3 bin 500 müşterisi tatilde bulunan Rus tur operatörü havlu attı

3 bin 500 müşterisi tatilde bulunan Rus tur operatörü havlu attı
Son birkaç haftada Rusya turizminde yaşananlar, sektörde endişelerin ortaya çıkmasına yol açtı. Birkaç tur opertörünün charter faaliyetlerini durdurması ve kiminin iflas etmesinin ardından, Natalie Tours da operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.


Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Basın Sözcüsü İrina Turina, sorunun tur operatörleri açısından yeni bir "güven krizi"ni tetikleyebileceği yorumunu yaptı.



2014 KORKUSU

TürkRus.com'da yer alan habere göre Turina, benzer bir durumun 2014'te yaşandığını, kriz yüzünden talebin sert şekilde düşmesi sonucunda pazarı 20'den fazla operatörün terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Rus yetkili, mevcut ortamda daha fazla tur operatörünün iflas edebileceğine dair dedikoduların yayılacağına dikkak çekti.

''SEKTÖR İÇİN DARBE OLUR''

OnlineTur.ru'dan İgor Blinov, negatif senaryolarda tur paketlerine olan talebin yüzde 12-15 düştüğünü ve bunun da sektör için ağır darbe olacağını söyledi.

Turpomişi turizm destek örgütünden Dmitri Gorin ise, beklenen iflasların 2014'deki kadar ağır olmayacağını, turizm ihtiyat fonunda bitiken paraların turistlerin mağduriyetini önlemeye yeteceğini savundu.
 
Sektördeki son gelişmeler dün medyaya şöyle yansımıştı:

NATALIE TOURS HAVLU ATTI

Daha önce Avrupa destinasyonlarına tüm charter uçuşlarını iptal eden Natalie Tours, ortakları karşısındaki yükümlülüklerini yerine getiremediğini ve parası ödenen tüm turlarını iptal etmek zorunda kaldığını duyurdu.

SORUNLAR AŞILIRSA 1 EKİM'DEN İTİBAREN...

Natalie Tours Genel Müdürü Vladimir Vorobyev, "Olumsuz haberler yüzünden partlerlerimiz karşısındaki yükümlülüklerimizi yerine getiremiyoruz ve Natalie Tours'a hizmet sağlamayı durdurular. Üzerimize aldığımız hizmet yükümlülüklerini yerine getirememekten başka bir seçeneğimiz olmadığını görüyoruz" açıklamasını yaptı. Şirket 30 Eylüle kadar olan turları iptal ettiğini, sorunlar aşılırsa 1 Ekimde yeniden faaliyete başlamayı umudğunu duyurdu.

Şirketin tur paketi satın alan turistleri yakın vadede tatile gönderemeyeceğini belirten Vorobyev, konuyla ilgili son değerlendirmelerin ardından nihai kararın verileceğini ekledi.

NATALIE TOURS'UN 3 BİN 500 MÜŞTERİSİ YURT DIŞINDA

Rosturizm Başkanı Oleg Safanov, faaliyetlerini durduran Natalie Tours ve DSWB Tours'un toplam 3 bin 500 müşterisinin şu anda yurtdışında tatilde olduğunu açıkladı.

Safanov, "250-300 civarı turisti DSBW yolladı" dedi.

Bu sabaha kadar yaşanan gelişmeler şöyleydl.

DSBW İFLASINI AÇIKLADI

Rusya'da ülkenin en eski tur operatörlerinden olan “Natalie Tours”un, ardından "Avrora BG" adlı tur şirketinin yaşadığı sıkıntıların yankıları sürüyor. Dün akşam da, pazarın en eski operatörlerinden olan, Türkiye'den çok AB ülkelerine düzenlediği turlarla bilinen "DSBW Tours" iflasını açıkladı ve tüm faaliyetlerini durdurduğunu ilan etti. Şirket, müşterilerine ve oteller karşı yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini açıkladı.

Rus medyasına yansıyan haber ve yorumlarda son gelişmeler "turizm sektöründe olası yeni çöküşlerin habercisi" olarak yorumlanıyor.

Haberlerde genel olarak, "DSBW Tours"un bu sezon çıkmaza giren dördüncü tur operatörü olduğu vurgulanıyor. Haziran sonuna "Matreshka Tour"un faaliyetlerini sonlandırdığı, "Auraora BG" ile "Natalie Tours"un da charter seferlerini durdurduğu hatırlatılıyor.

Moskovski Komsomolets gazetesi, turizm sezonunun ortasında tur operatörlerinin karşı karşıya kaldıkları sorunlarla ilgili uzmanların değerlendirmelerine başvurdu.

Konuyla ilgili gazetede yer alan yorumlar şöyle:

''TUR OPERATÖLERİ VE ACENTELER YİNE KÖTÜ BİR YIL YAŞIYOR''

Vladimir Rojankovski (Uluslararası Finans Merkezi uzmanı):
"ABD'nin yaptırımları sonrası nisan ayında rublede yaşanan düşüş, halkın alım gücü ile beraber tur paketlerine olan talebi de azalttı. Tur operatörleri ve acenteler yine kötü bir yıl yaşıyor gibi gözüküyor. 

Nisan ayından sonra tatil planlarını ağırdan alan kişiler, bugün gelirlerinde ve kurda hiçbir iyileşme olmadığını görüyorlar. Sonuç olarak Karadeniz sahillerine, Kırım'a, daha az olsa da Türkiye'ye gidiyorlar. Ama Avrupa'da tatil yapamıyorlar.

Dmitri Muradov (ICBF Baş Yatırım Stratejisti): Reel maaşlardaki düşüş ve fiyatlardaki artış sonrası, birçok Rusya vatandaşının tatile harcayacak parası kalmadı. Rubledeki düşüş ise yurt dışında tatili ciddi anlamda pahalı hale getirdi. Henüz tünelin ucu görünmüyor. 

''DEVLET DÜZENLEMESİNE DAİ BAZI ŞEYLER DOĞRU DEĞİL''

Galina Dehtyar (Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi Sektörel Yönetim Enstitüsü Profesörü) Sektörün bugün karşı karşıya bulunduğu durum, sektörle ilgili düzenleme mekanizmalarının kötü çalıştığını gösteriyor. Polar Tour da, Natalie Tours da çok uzun süredir pazardalar. Tüm bunlar, sektörde devlet düzenlemesine dair bazı şeylerin doğru olmadığına işaret ediyor. Devlet, tur şirketlerinin banka garantilerinin olduğunun ve kayıt işlemlerinin yapıldığının kontrolünün yanı sıra, daha net bir denetlemede bulunmalı. Tüm şirketler sezonun başında devlet tarafından kontrol etmeli, tur operatörleri ise charter uçuşlarının ve otellerin ödemelerini teyit ettikten sonra satış yapmalı.

Bu yaşananlar sektör temsilcilerine dair güveni daha da azaltıyor. Şirketler herhangi bir anda batabilir ve tüketici mağdur olabilir. Bu durum, internet üzerinden tur paketi satışlarında ve tur şirketlerinden bağımsız olarak tatil yapan turistlerin sayısında artışa yol açıyor."


Bu Haber 05.07.2018 - 10:47:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.