Almanya krizinin Türkiye açısından potansiyel riskleri neler?

Almanya krizinin Türkiye açısından potansiyel riskleri neler?
Almanya ile Türkiye arasında yaşanan siyasi gerilim, ekonomiyi pek çok açıdan etkileyeceğe benziyor. Alman siyasi partilerinin adeta bir mutabakat halinde Türkiye'ye karşı tavır almaları, turizmden doğrudan yatırımlara ve kredilere kadar pek şok alanı etkileme potansiyeline sahip.



Hürriyet yazarı Uğur Gürses, bugünkü yazısında Almanya ile Türkiye arasında yaşanan siyasi krizin potansiyel risklerini kaleme aldı. Almanya'nın krizi ekonomik alana çekme konusunda epey kararlı göründüğünü kaydeden Gürses, ''Bu konuda neredeyse tüm partilerin, “sert bir politika izlenmesi” konusunda siyasi bir birlik ve mutabakat içinde olmaları, daha da fazlasına; bunun tüm Avrupa Birliği politikası haline dönüşmesi olasılığı var.'' diyor.

Türkiye ile Almanya arasında 35 milyar doalrlık bir ticaret hacmi bulunduğuna dikkat çeken Uğur Gürses, ''2005’ten bu yana Türkiye’de yapılan doğrudan yatırım miktarı ise 8.7 milyar dolar. En yüksek döneminde 5.5 milyon turist gönderen bir ülke.'' diyerek iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin büyüklüğüne dikkat çekti.

Gürses'in yazısında öne çıkan potansiyel riskler şu şekilde özetlenebilir:

*Almanya, yasak ya da ambargo yerine önce savunma gibi siyasi kararla ihraç ettiği ürünleri kısıtlayacak gibi rörülüyor.

*Almanya'nın atacağı adımlar, Avrupa hatta Japınya'ya kadar geniş bir alanda etkili olacaktır.

*Asıl risk ise Almanya'nın tutumunun Avrupa Komisyonu'nda da benimsenmesi. Hali hazırda Türkiye’ye 9.5 milyar Euro’luk fon sağlamış olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Avrupa Yatırım Bankası (EIB) gibi kurumların fonlarının akışına blokajlar söz konusu olabilir.

*Almanlar, seyahat uyarısıyla turizmi, ihracat musluğunun kısılması ya da kapatılmasıyla dış ticareti ve yatırım kredilerinin kesilmesiyle doğrudan yatırımları hedef alacak gibi görülüyor.

(...)

*Turizmdeki kan kaybının hızlanması olasılık dahilinde. Yasak koymadan sıkılaştırılan ve tedirginlik dozu yğkseltilen seyahat uyarıları Alman turist girişini daha da aşağıya çekebilir.

*Avrupa’daki IŞİD saldırılarının başlaması ve Türkiye’deki bombalı terör saldırıları sonrasında başlayan düşüş, referandum öncesindeki Hollanda ve Almanya gerilimi ile hızlanmıştı. Bu devam edecektir.

*Nitekim “Türkiye’ye kısa süreli seyahatlerde adınızı konsolosluklara yazdırın” çağrısı yapıldı. 2015 Mayıs’ında son 12 aylık dönemde 5.4 milyon Alman turist gelirken, 2016 mayısında 3.6 milyona düştü. Bu düşüş hızlanabilir.

YAZININ DEVAMI>>>




Bu Haber 25.07.2017 - 09:59:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.