ABD Dışişleri Bakanlığı, vize yasağını tamamen askıya aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, vize yasağını tamamen askıya aldı
Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Seattle'da görev yapan federal yargıcın vize yasağının ülke genelinde geçici süre durdurulması yönündeki kararının ardından vize yasağını resmen askıya aldı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada. "İlgili yedi ülkenin vatandaşlarının vizeleri geçerli ise ABD'ye seyahat edebilirler" dedi.


ABD İç Güvenlik Bakanlığı Washington Seattle'dan bir federal yargıcın kararına bianen Başkan Donald Trump’ın yedi Müslüman ülke vatandaşlarına vize ve ülkeye giriş yasağı uygulayan Başkanlık Kararnamesi'ni tamamen askıya aldığını duyurdu.

İç Güvenlik Bakanlığından aynı zamanda benzer bir açıklama da Dışişlerinden geldi. Amerikan medyasına konuşan Dışişleri yetkilileri yedi ülke vatandaşına vize ve giriş yasağı uygulayan kararnamenin vizesi olan yedi ülke vatandaşının vizelerinin iptali ile ilgili hükümleri askıya aldığını açıkladı. İsmi açıklanmayan bir Dışişleri yetkilisi, "Vizelerin geri alınması hükmünü geri çektik. Vizeleri iptal edilmemiş ve ellerinde geçerli vizesi olan kişiler şimdi seyahat edebilirler.” ifadelerine yer verdi.

ABD'nin Seattle kentindeki federal yargıç James Robart, ABD Başkanı Donald Trump'un nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarına getirdiği vize yasağı kararnamesini ABD genelinde geçici olarak durdurma kararı almıştı.

'SAVAŞ HENÜZ KAZANILMADI'

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Washington Valisi Jay Inslee, Seattle'deki yargıcın verdiği karardan memnuniyet duyduğunu açıklayarak bunu, 'büyük bir zafer' diye nitelendirdi. Ancak kararnamenin iptali konusundaki savaşın henüz kazanılmadığı uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 27 Ocak'ta imzaladığı "ulusu yabancı teröristlerin ülkeye girişinden koruma” başlığını taşıyan kararname, yedi Müslüman ülkenin (Irak, İran, Libya, Somali, Sudan, Suriye,Yemen) vatandaşlarına üç ay boyunca vize verilmemesini öngörüyor.

Amerikan yönetiminin verdiği bilgiye göre kararnamenin yürürlüğe girmesinden bu yana 60 bin vize iptal edildi. Ancak Virginia'daki bir davada Adalet Bakanlığı'nın avukatı iptal edilen vize sayısını 100 bin olarak açıkladı.

HAVA YOLU ŞİRKETLERİ KARARI UYGULAYACAK

Seattle'daki mahkeme kararının ardından hava yolu şirketleri söz konusu yedi ülkeden yolcuların uçağa alınacağını açıkladı. Air France Havayolları’nın Sözcüsü Herve Erschler, mahkeme kararına uyacaklarını ve bugünden itibaren daha önce vize yasağı konulan yedi ülkeden yolcuların uçağa alınacağını belirtti. Katar ve Iberia Havayolları da vizesi olan, söz konusu yedi ülkeden yolcuların bugünden itibaren uçağa binmesine izin verileceğini ifade etti. Havayolu şirketleri, Trump’ın imzaladığı kararnamenin ardından, söz konusu yedi ülkeden yolcuların uçağa binmesine izin vermemişti.

Öte yandan Demokrat Partili beş senatör, vize yasağı kararnamesinin radikal İslamcılara propaganda malzemesi sunacağı uyarısında bulundu. Senatörler Savunma Bakanı James Mattis'e hitaben yazdıkları mektupta, Trump'ın kararnamesinin başarılı bir terörle mücadele kampanyasıyla çeliştiğini belirtti.


Bu Haber 05.02.2017 - 09:39:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.