AVM'lerde içki satışı ve sunumu yasaklanıyor mu?

AVM'lerde içki satışı ve sunumu yasaklanıyor mu?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, Başbakanlığa gönderdiği Perakende Yasa Taslağı’nda yer alan, “AVM’lere ibadethane şartı”, alkol yasağının genişleyeceği tartışmalarına neden oldu.

 
Uzun süredir üzerinde çalışılan Perakende Yasa Tasarısı, tartışmaları ve soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
Tasarıda 15. maddede yer alan “Alışveriş merkezlerinde, ibadethane, bebek bakım odası gibi ortak kullanım alanları oluşturulur” tanımı, ibadethanelere 100 metreden yakın yerlerde Alkol satışı yasağı ile ilginç bir noktada çakışıyor.

Alışveriş merkezi yöneticileri ve perakendeciler, özellikle tasarıdaki 15. maddede yer alan alışveriş merkezlerinde, ibadethane bulunması konusunu, ”bütün AVM’lere ‘alkol yasağı’ getirebilir” şeklinde yorumluyor.

Bu yorumun nedeni ise, İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nda yer alan “Perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur” maddesi..

BAKANLIK YETKİLİLERİ: YASAKLAMA YOK

Yetkililer, 2014 yılı sonuna kadar yasalaşması beklenen tasarının yasakları genişletmeyeceğini savundu.
 
Bakanlığın ilgili kurumların görüşünü alarak hazırladığı taslağın 15. maddesinde yer alan, “Alışveriş merkezlerinde tıbbi müdahale odası, ibadethane, bebek bakım odası gibi ortak kullanım alanları oluşturulur. Bu alanların nitelikleri yönetmelikle belirlenir” ifadesi tartışma yarattı. Bazı sektör temsilcileri düzenlemenin alkol yasaklarını genişleteceğini savundu. Bakanlık yetkilileri ise düzenlemeyle bir yasaklamanın ya da kısıtlamanın kesinlikle söz konusu olmadığını belirttiler.

İlgili kanunlar...
 
İSPİRTO VE İSPİRTOLU İÇKİLER İNHİSARI KANUNU

MADDE 9 - (...) Bu Kanun kapsamına giren ürünlerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur.
 
PERAKENDE TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN TASLAĞI

MADDE 15 - (3) Alışveriş merkezlerinde, tıbbi müdahale ünitesi, ibadethane, bebek bakım odası gibi ortak kullanım alanları oluşturulur.


Bu Haber 20.06.2014 - 09:41:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.