Ali Onaran sordu, Sinan Vardar cevapladı

Ali Onaran sordu, Sinan Vardar cevapladı
Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Turizm Güncel için Türk turizminin duayeni Jolly Tur Onursal Başkanı Sinan Vardar ile bir röportaj gerçekleştirdi.


TurizmGüncel

Türkiye’de ilk kez bir tur operatörü temsilcisi, kendisiyle aynı alanda faaliyet gösteren bir başka tur operatörü temsilcisiyle yan yana gelip, Turizm Güncel için sorular yöneltti.

İşte ilginç röportajdan satırbaşları…

Ali Onaran: Sinan ağabey, son üç aydır enteresan bir şekilde outgoing turlarında bir patlama yaşanıyor. Sanki sihirli bir el tatilciye dokundu ve turlar bir anda arttı. Sen ne düşünüyorsun bu konuda?

Sinan Vardar: Alicim, aslında insanlar ekonomik güçlerini kazandıkça tatile gitmek istiyorlar. Tatil bir alışkanlık, ihtiyaç artık… Bir kere giden ikinciyi, üçüncüyü de istiyor. Geçenlerde bir araştırmada Türk insanının yüzde 95’inin yurt dışına çıkmadığı belirtiliyordu.  Ama halka sorun, herkes Paris’I, İtalya’yı, İspanya’yı görmek istiyor. Bu yüzde 95’lik oran, iki sene sonra yüzde 91’e düşecek. Dünyada en güzel şey tatile gitmek.

OKULLARIN EYLÜL SONUNDA AÇILMASI GEREKİYOR

Ali Onaran: Haklısın. Peki Türkiye’de iç turizmin canlanması için ne yapılabilir?

Sinan Vardar: Bu sene dışarıdan gelen turistte bir azalma olacak. Bunu bütün turizm sektörü biliyor. Bu nedenle iç  turizme yönelik bazı önlemler alınması gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’de okulları bir hafta erken kapatmalı, bir haftada geç açmalı. Bu durum turizm için çok önemli. Çünkü iç turizm dediğiniz zaman insanların hem sosyal gelişmesiyle ilgili hem ruh sağlığıyla ilgili olumlu sonuçlar söz konusu. Bir kere tatile giden insan 3-4 ay ruhsal sorun yaşamaz. Bunları psikiyatristler soyluyor.

Bu yüzden Sayın Bakanımızdan rica ediyorum, okulları bu seneden başlayarak bir hafta erken kapatıp bir hafta geç açalım. Hem turizm hem Türkiye kazansın. Her sene birer hafta daha azaltarak turizme toplamda bir ay daha kazandıralım.

Ali Onaran: Sinan ağbi bir de senin Çin’den turist çekmek için bir projen vardı. Bu konuda bizimle de görüşmüştün. Çin’deki turizm potansiyelinden pay almak için ne yapabiliriz? Örneğin Uygur Türkler’inden mi başlamak gerekiyor?

AVRUPA’DAN ÇOK BÜYÜK ARTIŞLAR BEKLEMEYELİM

Sinan Vardar: Uygur Türkleri için Türkiye çok popular bir destinasyon…  Özellikle son yıllarda oralarda bizim dizilerimiz çok tutuyor. Bu nedenle bu noktadan başlayabiliriz.

Alicim sen de biliyorsun ki, Avrupa’dan bundan sonra çok büyük artışla turist gelmeyecek. Bunun sebeplerinden birincisi ekonomik krizi gösterebiliriz. Eskiden Alman turist senede 3 defa tatile çıkıyordu, şimdi bir kere çıkıyor. Onun için boşuna bu yüzde 20-30 artışları beklemeyelim.

Avrupa’dan gelen turistler zaten devamlı gelenler. 20 kere gelmişse 21. yi geliyor. Onun için Türkiye’nin yeni pazarları dünyanın en büyük ülkesi olan birinci Çin ile Hindistan olabilir.

THY ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜYÜK BİR TUR OPERATÖRÜ KURULMALI

Fakat bu ülkelerden turist getirebilmemiz için bir çok engel var. Öncelikle uçaklarımız yetersiz. Bunun için THY’nin öncülük yaparak büyük bir tur operatörü kurması lazım. Devletin, Merkez Bankası gibi kurumların da gerekli desteği göstermesi gerekiyor.

Mesela Almanya’nın en büyük kuruluşunun arkasında Alman bankaları var ama maalesef buna özel sektörde hiç kimsenin sermayesi yetmez. Bu yüzden devletin desteği ve THY’nin daha büyük uçaklar alarak, uçak sayısını arttırması lazım. THY bu konuya sıcak yaklaşıyor.

SAYIN BAKANIMIZDAN DAVET BEKLİYORUZ

Geçen sene Çin’den 150 milyon kişi yurt dışına çıkmış. Bunun sadece 40 bini Türkiye’ye gelmiş.

Yapmamız gereken hepimizin toplanıp fikir alışverişinde bulunup ortak bir iş çıkarmamız. Türkiye’de 3. Havalimanı da  yapılıyor. Bu konuda Sayın Turizm Bakanımız’dan davet bekliyoruz.

TÜRK TUR OPERATÖRLERİ KURULMALI

Ali Onaran: Bir turizmci olarak devletten beklentin nedir?

Sinan Vardar: Türkiye’ye en hakiki dövizi turizmciler getirir ama ihracat kapsamında yoktur. Onun için bu sektörde biz miladımızın sonuna geldik ama dediğim gibi devlet yurtdışında tekrardan Türk tur operatörleri kurmazsa, 2023 yılında öyle 60 milyon turist hedefleri hayal olur. Biz de burada elimizi uzatıyoruz.

Maalesef biz hala Türk turizmini ihracat kapsamına aldıramadık

Turizm sektörünün ihracat kapsamına alınması 38 sektörü ilgilendiriyor. 66 milyar dolar gelirde getiriyoruz. Bu işe gönül vermiş insanlara destek olmalıyız.

 


Bu Haber 01.02.2015 - 19:07:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mehmet Gem 02.02.2015 - 11:09

    Ex bakan Ertuğrul Günay Türkiyenin Çin pazarındaki imtiyazlarını TUIye bundan 4 yada 5 sene önce ITB berlin fuarında büyük bir sunum ile verdiğinde hiçbirinizin sesi soluğu çıkmadı aman işlerimiz iyi şimdi birde çin meselesi ile bakanın canını sıkmayalım diyerek hatta hepiniz bu sözleşmeyi ayakta alkışladınız, şimdi rusyadaki krizden sonra aklınız başınıza geldi Çin pazarını konuşuyorsunuz, elin almanı o günden bu günleri gördü bu saatten sonra bakanlık elinle verilmiş imtiyazı sizlere kullandırır mı? ayrıca adam türkiyeye yönelik olarak yapacağı her türlü tanıtımın da masrafını belki bize ödettirecek ne tür bir anlaşma yapıldığını sizler bizler biliyormuyuz?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.