'Antalya, turizmin başkenti, bunu inkar etmek kimsenin haddine düşmez'

'Antalya, turizmin başkenti, bunu inkar etmek kimsenin haddine düşmez'
Kemer'deki YÖRSİAD toplantısına katılan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy "Antalya bir turizm başkenti. Bunu inkar etmek kimsenin haddine düşmez" dedi.

'Antalya, turizmin başkenti, bunu inkar etmek kimsenin haddine düşmez'
'Antalya, turizmin başkenti, bunu inkar etmek kimsenin haddine düşmez'
'Antalya, turizmin başkenti, bunu inkar etmek kimsenin haddine düşmez'

Halil ÖNCÜ-ANTALYA

YÖRSİAD ( Yörük Sanayici ve İş Adamları Derneği ) 2014 Faaliyet Yılı Aralık Ayı Olağan Toplantısı Porto Bello Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya konuşmacı konuk olarak TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) Başkanı Başaran Ulusoy katılırken, gecede ülke ve Antalya turizmindeki gelişmeler değerlendirildi.

Turizmdeki gelişmeleri değerlendiren Başaran Ulusoy, konuşmasında şu görüşleri dile getirdi:

“Bize vize koyan ülkelerin kendilerine bir çeki düzen vermeleri lazım. Litvanya’yı alıyorsunuz, daha dünün komünist Bulgaristan’ını, Romanya’sını alıyorsunuz. Türkiye niye dışarıda kalıyor? Bize vize koyanlar bu vize konusunu yumuşatmadıkları sürece biz de onlara turist göndermeyeceğiz. Ben bizzat bu konuya dikkat ediyorum. Ve bir gün bizim de onlara vize koyabileceğimizi, o ülkeler unutmasın! Dünyanın 17. ekonomisi, turizmde altıncı sırada, gelir bakımından 11. sırada, dünya nüfusunun % 1’i ama dünya ticaret hacminin % 2 sini yaşayan bir Türkiye var”

KONGRE TURİZMİNDE ÇOK BAŞARILIYIZ

“ Kongre turizminde başarılıyız. Bir zamanlar kongre turizmi yapabilecek ekibimiz yoktu. 1991 yılında TÜRSAB’da ilk başkanlık yaptığım dönemde Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nu spor salonundan alıp kongre salonu olarak faaliyete geçirmiştik. Bugün orası amiral gemisi. Bunun yanında diğer kongre merkezlerimiz ile İstanbul’da aynı anda 35 bin kişinin kongre yapabilecekleri salonlara sahibiz. Yetmedi , Efes kongre merkezi ile Avrupa’nın en akıllı binasını yaptık. Seyahat acenteleri birliği olarak ağırlığını biz çektik. Kuşadası’nda Kongre merkezi’nin yanı sıra Marmaris’te bir Kültür merkezi yaptık. Şimdi Gaziantep’te GAP’ta bir kongre merkezi yapıyoruz”

FİYATLARI KIRMAK MÜMKÜN DEĞİL


“Antalya bir turizm başkenti. Bunu inkar etmek kimsenin haddine düşmez. Biz kanunla kurulmuş olan EXPO’nun içinde yer alıyoruz. Zaman zaman otelci arkadaşlarım bana kızıyorlar. İstanbul’da otel yapın diyorum. Antalya’da şu anda yedi bin yatak devreye girmiş. Bunun hesabı ne? Fiyatları bundan sonra Türkiye’nin kırması mümkün değil. Biz 1990 Körfez krizi yaşadık, 1999 Apo krizini yaşadık ve zaten kriz doktoru olduk. Ama moralimizi bozarsak önce fiyatları kırarız.  Fiyatları kırarsak kaliteyi bozarız. Kaliteyi de bozarsak bir daha kendimizi toparlayamayız. Biz üzerimize düşecek görevleri gayet iyi biliyoruz. Bizim kimseyle bir kavgamız yok”

ÖBÜR DÜNYADA YATACAK YERLERİ...

