5 yıldızlı otel krizine 'özel' yasa

5 yıldızlı otel krizine 'özel' yasa
Kemer'de Kazakistan'a konukevi için tahsis edilen araziye otel de yapılınca kriz çıktı. TBMM'de kabul edilen "mütekabiliyet" formülüyle krize çözüm arandı. Ancak CHP itiraz etti.


Türkiye ile Kazakistan arasında "diplomatik kriz" çıkaran arazi için TBMM'de özel yasa çıkarıldı. CHP, bu özel yasanın Köşk'ten dönmesini istedi. Türkiye, Kemer'in en güzide yerinde 2001'de Kazakistan'a 'devlet konukevi' yapılması koşuluyla 45 dönüm araziyi 49 yıllık süre sürekli uzatılmak üzere tahsis etti. Kazakistan ise bitişikteki alanlarla birlikte toplam 67 dönümlük araziyi kullanarak, buraya devlet konukevinin yanı sıra, Türk hükümetiyle yaptığı protokole aykırı bir şekilde otel inşa ettirdi. Kazakistan, 2003-2009 yılları arasında anlaştığı Fettah Tamince'ye yetki vererek, bu otelin işletmesini yaptırdı.  2009'dan sonra otelin işletmesi AYT Uluslararası Nakliyat A.Ş'ye verildi. Otel, burada şimdi  "Turkiz Beldibi Resort" adıyla işletiliyor.
 
Hibe araziye protokole aykırı olarak otel inşa edilmesi iki ülke arasında kriz çıkardı. Türkiye, Kazakistan'a 10 milyon TL'ye yakın vergi borcu çıkardı. Kazakistan devleti ise borcu ödemek yerine Almatı ve Aktau kentlerinden 9 dönümlük araziyi Türk hükümetine hibe etmeyi teklif etti. Türk hükümetinin kabul ettiği bu teklif, 16 Nisan 2012 tarihinde protokole bağlandı. 
 
Bu protokol önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Ancak protokoldeki hükümler, muhalefetin sert tepkisine neden oldu. 

Protokolü ve olayın geçmişini inceleyen CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, şu eleştirileri getirdi:

"Anlaşma, mütekabiliyete uygun değil. Çünkü Kazakistan'a tahsis edilen 45 dönümlük arazi, şimdi 67 dönüme çıkarılıyor. Biz 67 dönüm arazi veriyoruz. Kazakistan, 9 dönüm arazi veriyor. Kazakistan, bu 7 dönüm arazide kamu binası yapılması koşulu koyuyor. Bizimkinin üzerinde Kazakistan'ın milyarlarca lira para kazanacağı otel var, işletimini de legal hale getiriyoruz. Üstelik biz her 49 yılda bir bu tahsisi yenilemeyi uluslararası protokole bağlıyoruz. Kazakistan ise 49 yıl şartı koyuyor. Çocuklarımızın geleceğinden çalıyoruz. Bu yasa Köşk'ten dönmeli." (Akşam)
 
  


Bu Haber 14.03.2013 - 10:21:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.