Alman hava yolu şirketleri o kuralı kaldırıyor, Türk şirketler de kaldırabilir

Alman hava yolu şirketleri o kuralı kaldırıyor, Türk şirketler de kaldırabilir
Alman hava yolu şirketleri, Germanwings uçağının 2 yıl önce yardımcı pilot tarafından düşürülmesi sonrası dünya genelinde uygulanan kokpitte iki kişi bulundurulması kuralını haziran ayında kaldırıyor. Kuralı titizlikle uygulayan Türk hava yolu şirketlerinin de bu tavsiyeye uyarak iki kişi kuralını kaldırabileceği belirtiliyor.



Habertürk'ten Gökhan Artan'ın haberine göre, sık ve uzun aralıklarda kapının açık kalmasının kokpit güvenliğini tehlikeye düşürdüğü sonucuna varan EASA'nın tavsiyesi üzerine Alman hava yolu şirketleri bu kuralı 1 Haziran'da kaldırıyor. EASA'nın tavsiye kararına ilerleyen günlerde diğer hava yolu şirketlerinin de uyması bekleniyor. EASA'ya göre maksatlı bir kişinin kokpite girme tehlikesi, bir pilotun psikolojik sorun nedeniyle kokpiti kilitleme tehlikesinden çok daha yüksek.

TÜRK ŞİRKETLER DE KALDIRABİLİR

Türk şirketler kokpitte iki kişi kuralına devam ediyor fakat bu tavsiyeye uyarak uygulamayı kaldırabilir. Geçtiğimiz günlerde de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bu kuralla ilgili düzenlemeye gitmişti. Buna göre iki kişi bulundurulması kuralında uçuş ekipleri dışında; işletici yönetim kurulu üyeleri, uçuş işletme, yer işletme, bakım, uçuş eğitim ve güvenlik konularından sorumlu yöneticiler de kokpite girebiliyor.

2015 NİSAN AYINDAN İTİBAREN KOKPİTTE İKİ KİŞİ BULUNUYOR

Alman Germanwings'e ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı, 24 Mart 2015'te Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransa'nın güneyinde düşmüş, uçaktaki 6 uçuş görevlisinden ve 144 yolcudan kurtulan olmamıştı.

Ses kayıtları, uçağın yardımcı pilot Andreas Lubitz tarafından kasıtlı olarak düşürüldüğünü ortaya çıkarırken lavoboya giden kaptan pilotun tekrar kokpite girememesi, kokpit güvenliğiyle ilgili alınan önlemlerin tüm dünyada yeniden sorgulanmasına yol açmıştı.

Bu doğrultuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) de birden fazla kabin ekibi ile yolcu ve yük taşımacılığı gerçekleştiren hava yolu işletmelerinde uygulanmak üzere "Uçuşta kokpitte en az iki kişinin bulunması" başlıklı bir genelgeyi 2015 nisan ayında yayınlamıştı.


Bu Haber 29.04.2017 - 10:58:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.