“Bir yerin belleğine ve eskisine dokunursan kaybetmeye başlarsın. Biz yıkmışız gökdelenler yapmışız. Çok katlı binalar yapmışız. Doğayı bozmuşuz. Balık çiftlikleri kurmuşuz, Kaz dağlarını kazmışız, Fethiye’de Üzümlü’de Çimento Fabrikası yapmaya kalkmışız, zeytin ağaçlarını kesmişiz. Var mı böyle bir şey? Tabiat intikamını alır. Karadeniz’in öldüğü, Marmara’nın can çekiştiği, Ege’nin nefes almaya çalıştığı, Akdeniz’in ise atıklardan boğulduğu bir dönem yaşıyorsunuz. Akdeniz’e tam 250 milyon insan atıklarını atıyor. Tek arıtma tesisi olan ülke ise Türkiye. Burada Saklıkent’in de,Göynük’ün de, Elmalı’nın da kıymetini bilememiz gerekiyor. Çok büyük tahribatlar yaşanıyor. Belediye başkanlarının öbür dünyada yatacakları yeri gayet iyi biliyorum. Cennete gitmeyeceklerini iyi biliyorum. Gerisi onlara ait!”

SAĞLIK TURİZMİ


“Sağlık turizminde 100 milyar Eour’luk bir Pazar var Türkiye’de.. Avrupa yaşlanıyor. Yaş ortalaması 80’e girmiş. Dişinden böbreğine, kalbinden bütün bakımlarını yapacakları yer Türkiye. Fazla bir şey istemiyoruz. 10 Milyar Euro istiyoruz.  Ve bunu da alacağız. Sağlık turizmi konusunda Sağlık Bakanlığımız ile birlikte yaptığımız çalışmalarda önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanlığında “Sağlık Turizmi Genel Müdürlüğü” kurulacak. Burada otelcinin ya da seyahat acentesinin sağlık hizmetini göremeyeceği, turizmcinin de sağlık hizmeti yapamayacağı bir anlayışı sergilemeye çalışıyoruz. Kolay bir yoldan geçmiyoruz. Buraya kolay gelmedik. Ama el yordamı ile geldiğimiz bu güzel toprakları bu sahil bandını bozmamamız lazım. Birinci banda Allah’tan turizm tesisleri yapılmış. Yapılmasaydı kooperatif evleri ve taş yığınları ile dolacaktı. Ama ne oldu birinci şerit mükemmel, arka şeride geçtiğiniz zaman berbat. Bunlara dikkat edilmesi lazım.”

RUSLAR YA DERTTEN YA ZEVKTEN TATİLE ÇIKAR


“Bir kriz var. Biz bunu 90’lı yıllarda da yaşadık. Dünya bunu yaşıyor. Resesyon daralma Amerika ve Avrupa’yı sıkıştırmıştır. Yunanistan hala kendine gelememiştir. Bir kriz var ve moralimizi bozmadan bunu hep beraber atlayacağız. Onun için 60 dolardan 120 dolara çıktığı zaman benzin fiyatları havayolu şirketleri fiyatları arttırmışsa, 115 dolardan 70 dolara düşmüşse de fiyatları ucuzlatmalıdır. Rusya bizim için önemli bir Pazar. Seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin çalışmalarını dikkatle izliyoruz. Bir kriz masası kurduğumuz zaman onlarda  fiyatları aşağıya çekecekler. Ruslar iki şekilde tatile çıkarlar. Ya dertten ya zevkten. Dertten de zevkten de gelinecek ülke Türkiye. Bu krizi beraber atlatmamız lazım. Beraber başarmamız lazım. Kaliteyi bozar, fiyatları aşağıya çekersek, hizmet anlayışına zarar verirsek bir daha toplamamız mümkün değil. Biz bu yanlışı 1990 yılında yaptık. Oteli olan arkadaşlarımız sabırlı olsunlar. Dayanmak mecburiyetindeyiz. Bugün Mısır gelirini tamamen turizme bağlamış oda bir çaba içinde. Şu anda avantajımız Avrupa Birliği'nin Rusya ile soğuk olmasıdır”



Bu Haber 26.12.2014 - 10:22:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 28.12.2014 - 10:33

    Yıllardır sürekli gelişen ve Obez bir yapıda karakterini sürdüren turizm, bu süreçte elbette her türlü Krizlere karşı özel bir bağışıklık da kazanmıştır. Fakat Plansız ve her türlü altyapıdan yoksun olarak dengesiz gelişime karşı tedbirsizlik, asıl sağlıksızlık ortamını ve Gerçek Krizi yaratmaktadır. Bu hengame içinde 15 yıldır TÜRSAB Başkanlığını başarıyla sürdüren ve psikoloji uzmanı yorumları yapan Başkanımız, acaba son 8 yıldır uygulanmayan ve artık adı bile anılmayan Devletin 2023 Turizm Stratejisi hakkında ne düşünmektedir? Moralleri bozmadan ve daha büyük krizlere düşmeden artık net bir yorum lütfetmelerini bekliyoruz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.