'Avrupa Birliği vatandaşlarının tercihi bu yıl Türkiye olmayabilir'

'Avrupa Birliği vatandaşlarının tercihi bu yıl Türkiye olmayabilir'
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Wyndham Grand İzmir Özdilek’te gerçekleştirdiği toplantıda İzmir turizmini masaya yatırdı. ETİK başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda, 2014 yılı değerlendirilerek 2015 yılıyla ilgili beklentiler konuşuldu.



2014 yılını değer kaybederek kapatan İzmir turizmine yönelik değerlendirmelerde bulunan ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir turizminin şehrin bütçesinden hak ettiği payı alamadığını ve İzmir 2014 yılında Alsancak Limanı  yolcu trafiğinde meydana gelen büyük düşüşe değindi. İzmir’in kruvaziyer turizminde büyük avantajlara sahip olduğunu ve İzmir turizmi için önemli kararların alınmasını söyleyen Mehmet İşler, şunları söyledi: 

"2014 yılında İzmir turizmi yaklaşık eksi 8 değerle geçtiğimiz yılı kapattı. İzmir turizmi bu şekilde devam ederse, 2015 yılında da düşüş yaşamaya devam edecektir. İzmir turizmi, hak ettiği payı şehrin bütçesinden alamamaktadır. Bu şehre koyduğumuz katma değer kadar şehrin dinamiklerinden destek alamamaktayız. İstanbul,Antalya illeri başta olmak üzere ülke geneli ve bütün şehirler 2014 yılını artı değerde kapatırken  İzmir’in 2014 yılını eksi değerde kapatmış olması, ETİK Başkanı olarak beni son derece endişelendirmektedir. İzmir’in ülke turizmi için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. İzmir, ülke turizminin  ve egenin can damarıdır. 2013 yılı ilk 11 aylık verilere göre 473 bin kişiye ulaşan Alsancak Limanı yolcu trafiği, 2014 yılında  yüzde 31 oranındaki azalmayla birlikte 327 bin kişiye gerilemiştir. Bu gerilemenin ana sebebinin ise İzmir kruvaziyer trafiğinde meydana gelen yüzde 31 oranındaki azalmanın olduğunu biliyoruz.Kruvaziyer turizmi açısından İzmir’in çok büyük avantajları var. Kruvaziyer alanında önemli atılımlar gerçekleştiği takdirde İzmir turizmi büyük bir ivme kazanacak. Bir an önce İzmir turizmi için sağlıklı adımlar atılması gerekmektedir. İzmir yabancılara konut satışı yönünden de sınıfta kalmış, listede ilk 10’a dahi girememiştir. 2014 yılı içinde Ege’nin toplam yatak kapasitesi de 4 yüz bini geçmiştir. Bu özeliğiyle birlikte Ege, Akdeniz Bölgesi’nden sonra en büyük destinasyona sahip ikinci bölge olarak göze çarpmaktadır. Aynı zamanda İzmir, yüzde Ege yatak kapasitesinden 16,8’lik oranında pay almaktadır."

ÜLKE TURİZM KAYNAĞI, İZMİR’İN ELLERİNDEN AKIP GİDİYOR

Toplantının gündemiyle ilgili ele alınan diğer konu ise İzmir tanıtımı ve bu konuda yapılması gerekenler oldu. İzmir tanıtımının yetersiz olduğunu savunan Mehmet İşler, toplantıya katılan üyelere İzmir tanıtım platformu ve İzmir Turizm Meclisi’nin acilen kurulması gerektiğini söyleyerek,” Talep gören şehirlere baktığımız zaman Türkiye’nin istikrarlı,  huzurlu oluşu ve deniz kıyısındaki koşullarıyla birlikte bu şehirleri ziyaret eden turistlerin yaşam tarzıyla talep gören şehirlerimizde yaşayan insanların yaşam tarzları arasında benzerlikler bulunduğunu ve bu avantajlar sayesinde turistlerin bu bölgelerimizi tercih ettiğini görüyoruz. Tüm bu avantajların hepsi İzmir’de mevcut olduğu halde, yani turistlerin ilgi göstereceği bütün bu alanların özelliklerinin İzmir’de var olmasına rağmen, ilgisizlik, tanıtım eksikliği ve gerekli emeğin verilmemesinden ötürü İzmir, var olan nimetten bir türlü faydalanamamaktadır. Türkiye turizm kaynağı, İzmir’in ellerinden akıp gidiyor, yetkililer de farkındalık göstermeyerek adeta bu duruma seyirci kalıyor.  Bir an önce turizmin paydaşlarıyla beraber İzmir tanıtım stratejisinin planıyla oluşturulacak bir İzmir tanıtım platformu ve İzmir Turizm Meclisi’nin bir an önce kurulması lazım” açıklamalarında bulundu.

