Bağlıkaya: Turizmin sorunları devlet yetkililerine doğru anlatılmıyor

Bağlıkaya: Turizmin sorunları devlet yetkililerine doğru anlatılmıyor
Detur CEO'su TÜRSAB Başkan adayı Firuz Bağlıkaya, İzmir'de turizm sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Bağlıkaya görüşmede, birlik ve beraberlik içinde hareket edildiği sürece Türk turizminin çözülmeyecek sorununun bulunmadığını kaydetti. Bağlıkaya Ayrıca, turizmin sorunlarının devlet yetkililerine doğru anlatılmadığını da savundu.



İzmir'de Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Biliği ile bir araya gelen Bağlıkaya, TÜRSAB yönetin kurulu başkanlığına seçilmesi durumunda tüm sektör ile tek yumruk olup ülkenin tanıtımı için çalışacağını vurguladı. Toplantıda konuşan ETİK Başkanı Mehmet İşler ise, TÜRSAB'da ciddi bir değişim ve dinamizm zamanının geldiğini belirterek Bağlıkaya'ya başarılar diledi.

''DOĞRULARI ANLATMAK ZORUNDAYIZ''

Turizmde yaşanan krizin 2016 yılında başladığı sanılsa da, aslında turizmcilerin sorunu üç dört yıl öncesinden hissettiğini anlatan Bağlıkaya, sorunların devlet yetkililerine doğru anlatılmadığını belirtti. “Bizler gelen turist sayısı artsa da gelirlerin düşmesinden krizi hissetmeye başlamıştık. Bir de kötü gidişin üstüne beklenmedik olaylar yaşandı. Bizim gibi kurumlardan beklenen hemen kenetlenmek, bir araya gelmektir. Devlete, kamuya doğru bilgiler aktarılmalı ki, onlar da gereken tedbirleri alsınlar. Ama bizde öyle olmadı” diyen Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TÜRSAB bizim sektörümüzdeki kurumlar içinde en önemlisi, devletin resmi olarak muhatap aldığı, kanunla kurulmuş bir kurum. Doğru bilgiler aktarılmadığı için sanki hiçbir sorun yokmuş gibi bir siyaset oluştu. Olumsuz bir şey söylendiğinde de hükümete karşı söyleniyormuş algısı oluştu. Biz sorunun doğru anlatılmadığına, anlatılmazsa da sorunların içinden çıkılamayacağına inanıyoruz. Bizim en azından bu sektörün ciddi cari açığı kapatan sektör olduğunu doğru zamanda gidip doğru uyarılarla, doğru kişilere anlatmamız gerek. Bu yapılamadı.”

"YENİ ACENTEYE İZİN VERMEYECEĞİZ''

Sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelip, tek bir yumruk halinde sorunları hükümete, devlet yetkililerine anlatmak gerektiğini anlatan Firuz Bağlıkaya, yönetime gelmeleri durumunda ele alacakları konuların başında ise kaçak acentalar konusunun geldiğini söyledi. "Kaçaklarla çok etkin mücadele edeceğiz ve en ağır cezalandırılmaları için ilgili yasada düzenlemeler yapılmasına çalışacağız" diyen Bağlıkaya, yeni acenta kurulmasına izin vermezken acenta belgelerinin devrine olanak sağlayacaklarını dile getirdi.

TÜRSAB'da yönetime gelmeleri durumunda yapacakları temel çalışmalara ilişkin bilgiler veren Firuz Bağlıkaya, artık kimsenin iki dönemden fazla başkanlık yapamayacağını belirtti. Turizm sektörünün diğer paydaşlarla tek yumruk haline geleceklerini anlatan Bağlıkaya, TÜRSAB’ı kendisi ticaret yapan kurum olmaktan çıkarıp üyesinin ticaretini kolaylaştıran kurum haline getireceklerini vurguladı. TÜRSAB'ın girişimleri sonucu online rezervasyon sitesi booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin tedbiren durdurulmasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Firuz Bağlıkaya, şunları söyledi:

''TEKNOLOJİ İLE MÜCADELE EDEMEZSİNİZ''

"Booking.com türünün tek örneği değil ama sembolleşti. Bu site kapandı peki diğer teknoloji şirketlerinin çalışmaları ne olacak? Teknolojiyle hiçbirimizin mücadele etmesi mümkün değil, dünyada da etmiyorlar. Bizim buna uyum sağlamamız gerek. Bu mücadeleye teknolojik olarak, pazarlama gücü olarak ne kadar entegresiniz, ne kadar hazırsınız? Birlikte rekabet etmeyi öğrenmemiz gerek. Şu ana kadar yasaklamayla, durdurmayla vakit harcadık. Bu kadar büyük bir sermaye gücü var, teknolojik alt yapıyla kullanılabilir, bunların hepsi için temel bir şey var: İyi niyetle çözmeye niyetli misiniz, değil misiniz?”

