Bağlıkaya 6 aylık verileri değerlendirdi: Esas umut verici olan...

Bağlıkaya 6 aylık verileri değerlendirdi: Esas umut verici olan...
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 6 aylık turizm verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2018 yılının gelir ve turist sayısında rekorla tamamlanacağını belirten Bağlıkaya, verilerin en umut verici kısmının ise kişi başı ortalama harcaması yüksek pazarlarda elde edilen artışlar olduğunu söyledi.


TurizmGüncel
 
NTV'de yayınlanan Finans Kafe programında Türkiye turizminin 6 aylık performansını değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, ilk 6 ayda ulaşılan 16 milyon turist ve 11.4 milyar dolarlık gelir ile rekor kırıldığını ifade etti. 


Türkiye turizminin 2018 yılının sonunda 40 milyon turist ve 32 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kırmayı hedeflediğini belirten Bağlıkaya, “Bir aksilik yaşanmazsa bu şekilde devam edip yıl sonunda hedeflere ulaşacağız. Turizm sektörü 2017 yılında cari açığın kapatılmasına yüzde 35 oranında katkı sağladı. Bu oranın 2018 ve 2019 yıllarında giderek yükselmesini umuyoruz.” ifadelerini kullandı. 

ESAS UMUT VERİCİ GELİŞME...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un “gelir arttırıcı modeller üzerine yoğunlaşmalıyız” açıklamasını da değerlendiren Bağlıkaya, şunları söyledi:
 
“Bu değerlendirmeye katılıyoruz. Kişi sayısında hedeflerimizi yakaladık ancak gelirlerde istenilen noktada değiliz. 2017-2018 arasında kişi başı ortalama harcamada 27 dolarlık bir artış olması iyi bir gelişme. Turizm verilerinde de esas umut verici olan gelişme şu: Ortalama turist sayısında yüzde 30 oranında artış varken, Avrupa, Çin ve Hindistan gibi ortalama harcaması yüksek pazarlarda çok daha yüksek oranlarda artış yakalamışız. Bu trend önümüzdeki senelerde paket fiyatlarına ve kişi başı ortalama harcamalara mutlaka etki edecektir.”

'GELİRİ YÜKSEK SEGMENTLERE ODAKLANIRSAK 2020'DE ÖZLENEN HEDEFLERE ULAŞIRIZ'

Turizm sektörünün kruvaziyer, kongre ve sağlık turizmi gibi gelir düzeyi yüksek segmentlere daha fazla eğilmesi gerektiğinin altını çizen Bağlıkaya, “Bunlar geri dönüşü daha uzun süren, ancak ortalama harcamaları 2 bin dolar seviyesinin üstünde olan segmentler. Bu alanlara yaptığımız yatırımların da dönüşüyle 2020 yılından itibaren paket fiyatları ve kişi başı ortalama harcamada özlenen seviyeleri yakalamaya başlayacağımıza inanıyorum. Ancak tüm odağı buraya kaydırmak önemli.” şeklinde konuştu. 

'YENİ YILDIZLAR YARATABİLİRİZ'

Türkiye’nin ilk 6 ayda ağırladığı yaklaşık 16 milyon turistin 10.5 milyonunun İstanbul ve Antalya’ya geldiğini söyleyen Bağlıkaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Tabi ki İstanbul’un transit fonksiyonunu göz ardı etmemek lazım. Ancak bu iki şehir dışında kalan şehirlerimize gelen turist sayısı yalnızca 5.5 milyon. Bu veri bize yeni yıldız destinasyonlar yaratmak, turist sayısını ve döviz girdisini arttırmak için ne kadar çok şansımız olduğunu gösteriyor.” 

KAÇAK ACENTELERE KARŞI DİJİTAL DOĞRULAMA SİSTEMİ

TÜRSAB’ın kaçak acentelere karşı aldığı önlemlere ve denetim yetkilerinin arttırılmasına da değinen Bağlıkaya, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Bugün itibariyle yeni bir sistemi devreye soktuk. Bundan sonra tüm acentelerimizin sayfasında dijital doğrulama sistemi olarak kullanılacak bir TÜRSAB logosu olacak. Bu logoya tıklayan kullanıcılar acentenin yasal bir acente olup olmadığını görebilecek. Tüm acentelerimize mail yoluyla uygulamayı ilettik. Yakın zamanda bu sisteme geçmiş olacağız.
 
Bakanlığın verdiği yetkiyle, denetim faaliyetlerinde daha aktif olma şansı yakaladık. Bundan sonra, seyahat acentesi belgesini amacının dışında kullanan tüm kurum ve kuruluşlara direkt olarak müdahale etme şansımız arttı. Sektörün başına tüm sorunlara hakim olup hemen çözüm bulabilen bir yapının gelmiş olmasından dolayı, sektör bileşenleri olarak çok mutluyuz.”
 


Bu Haber 01.08.2018 - 15:40:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.