Avrupa'da 8 bin acenteyi temsil eden Thomas Bösl'den Türkiye açıklaması

Avrupa'da 8 bin acenteyi temsil eden Thomas Bösl'den Türkiye açıklaması
Çoğunluğu Almanya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg'da olmak üzere, 8 bin acenteyi temsil eden Quality Travel Alliance'ın sözcüsü Thomas Bösl; TurizmGüncel'e konuştu.


Savaş Daş - TurizmGüncel

Avrupa'nın en büyük zincir seyahat acentelerinden RTK'nın CEO'su ve bünyesinde 8 bin acente bulunan Quality Travel Alliance'ın sözcüsü Thomas Bösl, kriz dönemlerinde Türk otelcilerin hızlı hareket ettiğine dikkat çekti. Türkiye'nin turizm alanında hızlı bir değişim ve ilerleme sürecine girdiğini belirten Bösl, bu sene Türkiye'nin durumunun bir miktar zorlaştığını da ifade etti.

Bösl, TurizmGüncel'in sorularına şu yanıtları verdi:

TÜRKİYE TURİZMİ ÇOK GELİŞTİ

Avrupa’dan bakıldığında Türkiye bir turizm ülkesi olarak nasıl bir portre çiziyor?

Avrupa açısından Türkiye çok önemli bir turizm destinasyonu. Türkiye son dönemde özellikle Almanya açısından önemli bir turizm destinasyonu haline geldi. Türkiye turizmi, özellikle otelcilik ve altyapı alanlarında büyük yatırımlar yaptı. Bunu havalimanlarından başlayarak, yollardan tutun otellere kadar her yerde görebilirsiniz. Ben şahsen 1987 yılında ilk defa Türkiye’ye geldim. O zaman aklımda kalan Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında çok büyük bir fark var. Ne kadar çok şeyin yapıldığını o şekilde anlayabiliriz.

TÜRKİYE YILA DÜŞÜŞLE BAŞLADI, SONRA TOPARLADI

Türkiye’nin ana pazarlarına bakıldığında Almanya, İngiltere ve Rusya gibi pazarlar öne çıkıyor. Fakat krizden dolayı Rusya'daki talepte bir düşüş var. Bunun Avrupa pazarında fiyat anlamında bir etkisi oldu mu?

Türkiye için zor bir yıl. Bütün Orta Avrupa’daki ülkelerde rezervasyonlar çok erken yapılıyor. Bu yüzden aralık ayından itibaren bile Hollanda, Belçika ve Almanya gibi ülkelerde talebin nasıl şekilleneceğini aralık ayından görebiliyoruz.

Bahsettiğim ülkelerde 2014 aralık ayında yüzde 35’lik bir düşüş gördük. Buna Rusya piyasasındaki zayıflama da eklenince, gördük ki Türk otelciler, hava yolları ve tur operatörleri hemen harekete geçmeye başladılar. Bunun da çok özel bir etkisi oldu. Çünkü aralıktan bu yana geçen 5 aylık dönemde hafif de olsa artıya geçtik. Bu da Türkiye’yi başka tatil ülkelerinden ayıran çok önemli bir özellik. Burada bir şey olduğu zaman farklı branşlardan bir çok insan harekete geçiyor ve etkin olabiliyor.

TÜRK OTELCİLER ÇOK ETKİLİ, AÇIĞI ERKEN KAPATIYOR

Oradaki Türk operatörlerin etkisi olduğunu mu söylüyorsunuz?

Aslında tur operatörlerinin de bir etkisi var ama asıl etki otelcilerden geliyor. İşte bunu açıklamak lazım. Türkiye’yi diğer ülkelerden farklı kılan şudur: Böylesi kriz dönemlerinde başka ülkelerde turizm bakanlığı aktif olmaya başlıyor. Ama bu bürokratik bir süreç olduğu için süreç uzuyor. Türkiye’de de yine bakanlık aktif oluyor ama turizm bakanlığı aktif olmadan önce şahıslar aktif oluyor ve sektör bu açığı kapatıyor.

TÜRKİYE, AVRUPA'DA HAK ETTİĞİ PAYI ALIYOR

Avrupa seyahat pazarında bu yıl yüzde 4 oranında büyüme bekleniyor. Türkiye turizmi Avrupa turizm pastasından hak ettiği payı alabiliyor mu sizce?

Bu güzel bir soru çünkü her ülke tabi ki pay almak istiyor. Hem de iyi bir pay almak istiyor. Ama bu bahsettiğimiz % 3’lük büyümenin özüne bakmak lazım. Ciro üzerine bir büyüme bu. Ciro üzerine olan böyle bir büyüme sırf fiyatların artmasından da kaynaklanıyor olabilir. Ben Türkiye'nin Avrupa seyahat pazarında payını aldığını düşünüyorum.

BU SENE TÜRKİYE'NİN DURUMU ZORLAŞTI

Diğer destinasyonlarla (İspanya, Yunanistan gibi) kıyaslarsak Türkiye’ye dönük talep konusunda 2015 sezonunu nasıl görüyorsunuz, hangi destinasyonlar daha yoğun talep görüyor?

Türkiye 2015 yılına zayıf başladı ancak toparladı. Tabi ki Türkiye’nin geçen yıl bir avantajı vardı. Mısır ve Tunus turizmi kötü gelişmişti. O iki ülke toparladığı için Türkiye’nin durumu biraz daha zorlaştı.  Buna rağmen Türkiye biraz fiyat kırmakla birlikte yine toparlayacak gibi görünüyor. Yılın başındaki zayıf noktaya bakarsak, daha iyi olacağını söyleyebiliriz.

TÜRKİYE, OTEL-TUR OPERATÖRÜ-HAVA YOLU ZİNCİRİNDE ÇOK ETKİLİ

Tanıtım konusunda Türkiye’nin bir eksiği olduğunu düşünüyor musunuz?

PR veya tanıtım her zaman daha iyi yapılabilir diye düşünüyorum. Ama bu da biraz zevk meselesi. Bu konuda bir yargıda bulunmak istemiyorum. Türkiye’nin çok müthiş bir avantajı var. O da otelci, tur operatörü ve seyahat acentesi zinciri içinde çok iyi ilişkilere sahip olması. Bunu da çok iyi kullanıyor.

Türkiye'ye dönük fiyatlar düştü mü peki?

Çok düşmedi. Aslında pazarlamada aktif olunmak istendiği için yer yer bilinçli indirimler yapıldı. Genel olarak çok da düşmedi.


 


Bu Haber 24.05.2015 - 13:44:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.