Bakanlıktan o habere yalanlama: Tamamen gerçek dışı ve maksatlı

Bakanlıktan o habere yalanlama: Tamamen gerçek dışı ve maksatlı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hasbahçe'nin imara açılacağı haberlerini yalanladı.


Hürriyet gazetesinde yayınlanan Ömer Ebil imzalı ''Topkapı Sarayı'nın Hasbahçe'si 'denetimli inşaat'a açılıyor'' başlıklı habere Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Söz konusu haberde, ''Koruma Kurulu, Topkapı Sarayı’nı 1. derece arkeolojik sit alanından 3. dereceye düşürme kararı aldı. Böylece istenen yerlerde denetimli inşaat yapılabilecek. Fatih Belediyesi Topkapı Sarayı’nın sit derecesini düşürmek için İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na başvuru yaptı. 1995 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Sur-u Sultani içinde kalan hasbahçenin 3. derece arkeolojik sit derecesine düşürülmesi önerisine Koruma Kurulu itiraz etmedi. 2863 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Yasası’na göre 1. derece arkeolojik sitlerde yapılaşma tamamen yasakken, 3. derece arkeolojik sit alanlarında müze denetimli inşaat izni veriliyor. Saray’ın avluları için ise kararı Kültür Bakanlığı verecek.'' denilen haberde şu bilgilere yer verilmişti:

KONTROLLÜ İMARA AÇILDI

''Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surlara Sur-u Sultani deniliyor. Deniz tarafındaki surlar Gülhane ile başlayıp Ahırkapı Feneri’nin ilerisinde sonlanıyor. Surlar ile eski banliyo hattının geçtiği demiryolları arasında kalan bölüme de Hasbahçe deniliyor. Hasbahçe içinde Şevkiye Köşkü ve Balıkhane Kasrı’nın neredeyse temelleri bile kaybolmuş durumda. Sadece İncili Köşk’ün surlara dayanan bir kısmı ayakta kalmayı başardı. Demiryolu ile surlar arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait eski Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi, otopark ve Ulaştırma Bakanlığı’na ait Ahırkapı Feneri müştemilatı ile bahçesi bulunuyor. Bu alanların tamamı 1. derece arkeolojik sit alanı durumundaydı. İnşaat yapımına engel olan bu statü yeni kararla birlikte değiştirildi. Bu bölge 3. derece arkeolojik sit alanına düşürülerek kontrollü olarak imara açılmış oldu.''



BAKANLIKTAN YALANLAMA GELDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hasbahçe'nin imara açıldığı haberlerine tepki gösteren bir yalanlama açıklaması yaptı. ''Gerçek dışı ve maksatlı bir haber'' denilen açıklamanın tamamı şöyle:

''Hürriyet Gazetesi'nde bugün yayımlanan ‘Hasbahçe’ye İmar’ başlıklı haber tamamen gerçek dışıdır. Söz konusu haber Tarihi Yarımada'nın yapılaşmaya ve imara açılmak istendiği algısını oluşturarak kamuoyunu yanıltmayı hedeflediği açıktır.

Bütünüyle spekülasyondan ibaret bu haberin aksine Bakanlığımız, Sur-u Sultani’nin yeniden ihyasına ilişkin çok kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Ahırkapı Feneri ile Sepetçiler Kasrı arasındaki alanın imara açılması ya da burada yeni yapılaşmaya izin verilmesi söz konusu değildir.

Bilinmelidir ki bir dünya mirası olan Topkapı Sarayı'na ve çevresindeki tarihi dokuya zarar verilmesine asla müsaade edilmeyecektir.

Bu maksatlı haberi ve yapılan açıklamaları kamuoyunun takdirine sunuyoruz.''

İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ...




Bu Haber 13.10.2017 - 14:40:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.