''TÜRKİYE'DE FİYAT-KALİTE DENGESİ ÇOK İYİ''

Şirketinin yıllardır yurt dışında tur operatörlüğü yaptığını da anlatan Bağlıkaya, Türkiye’de fiyat ve kalite dengesinin Akdeniz çanağındaki bir çok ülkeden çok daha iyi olduğuna dikkat çekti. İnsanların tatil için Yunanistan’ı tercih etmelerinin ucuzlukla ilgisi olmadığını vurgulayan Firuz Bağlıkaya, "Burada 40 Euro’ya aldığınız bir hizmeti orada 60 Euro’dan aşağı almanız mümkün değil. İki konu var aslında sadece otelden söz ediyorsak orada mukayese edebileceğiniz otel yok. Ama sokakta durum çok farklı. Sunulan kalite, hareketlilik buradakinin çok üstünde. Türkiye’deki benzer otelleri Yunanistan’da, İspanya’da göremezsiniz. Fiyat ve kalite dengesi açısından Akdeniz çanağındaki en iyi ülke Türkiye. Şu an etrafımızdaki bütün ülkeler bayram yapıyor, Türkiye’den turist ne kadar azalırsa onların ekmeğine yağ sürülüyor” diye konuştu.

İŞLER: SEKTÖR ÇATI ÖRGÜTLENMESİNE GİTMELİ''

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, bu yıl gerçekleştirilecek seçimlerde demokratik bir şekilde adaylığını açıklayan ve yıllardır turizm sektörüne hizmet veren Firuz Bağlıkaya’nın İzmir’e gelip üyeleriyle bir araya gelmesinin işbirliğine açık olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. İşler, “Hepimiz aynı pota içindeyiz. Acentalar, otelciler, havayolları ve rehberler bu sektörün en önemli paydaşları. Bu paydaşların bir güçbirliği içinde bir araya gelmesi, yeni bir turizm stratejisi belirleyip yeni bir çatı örgütlenmesine gitmesi gerek” görüşünü dile getirdi.

Türkiye turizminde artık yeni bir devinim, değişim ve dönüşüm zamanının geldiğine dikkat çeken Mehmet İşler, “Firuz Bey’den duyduğumuz yenilikçi sesler önemli. Yeni ve vizyoner bir bakışın, dijital dünyaya yönelmemiz gerektiğinin sesleri geliyor" dedi. Türk tatilcilerin Yunanistan'ı tercih etmelerine ilişkin görüşlerini dile getiren İşler, "Bugün kendi insanımız bile Yunanistan’ı tercih ediyorsa, biz sektör olarak 1, 5 milyon dolar kaybediyorsak, sektör olarak el ele verip nerede olduğumuzu düşünmemiz gerek. Sadece acentacı değil, otelcilerle ve tüm paydaşlarla bir araya gelip bunu yapmalıyız” diye konuştu.

"TRAVEL TURKEY OUTGOING FUARI OLMAKTAN ÇIKMALI''

İzmir’de Aralık ayında düzenlenen Travel Turkey Fuarı’na ilişkin de görüşlerini paylaşan Mehmet İşler, bu fuarın turizm sektörü için çok önemli iki fuardan biri olduğunu vurguladı. Öncelikle bu fuarın arkasında olduklarını ve desteklediklerini belirten TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, "Ancak İZFAŞ ve TÜRSAB’ın ortak olarak düzenlediği bu fuara ilişkin otelciler adına, İzmir’deki turizm paydaşları adına sizden bir talebimiz var” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir ve Ege Bölgesi’nin tanıtıldığı bir fuar olması beklenen Travel Turkey, son yıllarda neredeyse tamamen 'Türkler'i nasıl yurt dışına göndeririz?' mantığıyla çalışan bir fuara dönüştü. Biz, İzmir’e yarayacak, kente, bölgemize katma değer yaratacak bir Travel Turkey Fuarı istiyoruz. TÜRSAB’ın İZFAŞ’la bu fuar için yaptığı anlaşma, kar dağılımıyla biz ilgilenmiyoruz. Biz otelciler olarak kentimizi tanıtan, buradan dışarıya gidecek değil; dışarıdan İzmir’e, bölgemize turist getirecek bir mantıkta fuar yapılsın istiyoruz. Travel Turkey her yıl metrekare olarak büyüyor. Ama biz bu fuar İzmir’e ne kadar turist getirmiş, gelen turistin sayısını ne kadar artırmış, biz ona bakıyoruz. Biz bu konudaki sıkıntımızı İZTAV’a, kent yöneticilerine defalarca anlattık. Biz İzmirli turizmciler olarak bu yaraya parmak basmanızı diliyoruz. Umarız birlik beraberlik içinde yol alabiliriz.”

ETİK Başkanı Mehmet İşler, toplantı sonunda kendilerini ziyaret eden ve işbirliğine hazır olduğunu belirten TÜRSAB Başkan Adayı Firuz Bağlıkaya’ya ve toplantıya ev sahipliği yapan Key Otel Genel Müdürü Teoman Şensoy'a ibru sanatı uygulanmış doğaltaşlardan oluşan birer tablo plaket vererek teşekkür etti.


Bu Haber 09.09.2017 - 12:27:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Aslan Kral 15.09.2017 - 11:32

    Turizm barışın sonucudur. Herkesle savaşırsan -kendi ülkendeki de dahil- Yunanistan zengin olur...

  • Ertuğrul Sarısu 10.09.2017 - 10:27

    Evet anlatamıyorsunuz. Keep going diyorsunuz. Sn Bağlıkayanın içinde bulunduğu Türsab müdürleri ilk 8 yılda bunu anlatamadılar Sonraki 8 yılda da anlatamadılar Anlatamadıkları Parti, değişmedi hala yönetimde. Anlatamayanlar da değişmedi hala Türsab"da yönetimde. Senin geri dönmen neyi değiştirecek, bu bir bayrak değişimi ve içi ve işi bitirilmiş binlerce acentaların, yaptım, ettim, yenilmiş, içilmişlerin eskilerin hesap verilmeden kapatılması ayini olacaktır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.