'Alanya, tesis kapasiteleri ve imkanlar açısından rekabette zorlanmaya başladı'

'Alanya, tesis kapasiteleri ve imkanlar açısından rekabette zorlanmaya başladı'
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği'nın hazırladığı turizm bülteninin ikincisi yayımlandı. Bültende, Alanya'nın 2014 yılındaki performansı, büyüme oranları, pazarların durumu, mevcut yatak arzındaki değişim gibi pek çok konuya yer veriliyor. Bir değerlendirme yapan TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi ve ALTİD Başkanı Burhan Sili, "Alanya, tesis kapasiteleri ve imkanlar açısından rekabette zorlanmaya başladı" değerlendirmesini yapıyor.



Son yıllarda tüm Akdeniz çanağında artan kapasiteyle birlikte Belek, Kundu gibi bölgelerin devreye girmesiyle nitelik ve müşteriye yönelik fiziki imkanların artmasıyla birlikte Alanya'nın tesis kapasiteleri ve imkanlar açısından rekabette zorlanmaya başladığını belirten Burhan Sili, yatırımcı ve işletmecilerin bu sorunu aşabilmek adına daha az kar marjlarını göze alarak yenileme yatırımlarına yöneldiklerini kaydetti.

İnişli - çıkışlı bir sezon yaşadıklarını ifade eden Sili, şu noktaların altını  çizdi:

ANCAK HAZİRAN BAŞINDA TOPARLANABİLDİK

Zorlaşan rekabet, değişen pazar koşulları gibi nedenlerle Alanya’da turizm 2014 yaz sezonunda inişli çıkışlı bir seyir izledi. Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunlar, Ukrayna krizi, yatak kapasitesinin hem bizde hem
de rakibimiz olan diğer ülke ve destinasyonlarda artıyor olması, turist gönderen ülkelerin iç turizme yatırım yapmaları ve bunun olumlu sonuçlarını kendileri adlarına almaya başlamaları, küresel ısınma nedeniyle güneşli havalarda potansiyel tatilcilerin, tatil satın alma taleplerindeki düşüş, yine ekonomik nedenlerle seyahate çıkış sıklığının ve süresinin (gün sayısı) azalması, Ortadoğu’da yaşanan sorunlar nedeniyle İsrail pazarındaki dalgalanma, Suriye’nin içinde bulunduğu durum nedeniyle bu pazarın talebinin neredeyse sıfırlanmış olması, artan yatak kapasitelerine ilaveten residence’lerin ve ikincil konutların ciddi talep görmesi gibi daha birçok nedenle ve yaz başında düşük doluluklarla başladığımız 2014 sezonunu ancak mayıs sonları hatta haziran başlarında Alanya turizmi olarak toparlayabildik.

İÇ PAZARDAN DESTEK GELDİ

Sonrasında da özellikle temmuz ayında, tüm sahil bölgelerinde olduğu gibi Alanya’da da iç turizm desteğinin Ramazan dolayısıyla azalmış olmasından dolayı tam kapasiteyle çalışma yapılamadı. Ağustos ve eylül ayları hem iç turizmdeki talep artışı hem de tüm talep gösteren pazarların tatil dönemleri olması nedeniyle ciddi oranlarda doluluk yakalandı. Eylülün son haftası itibariyle ekim ayı da bu sene çok rahat geçeceğe benzemiyor ki şimdiden talebi arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmış durumda.

ÖNÜMÜZDEKİ SEZONLAR İÇİN GÖSTERGELER OLUMLU

Konaklama sektörü açısından perspektifini vermeye çalıştığımız bu durum, yatak kapasiteleri artışının bu ivmede devam etmesi ve bugün hitap ettiğimiz pazarlar dışında yeni pazarların devreye girmemesi durumunda ve normal koşullarda önümüzdeki senelerde çok da fazla değişmeyecek gibi görünüyor. Rusya pazarının ikili hanelerde artmaya devam ediyor olması, İran pazarının hızlı bir artış göstermesi gibi olumlu gelişmelerin yanı sıra özellikle Alanya açısından önemli bir kazanım olan Alanya-Gazipaşa Havalimanı bu sene iki kez revize edilmiş artış oranı ile sene sonunda 750 bin yolcu kapasitesine ulaşmış olacak ki bunlar da Alanya açısından sevindirici.

Sonuç olarak hem Alanya hem de tüm sahil kesimi açısından yeni pazarlara yönelinmesi ve yatak artış hızının azalması ve hatta belirli bir noktada da durması kişi başı elde edilen gelirler açısından olumlu olacaktır.





Bu Haber 02.10.2014 - 11:01:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.