Bakan açıkladı: Yabancıların yazlıklarını kayıt dışı kiralamasının üstüne gideceğiz

Bakan açıkladı: Yabancıların yazlıklarını kayıt dışı kiralamasının üstüne gideceğiz
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabacıların Türkiye'de satın aldıkları konutları kayıt dışı bir şekilde kiraya verdiğini belirterek, "Bu konunun üzerine gideceğiz" dedi.


Hürriyet'ten Neşe Karanfil'e konuşan Mehmet Şimşek, yabancıların Türkiye’de aldığı yazlığı daha sonra yurtdışına günlük olarak kiraladığını belirtti. Şimşek, " Bunu da kayıtdışı olarak yapıyorlar. Ticari faaliyette bulunan vergisini ödemeli. Bunun üzerine gideceğiz"  dedi.

Yabancıların Türkiye’de yazlık aldığı daha sonra da yurtdışına günlük kiraladıkları anlaşıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ege ve Akdeniz bölgesinde konut alıp kiraya veren yabancıların üzerine gideceklerini söyledi.  Turizmcilerin kendisini ziyaret ettiğini ve yabancıların turizm bölgelerinde konut alıp daha sonra internet üzerinden ya da kendi ülkelerindeki yerel gazetelere ilanla buraları kiraya verdiğini aktardığını anlatan Şimşek, “Bunu da kayıtdışı olarak yapıyorlar ve haksız rekabete yol açıyor. Haksız kazanç var. Kim bir ticari faaliyette bulunuyorsa, yerlisi yabancısı olmaz, ayrım da yapmayız. Ticari faaliyette bulunan vergisini ödemeli. Kayıtdışı faaliyette olanın üzerine gideriz. Bu kadar basit ve net” dedi.


Bu Haber 09.02.2015 - 09:34:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Red Apple 10.02.2015 - 10:19

    Sevgili bir dost rumuzlu Sn Yorumcu. Olayı matematiksel olarak çok güzel özetlemişsiniz. Zaten sizin yorumlarınızı yıllardır takip ederim ve çok can alıcı olduklarını ve de beğeniğimi söylemeliyim.Affınıza sığınarak yazınızdaki ufak bir matematik dalgınlığına açıklık getirmek isterim. Uçak cirosu kaybını 150.000 yazlık periyotuna göre hesaplamışsınız, halbuki bu periyotta evlerde kalacak sayıya 600.000 kişi demişsiniz bu da 500 tl biletten 300 milyon tl ciro kaybı demek olur, yani 75 milyon tl değil. Yani kısaca dediklerinize sonuna kadar katılıyorum ve kaybın uzun vadede daha büyük olacağına inanıyorum.

  • Turizmde deneyimli kurt 10.02.2015 - 09:20

    ağzına sağlık kardeşim çok güzül yazmışın Al benene o kadar

  • bir dost 09.02.2015 - 11:55

    Yabancıda satar malı mülkü gider. Yeni gelecek olan varsa da gelip mülk almaz bundan sonra. Bizim emlakçılar zaten adamlara fahiş fiyattan satmışlar malı ve yurda döviz kazandırmışlar. O paralar hep yurdun içerisinde yerli inşaat sektöründe dönüyor. Adam eşine dostuna 100 senede parasını çıkartmayacağı yazlığını kiraya vermeye çalışıp, otomatikman memleketimin reklamını yapıyor ve yeni ördekler için yerli emlakçılara yol açıyor. Aferin,üç kuruş vergi alacağım diye kesin bindiğiniz dalı. Siz o vergiyi inşaat esnasında misli ile aldınız zaten. Bakın sevgili futbol severler: Türkiyede senede 25.000 yazlık kiralansa ki ben bu kadar olduğunu sanmıyorum bile, yazlık kiralama periyodu otele göre daha uzundur. Diyelimki ortalama periyod 20 gün olsun. Ev sahibinin 1 aylık periyodunu düşürsek yaza kalan 4 ay da yani 120 günde 6 periyod yapar ve bu 150.000 yazlık konaklaması yapar.Aileler 4 kişilik olsa bu da 150.000 yazlıkta 600.000 kişi yapar. Bunların çoğuda yerli turist ve Alamancı zaten. Hepsi yabancı olsa bile, bu 600.000 yazlıkçıda 30 milyon turistte 2 lik orana tekabül eder. Sonuçta bu insanlar da bakkaldan çakkaldan alış veriş yapıp ülkeye para bırakıyor. Kısaca taş çatlasan 2 ye gelecek bir ürün için, kaş yapacağım diye göz çıkarmayın. Vergiden ve turizmden anlıyorum diye arada gezen Bozkırın bürokratlarına takılmayın. Kesenin ağzını açın, verin uçak sübvansiyonunu alkışlamaya devam edelim.Türkiyenin otelde kalacak zengin turiste olduğu gibi orta halli turiste de ihtiyacı var.Zaten turizm krizde.Ha bu arada, o 25.000 yazlık yazlık sezonda yani 6 periyodta 5.000 Tl gelir gösterse sen bundan ancak 1000 tl vergi alırsın ve bu da 25.000 yazlıkta 25 milyon TL gelir vergisi eder. Oysa ki bu 150.000 kişinin gelmediğini düşün, bunların sadece min. 500 tl gidişgeliş uçak bileti cirosunun kaybı 75 milyon tl olur, o konaklama döneminde yeyip,içeceklerinin cirosunu saymıyorum bile.Acele etmeyin bu sektör daha çok yeni zamanı geldiğinde vergiyi getirirsiniz. Kaybedeceğiniz 25 milyon tl gelir vergisini reklama sayın, yazlıkçıların harcamalarından gelecek olan vergiye bakın, Olma mı? Syg.

  • Zafer Cengiz 09.02.2015 - 10:58

    Plansız gelişen ve Obezce büyümekte olan turizmin dinamizmi yönetilmez ise, daha çok sürprizlere ve Ulusal kayıplara gebe ortamlar yaşanmaktadır Sn.Bakanım.. Son 10 yıldır tırmanan bu konuda alınmayan önlemler sonucu, atı alan Üsküdara geçmiş olup, şimdi gelecek tedbirlere Müteşebbis yabancıların Müktesep HAK aramaları bile söz konusu değil midir? Ayrıca, ev turizmi tüm dünyada gelişen ve tercih edilen bir konaklama tarzı olarak, özellikle turist çeken ülkelerde yıllardır yaygın şekilde kullanılmaktadır. Eksik kalan ise, gelişmeyi izleyemeyip yıllardır tedbir alamayan Şampiyon Turizmin basit bir görev ihmalidir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.