Avrupa turizm devlerine rekabet soruşturması: Rekor ceza verilebilir

Avrupa turizm devlerine rekabet soruşturması: Rekor ceza verilebilir
Avrupa’nın önde gelen tur operatörleri ile İspanyol bir otel zinciri, Avrupa Rekabet Komisyonu’nun açtığı tekelcilik karşıtı (antitröst) soruşturmayla karşı karşıya. Soruşturmanın turizm şirketlerinin aleyhine sonuçlanması durumunda, Avrupa devleri rekor oranlarda ceza ödemek durumunda kalabilir...


TurizmGüncel - Dış Haberler

Avrupa Komisyonu tarafından konuya dair yapılan açıklamada, soruşturmanın otellerdeki uygunluğun ve oda fiyatlarının müşterilerin konumuna göre değişiklik gösterdiği yönündeki şikayetler sebebiyle açıldığı ifade edildi.

Soruşturmanın, İspanyol otel zinciri Melia ile tur operatörleri Kuoni, REWE, Thomas Cook ve TUI arasındaki anlaşmaları kapsadığı belirtiliyor. 

Tur operatörlerinin de mercek altına alındığı soruşturmada, toplamda 15 firmanın e-ticaret alanındaki haksız rekabete yol açan uygulamaları inceleniyor. Bu firmaların; müşterilerin, elektronik cihazları, video oyunlarını ve otel odalarını seçmesini ve en düşük fiyatla satın almasını engelleyici uygulamaları hayata geçirdiği iddia ediliyor.

‘’LOKASYONA GÖRE AYRIMCILIK KABUL EDİLEMEZ’’

Komisyon, tarafından yapılan açıklamada, otellerin oda kullanımını maksimize etmek amacıyla geliştirdiği yenilikçi fiyat mekanizmalarının memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, otellerin ve tur operatörlerinin kullanıcılara konumlarına göre ayrımcılık uygulamasının kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

‘’Soruşturma kapsamında incelenen anlaşmaların, müşterileri uyruklarına ve ikamet ettikleri ülkelere göre ayırdığı yönünde iddialar var. Böyle bir uygulama varsa, bu  müşterilerin otellerin gerçek doluluklarını ve en düşük fiyatları göremediği ve lokasyona göre bir ayrımcılık yapıldığı anlamına gelir.

Bu durum da, bazı ülke vatandaşlarının, diğer Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlarına sunulan konaklama fırsatlarına ulaşamaması sebebiyle AB rekabet kurallarının ihlal edildiğini gösterir. Bu da, pazarın bölünmesine yol açar.’’

THOMAS COOK VE TUI'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Komisyonu’yla soruşturma boyunca iş birliği içerisinde olacağını belirten Thomas Cook, konuya dair yaptığı açıklamada, ‘’Thomas Cook, hizmet verdiği 15 Avrupa kaynak pazarında adil ve açık rekabet ortamı için elinden geleni yapmaktadır.’’ ifadeleri kullanıldı.

TUI tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

AB Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüğü'nün, TUI ile birlikte, diğer tur operatörlerine ve otelcilere dönük resmi işlem başlattığını doğrulayabiliriz.

Komisyon, tur operatörleri ve oteller arasında otel tekliflerinin veya otel fiyatlarının müşterinin uyruğuna ve/veya ikametine göre farklı seviyelerde ayarlandığı bazı uygulamaları gözden geçiriyor.

TUI olarak, AB Komisyonu ile soruşturma boyunca tam iş birliği içerisinde olacağımızı belirtmek isteriz.’’

MELIA HOTELS: SORUŞTURMA AÇILMASI, KURAL İHLALİ ANLAMINA GELMİYOR

Soruşturmanın taraflarından İspanyol Melia Hotels tarafından yapılan açıklamada ise, soruşturmanın herhangi bir ihlalin yaşandığı anlamına gelmediği, Komisyon’un bu aşamada yalnızca bilgi topladığı belirtildi. Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

"Melia, Komisyon ile hem aktif hem de yapıcı bir şekilde iş birliği yapmaya devam edecek. Avrupa tüketicisinin haklarına ilişkin herhangi bir usulsüz davranışın olmadığını doğrulayan, hızlı bir inceleme süreci geçireceğimize inanıyoruz.’’

REKOR ORANDA CEZA VERİLEBİLİR

İnceleme sonucunda rekabet kurallarının ihlal edildiğini yönünde karar verilirse, şirketler küresel cirolarının yüzde 10’una kadar çıkan cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

Ekonomiyi güçlendirmek amacıyla ‘tek büyük pazar’ mottosunu benimseyen Avrupa Birliği, online sınırlar arası satışları arttırmayı ve müşterinin lokasyonuna göre teklifleri sınırlayan ‘coğrafi engelleme’ uygulamalarını sonlandırmayı hedefliyor.

Soruşturma hakkında açıklama yapan Avrupa Rekabet Komisyonu Üyesi Margrethe Vestager ise şunları söyledi:

"E-ticaret, tüketicilere daha geniş bir ürün ve hizmet seçeneği ile sınır ötesi satın alma fırsatı sunmalıdır.

Başlatmış olduğumuz 3 soruşturma, şirketlerin, tüketicilere sunulan bu fırsatları engellemeye çalıştıklarından şüphelenilen uygulamalara odaklanmaktadır.

Davalar tüketici elektroniği, video oyunları ve konaklama sektörleriyle ilgilidir.

Daha spesifik olarak, bu şirketlerin, perakende fiyatlarını haksız bir şekilde kısıtlayarak veya müşterileri uyruklarından veya konumlarından dolayı bazı tekliflerden dışlayarak AB rekabet kurallarını ihlal edip etmediğini araştırıyoruz."

Komisyon’un antitröst soruşturmasını sonuçlandırmak için yasal bir süre sınırı bulunmuyor.
 



Bu Haber 03.02.2017 - 12:45:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.