 yılında, uluslar arası AID organizasyonunun (Uluslararası Kalkınma Organizasyonu) maddi ve manevi desteği ile Türkiye'nin ilk OTELCİLİK OKULU Ankara'da açılmıştır.
 
Otelciliğin gelecekte önemli bir sektör olacağını görebildiğim için, 1963 yılında okulun sınavlarını kazanarak, kaydımı yaptırdım. 1966 yılında da mezun oldum. Yani okulun 3'ncü dönem mezunuyum. Bu meslek seçimimden dolayı da hiçbir zaman pişmanlık duymayıp, isabetli bir seçim yaptığım kanaatine sahip oldum.
  
Ankara Otelcilik Okulu, dış yardım ile kurulduğu için, gerek mutfak ve gerekse çamaşırhane bölümleri o yılların otellerinde dahi bulunmayan, USA damgalı makine, araç ve gereçler ile donatılmıştı. Okulun kurulmasında çaba gösteren ve kurulduktan sonra da gözetim altında tutan, AID temsilcisi Mr.Dr.Lanza'nın çabaları hala anılarımızdadır.
  
Okulun açılış tarihlerinde, okulumuzda uzman öğretmenler istihdam edilmekteydi. Örneğin; ABD'de Cornell Üniversitesinde otelcilik eğitimi almış Sayın Yunus Aslan Bey okul müdürlüğüne atanmıştı. Okulun ana direği olarak gördüğümüz İngiliz öğretmenimiz Mrs. Lilian May Baker'dan, House Keeping, adab-ı muaşeret (Etiquette), hijyen ve pratik temizlik derslerini alıyorduk. İngiliz öğretmenimize tercümanlık yapan, eski Dışişleri Bakanı’mız, rahmetli Osman Olcay'ın eşi, rahmetli Necla OLCAY hanım, yalnız tercümanlık yapmaz, bildiği diplomatik görgü kurallarını da aktarırdı. O yılların mutfak üstadları, rahmetli Ekrem Muhittin Yeğen ve Sayın Renan Yaman beylerden mutfak derslerini, dönemin meşhur Maitre d'hotel'i Yakup hocadan servis derslerini, İtalya'da staj görmüş Sayın Orhan Mesut Sezgin beyden, muhasebe ve resepsiyon derslerini alıyorduk.
  
O tarihlerdeki en büyük sıkıntımız ise mesleki konularda kitap sıkıntısının olması idi. Mesleki derslerimizin hiç birinin yazılmış kitabı yoktu. O yıllarda bize eğitim veren uzman öğretmenler boş vakitlerinde ders konularını daktilo ile yazar, teksir cihazlarında çoğaltır, bize dağıtırlardı. Bu gün ise üniversitelerimizde mesleki konularda kitaplar hazırlanıp, basılmaktadır.
 
Ankara Otelcilik Okulu mezunlarının önemli bir bölümü mezuniyetlerinde soluğu Avrupa ülkelerinde almışlardır. Örneğin; okulun ilk mezunlarından 15 kadar okuldaşım çalışma hayatlarına kendi olanakları ile İngiltere'de devam etmişler ve önemli hedeflere ulaşmışlardır. Daha sonra okul tarafından Belçika'ya talebeler gönderilmeye başlanmıştır. Bu öğrencilerden bazıları Türkiye dönüşlerinde 5 yıldızlı otellerde Genel Müdürlük makamına kadar tırmanmışlardır. Okul, uzun yıllardır Almanya'ya öğrenci göndermektedir. Hala Almanya'da çalışma hayatlarına devam eden, bazıları Almanlar ile evlilik kurmuş çok okuldaşım vardır.
 1961 Yılında eğitim hayatına başlayan Türkiye'nin ilk Otelcilik Okulu bugün 50 yılını arkada bırakmıştır. Geçen 50 yıl içinde öğrencilerin % 50'si mesleği benimsemez iken, diğer % 50'lik kısım Türk turizm ve otelcilik sektöründe önemli görevler yerine getirmişlerdir.
  
Bir zamanlar en alt görevlerde yönetilenler grubunu oluşturan okuldaşlarımın, bu gün yönetenler grubunu oluşturduklarını görmekten mutluluk duyuyorum.
  
50 yıldır mezun veren okulun mezunları şimdi bir sosyal paylaşım sitesinde toplanmaya başlayarak, yılların getirdiği kopuklukları gidermeye çalışmaktalar.
  
Ankara Otelcilik Okulu halen Ankara Bahçelievler'de Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi adı altında Türk turizmine eleman yetiştirmeye devam etmektedir.
  
Bu gün Türkiye'nin çok ilinde benzer okullar açılmış ve ayrıca Üniversitelere bağlı olarak Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulları Türk turizmine ivme katmaya devam etmektedirler.
  
Ankara Otelcilik Okulunun 50'nci kuruluş yılını candan kutlarken, vefat ederek aramızdan ayrılan tüm öğretmen ve okuldaşlarıma Allah'tan rahmet diliyorum.



Bu Haber 24.09.2014 - 15:40:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • HÜSEYİN KAZAN 25.09.2014 - 04:07

    KARDEŞLERİM UYANIN YAKINDA TURİZM OTELCİLİK HELAL GIDA İMAM HATİP LİSESİ AÇILACAK, 51.5 LAYIK BUNLAR BİZE,

  • İlyas Aras 25.09.2014 - 03:43

    Ben 19681968 öğretim yılında kayıt oldum ve 19701971 öğretim yılında Ankara Otelcilik Okulundan mezun oldum.Bu okul mezunu olarak övünç duymaktayım.O günkü şartlarda okumak zordu, bu okul meslek lisesi olduğu için 1979 dan sonra meslek lise mezunlarına verilen Üniversiye girme hakkı sonunda giriş sınavlarında sorulan Mesleki ve kültür soruları dışında kalan fizik kimya matamatik geometri,biyoloji gibi ders okumadığımızdan dolayı soruları cevaplayamadığımız için yüksek okul kazanma şansımız olmadı veya çok az kişiye bu yıllarda nasip oldu)Dolayısı ile bu memleket bir turizm ve tarım ülkesi (sanayi de sıfır)o doğrultuda eleman yetiştirecek okulları el üstünde tutmalı dır.Kapatmak niye anlamış değilim.Ha belki Otelcilik İmam Hatip olabilir.Saygılarımla.

  • K. Ünsal Barış 25.09.2014 - 12:15

    53 yıldır turizme nitelikli eleman yetiştiren bu meslek okulumuzun kapatılması bir skandaldır. Bu karar AKP hükümetinin turizme gerçek bakış açısını yansıtır. Umarım kararlarını gözden geçirirler, geçirmelidirler de... Sevgi ve Saygılarımla...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.