'Atatürk Havalimanı'na olan ihtiyaç bitmeyecek'

'Atatürk Havalimanı'na olan ihtiyaç bitmeyecek'
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, 3. havalimanı devreye girdiği zamanda İstanbul’da Atatürk Havalimanı’na ihtiyaç olacağını dile getirerek aynen kullanılmaya devam edileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Atatürk Havalimanı için ‘Ben görevde olduğum sürece yeşil alan olacak’ demişti.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, üçüncü havalimanı devreye alınsa bile Atatürk Havalimanı'na ihtiyaç olacağını belirtti. Hürriyet'te yer alan habere göre Elvan, ‘Türkiye’de havacılık sektörü çok hızlı büyüyor. Yılsonu itibarıyle Atatürk Havalimanı’nda 60 milyon yolcuya ulaşılması bekleniyor. 3. havalimanı devreye alınması sonrasında da Atatürk Havalimanı’na ihtiyaç olacak ve aynı şekilde kullanılmaya devam edilecek’ dedi.  3. havalimanı inşaatı sahasında incelemelerde bulunan Elvan dünyanın en büyük havalimanını bataklığı ıslah ederek gerçekleştirdiklerini, yeni havalimanının 120 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını belirtti. Havalimanının İstanbul’un Karadeniz şeridinde 15 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda kurulacağını ifade eden Elvan, ‘150’den fazla havayolu şirketi bu havalimanını imkanından faydalanacaktır. Çevre duyarlılığı açısından da uluslararası sertifikalara sahip olacaktır. Açık ve kapalı otoparklar olacak’ dedi.

BATAKLIK İÇİN ÖZEL TEKNİK
 
‘750’nin üzerinde sahada sondaj çalışması yapılmıştır’ diyen Elvan, ‘Sahaya genel olarak baktığımızda 4’te 3’lük bölümün bataklık olduğunu görüyoruz.  Bu havalimanımızın sağlam bir zemine oturması gerekiyor. Bunun için dünyanın en büyük firmalarıyla çalışmalar yapılıyor. Zemini sağlamlaştırmak için dünyada da kullanılan Wick Drain tekniği kullanıyoruz. Biz dünyanın en büyük havalimanını bu bataklığı ıslah ederek gerçekleştiriyoruz. Havacılık sektöründe 3. havalimanımız dünyanın merkezi olacaktır. Havalimanı yapım çalışmaları kapsamında 30 bin işçi çalışıyor olacak. 3 bin üzerinde makine çalışıyor olacak’ diye sözlerine ekledi.

 KOT DEĞİŞİKLİĞİ DEVLETİN LEHİNE

Bakan Elvan, 3. Havalimanı’nda kot değişikliğinin maliyetin düşmesi anlamına gelmediğini belirterek, ‘Varsayalım ki, konsorsiyumun ifade ettiği 10 milyar Euro’luk rakamın altında 9 milyar Euro’luk bir yatırım gerçekleşti, yine sözleşmemizde yer alıyor ki, aradaki fark devletin lehine, devletin kasasına girecek. 1 kuruşluk bir kamu zararı veya devletin aleyhine bir durum söz konusu olmayacak’ dedi. Havalimanı yapımı kapsamında, şu ana kadar konsorsiyum tarafından 300 milyon Euro tutarında iş makinesi satın alındığını, söyleyen Elvan, etüt çalışmalarında bu araçlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

 


Bu Haber 28.12.2014 - 09:49:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.