'Arsanın metrekare fiyatı 8 bin TL'ye yükseldi, fabrikalar gitti oteller geliyor'

'Arsanın metrekare fiyatı 8 bin TL'ye yükseldi, fabrikalar gitti oteller geliyor'
Çok sayıda otel projesinin yapıldığı İstanbul'dakiBasın Ekpres yolunda, arsaların metrekare fiyatı uçtu. Arsaların metrekare fiyatı bin 500-2 bin TL aralığından 8 bin-10 bin TL aralığına yükselince, imalatçılar bölgeyi terk etmeye başladı.


Atatürk Havalimanı ile TEM Otoyolu’nu birbirine bağlayan Basın Ekspres Yolu’nun ‘Merkezi İş Alanı’ (MİA) ilan edilmesinin ardından arsa metrekare fiyatlarının bin 500 TL’den 10 bin TL’ye kadar çıkması imalatçı ve sanayicileri bölgeden uzaklaştırıyor. Otel ve plazalar yapılarak ‘İkinci Maslak’ olması planlanan bölgede, boşalan binaların birçoğu satılığa ve kiralığa çıkarıldı. Fakat çoğu iskânsız olan bu binalar, bölgenin ihtiyacı olan turizm, sağlık ve gıda gibi sektörlere hizmet veremiyor. Uzmanlar ayrıca bölgedeki yoğun yerleşim sebebiyle oluşacak trafiğin, Maslak’tan daha yoğun olacağına dikkat çekiyor. 2009 yılında Ayamama Deresi’nin taşmasıyla birçok binanın sular altında kaldığı Basın Ekspres bölgesinin düşen emlak değerleri de tekrar arttı. Bölgenin imarının sanayiden MİA’ya dönmesiyle, arsa metrekare fiyatları son birkaç yılda bin 500-2 bin TL aralığından 8 bin-10 bin TL aralığına kadar yükseldi. Yaklaşık beş kat artan metrekare fiyatlarının kira ücretlerini de yükseltmesi sonucunda bölge, sanayici için durulamaz noktaya geldi.

Bazı fabrika ve imalatçılar Hadımköy, Kıraç, Çorlu gibi sanayi bölgelerine taşınırken, bazıları ise eski binalarını yıkarak yeni işyerleri için plazalar yapmaya başladı. Fakat yıkılmayan eski binaların birçoğunun iskansız olması bölgenin ‘planlanan kimliğine’ dönüşmesinin önünde bir engel oluşturuyor. Konu hakkında görüşlerini paylaşan Remax Gayrimenkul  şirketi uzmanı Zübeyir Karakaş, “Özellikle sağlık ve gıda sektöründe faaliyet göstermek için binaların iskanlı olması gerekiyor. Bölgedeki bazı binalar iskânlı olursa özellikle sağlık merkezi olarak kullanılabilir. Şu an burası sadece şirket merkezi olarak kullanılabiliyor.” dedi.

Gayrimenkul uzmanı Bahar Örs ise yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin yeni yapılan büyük metrekareli binalar olduğunu söyleyerek bu binaların her fonksiyona uygun yapılmaya çalışılmasının problem olduğunun altını çizdi. Bu şekilde yapılan yeni binaların bölgenin ihtiyacı olan otel ve hastane standartlarına uymadığı için boş kaldığını belirten Örs, “Bu binalar artık fabrika olarak da kullanılamıyor. TIR giriş-çıkışına da uygun değil. Direkt otel, hastane veya okul olabilecek şekilde yapılsa kiralanma süreleri çok daha kısa olacaktır.” dedi. (Zaman)


Bu Haber 08.11.2014 - 10:45:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.