Antalya'dan milletvekili adayı olan Çetin Osman Budak, hedeflerini anlattı

Antalya'dan milletvekili adayı olan Çetin Osman Budak, hedeflerini anlattı
Yıllardır sivil toplum örgütlerinde görev alan ve son iki dönemdir de Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini yürüten Çetin Osman Budak, seçimlerde milletvekili adayı olmak için şubat ayında görevinden istifa etmişti. Budak, seçilmesi durumunda TBMM çatısı altında turizmin sorunları ile ilgili yapacağı çalışmaları TurizmGüncel'e anlattı.


Savaş Daş - TurizmGüncel

Antalya'da iki ana sektör olduğunu ifade eden Çetin Osman Budak, bunların turizm ve tarım olduğunu söyledi. "Budak, ancak kent için bir numaralı sektör turizm. ATSO meclisinde yaptığımız bir araştırmaya göre, Antalya'da tarım, sağlık, sigorta, sanayi ve diğer alanlarda iş yapanların yüzde 95'inin turizmle direkt veya dolaylı olarak bağlantısı olduğunu saptadık. Turizm Antalya için bu kadar önemli.” değerlendirmesini yaptı.

ANTALYA TURİZMİ TBMM'DE TEMSİL EDİLMİYOR

Antalya turizminin ve bazı sektörlerin bugüne kadar Ankara'da temsil edilmediğini söyleyen Budak, “Bir anlamda ben şu anda Antalya ekonomisindeki bütün sektörlerin temsilcisi olarak Ankara'ya gideceğim. TBMM'de 1) sivil toplum örgütleri, 2) meslek örgütleri, 3) tüm sektörler, 4) bu sektörün emekçileri ve 5) tarım sektöründeki üreticilerin tamamını kapsayan alanlara dair projeleri, siyasi kulvarda daha rahat hayata geçirebileceğimi düşünüyorum” dedi.

KAMUNUN TANITIMA DAHA FAZLA KATKI KOYMASI GEREKİYOR

Turizmde özel sektörün yaptığı tanıtımın en azından eşdeğerini kamunun yapması gerektiğini ifade eden Budak, "Sebebi de şu: Antalya'nın Rusya ve Almanya olmak üzere iki tane pazarı var. Bunun dışındaki alternatif pazarların mutlaka tanıtımla desteklenmesi lazım. Turizmcinin ve turizm sektöründe çalışanların en temel sorunlarından biri, mevsimsellik bir iş yapıyor olmaları. Bunu yıllardır söylüyorum ve artık Meclis'e taşıyacağım. İstihdam üzerindeki yüklerin kış aylarında kaldırılması; bu anlamda sektörün devlet tarafından desteklenmesi. Beş aylık dönemde SSK ve muttasarın devlet tarafından ödenmesi, aynı zamanda sezon dışı dönemlerde de kente bir hareketlilik kazandırır. Turizmci zaten, 'bana bu desteği versinler ben personel çıkartmam' diyor. Bu önemli bir şey. Oteller açık kalırsa, otelciler de açık tuttuğu oteli doldurmak için çaba sarf eder. Bu nedenle, alternatif turizm alanlarına da yatırım yapmak gerekecek." yorumunu yaptı.

Çetin Osman Budak, ikinci olarak ise krizde olan Rusya pazarına dikkat çekerek şu noktaların altını çizdi:

BOŞ KOLTUKLARA DESTEK VERİLMELİ

"Rusya'da charter uçaklarına verilen destek uçakların uçmadığı iki aylık dönemi kapsıyor. Bunun yerine uçaklara boş koltuk desteği verilmesi gerekirdi. Rusya'da yüzde 25 ziyaretçi kaybı, dışarıda yaptıkları harcamalar bir yana, 1 milyar dolarlık bir kayıp anlamına geliyor. Hükümetin charter uçaklarına sağladığı desteği olumlu karşılıyorum ancak yetersiz. Bunu bütün yıla yaymaları gerekiyor. Diğer taraftan, Rusya ve Türkiye hükümetleri anlaşarak rublenin burada kullanılabilir olmasını sağlamaları gerekiyor. Bunu da barter anlaşmaları ile yapabiliriz. Rusya ile ekonomik ilişkilerde biz net bir ithalatçıyız. En azından enerji faturalarını ruble ile öderiz. Böylece Rus vatandaşları da burada daha rahat para harcar. Bu mutlaka yapılmalı. Mısır şu anda Rusya ile bu konuda görüşmeler yapıyor. Aslında bu fikir ilk olarak da bizim turizmcilerimizden çıkmıştı."

TOPLAM GECELEMENİN YÜZDE 65'İ ANTALYA'DA GERÇEKLEŞİYOR

"Türkiye'de yapılan gecelemenin yüzde 65'i Antalya'da yapılıyor. Dolayısıyla Antalya turizmi demek Türkiye turizmi demektir. O yüzden, bu sıkıntılı dönemde Antaya turizminin ilhamlı bir şekilde desteklenmesi gerekiyor. Cari açığın bu kadar büyüdüğü, dövize bu kadar ihtiyacımız olduğu bir dönemde bizim bu desteğe ihtiyacımız var."

KANUN HAZIR AMA BAKANDAN RANDEVU ALAMADIK

"Turizmin şu anda bir örgütlenme yapısı var ama bunlar dernek. Daha önce TOBB çatısı altında çalışmalar yürüttük. Kanunu hazır. Sektörün kendi kendini yönetebileceği bir kanunu biz TOBB ve turizmdeki temsilci örgütlerle birlikte hazırladık. Ancak bu konuda, özellikle bakanlık nezdinde, bir muhatap bulamadık. Bakan Çelik'ten iki senedir randevu istiyoruz ancak alamadık. Kanun üzerinde bürokratlar da çalıştılar. Yapması gereken sadece bir olur vermek olacak. Şu anda sigortacıların bile kanunu var. İnanılmaz bir düzenleme yapılıyor. Kanunla çalıştıkları için kaçak – göçek çalışan sigortacılar gitti. Turizm, en çok hak eden sektörlerin başında gelmesine rağmen hala bir kanunu yok."

"Bulunduğum görevden dolayı yıllardır oteller ve tur operatörleri ile birlikte çalıştık. Turizm sektörü adaylığımı çok olumlu karşıladı ve beklentimin de üstünde bir teveccüh var."


Bu Haber 06.04.2015 - 17:03:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 07.04.2015 - 01:01

    Artık ayrı bir Turizm Hükümeti bile kurulsa, Ankaradan yönetilemeyeceği kanıtlanan turizme hazırlanan Yasal Reçete son 8 yıldır uygulanabildi mi Sn.Budak? TOBB Bünyesinde hazırlanan taslak acaba neden piyasa ile şeffaf olarak paylaşılmadı? Antalyanın Başkentliğini kanıtlayacak Sivil Toplum atılımları başlatıldıysa, bunları acaba hangi düşmanlar engellemiştir? Devletten medet ummaktan vaz geçilerek, mevcut koşullarda dayanışmadan güç alan Çağdaş turizmin gerekleri yapılabilse, sağlıklı ve güçlü bir turizmi kim engelleyebilir? Yıllardır lafla yürütülmeye çalışılan turizmin şimdi Yasayla düzenleneceğini ummak, sadece birkaç yılın daha bonkörce kaybedilmesine yol açacaktır. Önemle Kamuoyu dikkatlerine sunulur

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.