500 bin turistin izleyeceği olimpiyatlar için güvenlik önlemleri had safhada

500 bin turistin izleyeceği olimpiyatlar için güvenlik önlemleri had safhada
Bu yıl 23'üncüsü düzenlenecek yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak Brezilya'da, güvenlik önlemleri had safhada. Oyunları yerinde izlemek için Rio de Janeiro'yu 500 bin turistin ziyaret edeceği, olimpiyat oyunlarını tüm dünyada toplamda 5 milyar kişinin izleyeceği belirtiliyor.

 
UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nın sona ermesinin ardından gözler şimdi bu yazın asıl büyük spor organizasyonu olan olimpiyatlara çevrildi. Bu yıl 23’üncüsü düzenlenecek olan yaz olimpiyatlarına Brezilya’nın dünyaca ünlü şehri Rio de Janeiro ev sahipliği yapacak. 5-21 Ağustos’ta gerçekleştirilecek etkinliğe 206 ülkeden 10 bin 900 atlet katılacak. Tabii halen Rusya hakkında devam eden doping soruşturması bu rakamda azalmalara neden olabilir. Atletler 42 spor dalında 306 altın madalya için ter dökecek. 17 gün sürecek olimpiyatları tüm dünyada toplam 5 milyar kişinin izlemesi bekleniyor. 
 
500 BİN TURİST BEKLENİYOR

Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre, etkinliği izlemek için ise Rio’ya yaklaşık 500 bin turistin geleceği tahmin ediliyor. Terör eylemleri nedeniyle Fransa’daki Avrupa Futbol Şampiyonası’nda olduğu gibi Rio de Janeiro’da da güvenlik konusunda alınan ekstra önlemlerde teknolojiden yararlanılıyor. Güvenlik konusunda önemli sorunları olan Rio de Janeiro, General Electric’in kullanıma sunduğu akıllı sokak lambalarıyla bu konuda da önemli gelişmeler kaydetmiş durumda. Lambalarda bulunan kamera, mikrofon ve çeşitli sensörler akıllı yazılımlarla destekleniyor. Buna göre kameralar sadece duman görüntüsünü algılamakla kalmıyor aynı zamanda sensör ve yazılımların desteğiyle yangın ihtimaline yönelik kontrol merkezini uyarıyor. Ayrıca aynı teknoloji silah sesi algıladığında ise şehrin hangi noktasından bu sesin geldiğini, kaç el ateş edildiğini hatta ateş eden silahın cinsini (Tabanca, pompalı tüfek, makineli tüfek) de belirliyor. Akıllı lambalar ayrıca şehir içerisindeki boş park alanlarını da belirleyip uygulama üzerinden sürücülere gösteriyor.
 
ÖZELLİKLE KÖY ÇEVRESİNDE
 
Akıllı sokak lambaları Rio’da, özellikle oyunların gerçekleşeceği 4 farklı bölge ve olimpiyat köyü çevresine yerleştirildi. 
 
5 MİLYAR KİŞİ İZLEYECEK

- 23. Yaz Olimpiyatları 5-21 Ağustos’ta Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek. 
 
- Gerçekleştirilecek etkinliğe 206 ülkeden 10 bin 900 atlet katılacak. 
 
- Atletler 42 spor dalında toplam 306 altın madalya için ter dökecek. 
 
- Olimpiyat oyunları Rio’nun Maracana, Barra, Deodoro ve Copacabana bölgelerinde yapılacak.
 
- Açılış ve kapanış seremonileri 78.600 kişilik ünlü Estádio Maracana Stadı’nda yapılacak. 
 
- Olimpiyat kapsamında sporcular için her gün 60 bin öğün yemek hazırlanacak. 
 
- Brezilya coğrafi olarak güney yarım kürede bulunduğu için oyunlar bu ülkenin kış aylarında yapılacak.
 
- Bu nedenle ölümcül Zika Virüsü’nü taşıyan sivrisineklerin yok denecek kadar az olması bekleniyor. 
 
- Toplam 7.5 milyon bilet satılacak. Şu ana kadar 5 milyon adet bilet satıldı. 
 
- Bilet fiyatları ise 1 TL ile 3.500 TL arasında değişiyor. 17 gün sürecek olimpiyatları tüm dünyada toplam 5 milyar kişinin izlemesi bekleniyor. 
 
- Etkinliği izlemek için ise Rio’ya yaklaşık 500 bin turistin geleceği tahmin ediliyor.
 
- Brezilya 6 milyar dolarlık bir bütçeyle başladığı hazırlık sürecini toplam 11 milyar dolarlık harcamayla kapadı.
 
-6 milyonluk şehrin tamamının yararlanacağı altyapı yatırımları ise özellikle ulaşım, aydınlatma ve güvenlik konusunda yapıldı.
 
ULAŞIMLA AYDINLATMADA ALT YAPI ELDEN GEÇTİ
 
6 milyonluk şehrin tamamının yararlanacağı altyapı yatırımları özellikle ulaşım, aydınlatma ve güvenlik konusunda yapıldı. General Electric’in (GE) öne çıktığı bu yatırımlarda bilişim teknolojisinin en yeni ürün ve sistemleri hayata geçti. Olimpiyatlara yönelik 170 farklı projede çalışan şirket 40’tan fazla oyunda ve toplam 200 bin tasarruf lambası montajı yaptı. Yüzde 50 tasarruf sağlaması beklenen ampullerin 1068 tane futbol sahasını aydınlatacak kadar enerji sağlayacağı belirtiliyor.
 
6 MİLYAR DOLARA NİYET 11 MİLYAR DOLARA KISMET
 
Etkinliğin ekonomik boyutu da oldukça heyecan verici. Brezilya 6 milyar dolarlık bir bütçeyle başladığı hazırlık sürecini toplam 11 milyar dolarlık harcamayla tamamladı. Organizatörler gelir olarak sponsorlardan 1 milyar dolar bekliyor. Ayrıca bilet satışları, yayın hakları ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden de (IOC) toplam 3 milyar dolar ek gelir elde edileceği hesaplanıyor. Bunun haricinde turistlerin yapacağı harcamalar ise henüz hesaba dahil edilmedi. Oyunların sona ermesiyle Rio’nun bu prestijli etkinlikten ekonomik olarak bir şey kazanıp kazanmayacağı ise çok kolay bir hesap değil.


Bu Haber 26.07.2016 - 10:29:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.