RUSYA EKONOMİK KRİZİ ANTALYA OTELLERİNİ VURACAK

Toplantının ikinci bölümünde ise İzmir 2015 turizm değerlendirmelerine yer verildi. Ülke turizmi için önemli pazarlar arasında yer alan Rusya ve Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin ülke ve Ege turizmine etkilerine yönelik öngörülerin yapıldığı toplantıda ilk olarak Rusya ele alındı. Rusya’da yaşanan ekonomik krizin Antalya Otelleri’nde maddi kayıplar yaşatabileceğini ifade eden ETİK Başkanı, bu olumsuz etkinin Ege Bölgesi Otelleri’ne yansıyabileceğini söyleyerek, birçok otelin yaşanabilecek müşteri kaybı nedeniyle mevcut fiyatlarını aşağılara çekebileceğini ifade ederek. “Rusya’da yaşanan ekonomik krizle beraber yüksek devalüasyon nedeniyle de bu sene; özellikle de Antalya Bölgesi Otelleri’nin Rus turistleri ağırlamasında dolayı maddi kayıpları çok daha fazla olacaktır. Bu maddi açıkları kapatmak için gerek Avrupa; gerekse de iç pazarda yapacakları fiyat indirimleri Ege Bölgesi Otelleri’ni zora sokacaktır.  Tur operatörlerinin yoğun baskılarına daha fazla dayanamayan birçok otelci, mevcut fiyatlarından daha aşağı fiyatlar vererek otellerinin dolmasına katkı sağlamak istemektedirler” açıklamasında bulundu.

AB VATANDAŞLARI’NIN TATİL TERCİHLERİ TÜRKİYE OLMAYABİLİR

Yunanistan’ın ekonomik kriz yaşamasına rağmen ülkedeki otellerin ve tesislerin yüksek bir doluluğa ulaştığını ifade eden Mehmet İşler, Yunanistan’da yaşanan dolulukla paralel olarak yapılan erken rezervasyonların Ege ve İzmir turizmine katkı yapabileceğini belirterek, “Yunanistan'ın çok iyi durumda olduklarını, hatta ve hatta Yunanistan'ın çok yüksek bir doluluğa ulaştığını, Yunanistan’daki otel ve tesislerin erken dolmasıyla birlikte Avrupa pazarı rezervasyonlarının bizlere olumlu etki yapabilir. Özellikle Avrupa Birliği vatandaşlarının yaşanan kaoslar nedeniyle can güvenliğinden endişe ettikleri için de tatil tercihlerini Türkiye olarak düşünmeyebilir. Bu olumsuz durum hakkında hükümetin olumlu beyanatlar vermeleri gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

VİZELERİN KALKMASI EGE TURİZMİNE KATKI SAĞLAR

Toplantıda, geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın yeni Başbakanı olarak seçilen Aleksis Çipras’la birlikte Yunan hükümetinin ülkeyi içinde bulundurduğu ekonomik krizden kurtarmak adına yaptığı çalışmalara da değinildi. Yunan Hükümet programı dahilinde Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nden çıkma ihtimalinin Ege turizmine olumlu etki yapabileceğini öngören Mehmet İşler, vize probleminin ortadan kalkmasının Ege turizmini canlandıracağını ifade ederek,“ Eğer Yunanistan Avrupa Birliği'nden çıkarsa, bizim şuan en  önemli sorunumuz olan vize problemimiz ortadan kalkacaktır. Vize probleminin çözülmesi durumunda da Türk vatandaşlarının Yunan adalarını ve Yunanistan'ı daha fazla ziyaret etme sayısı artacak, bununla birlikte Yunanlılar’ın da bize konuk olma şansı artacaktır. Vizenin kalkması Ege turizmini bir barış denizi haline getirebilir. Yunan ekonomisine Türk turistlerin gitmesiyle kendilerinin ekonomileri de böylece canlanmış olur.  Avrupa Birliği’den ayrılan Yunanistan vizenin kalkmasının etkisiyle turizm alanında Türkiye ile birlikte el ele çalışacak konuma gelir. Karşılıklı gemi seferleri ve gidiş gelişler tek bir riski içinde barındırabilir, o da kaçak göçmelerle ilgili yaşanabilecek sorunlardır. İki ülke el ele vererek bu sorunun üstesinden gelebilir. Vizelerin kalkması ile adalar  turist akınına uğrayacaktır. Belki de iki ülkenin ortak siyaset yürütme başlangıcı, turizm sayesinde olacaktır'' diyerek, konuşmasını tamamladı.


Bu Haber 14.02.2015 - 10:26:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • korkma 14.02.2015 - 05:57

    hic korkmayin , Egeye kaliteli zengin yerli ve yabanci turist geliyor , bunlar , antalya ne kadar indirim yaparsa yapsin agustos sicaginda antalyaya gitmez...cesme bodrum kusadasi varken

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.