2015 yılında dolar ne kadar olacak?

2015 yılında dolar ne kadar olacak?
Akbank Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, 2015 yılında doların 2,45 TL seviyesine ulaşacağını belirtti.


 ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımına 2015 yılı ortasında başlaması beklenirken, faiz artırımının aralıksız iki yıl boyunca süreceği yorumları tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de endişeye yol açtı. “Son FED toplantısı ve projeksiyonları piyasanın da bizim de beklediğimizin üzerinde bir şahin ton içeriyor” diyen Akbank Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, “Buna göre tahminleri gözden geçirirsek yıl sonu dolar kuru 2.25 civarı, 2015 yılı sonu için ise 2.45 civarı bekleyebiliriz. Halihazırda forward fiyatlamalar da bu civarlardan geçiyor” 

‘TÜRKİYE BİR YIL MEVCUT ŞEKİLDE DEVAM EDER’
 
FED Başkanı Janet Yellen’ın sözlü açıklaması ile FOMC (FED Açık Piyasa Komitesi) üyelerinin projeksiyonları arasında belirgin bir farklılaşma olduğuna dikkat çeken Galatalı, FED Başkanı’nın daha yumuşak bir üslupla, veriye bağlı bir yol haritası çizerken; FOMC üyelerinin çok daha şahin bir tablo çizdiğine dikkat çekti. 2017’de yüzde 4 civarında faiz oranı bekleyen FOMC projeksiyonlarının rahatsız edici olduğunu belirten Galatalı, bunun Türk Lirası faizlerinin de aynı oranda yükselmesi anlamına geleceğini hatırlattı.
 
“Benim şahsi görüşüm daha çok Yellen’ın açıklamalarını takip etmekten yana” diyen Galatalı, ABD ekonomisinde yüzde 4’lük bir politika faizini gerektirecek bir büyüme olacağını düşünmediğini söyledi. Dolayısıyla Türkiye’nin önümüzdeki bir yıl mevcut şekilde devam etmesini beklediğini kaydeden Galatalı, bu arada cari açığı en azından şimdikinin yarısına indirecek önlemler alınması durumunda ise sonrası dönemin de sorunsuz atlatılacağını ifade etti.
 
"ENFLASYON YÜZDE 6.5-7.5 ARASINA OTURUR"
 
Enflasyona da değinen Galatalı, Türkiye’de enflasyondaki sıkıntının talep enflasyonundan kaynaklanmadığını belirtti. Enflasyonu yukarı çeken unsurun maliyet enflasyonu olduğunun altını çizen Galatalı, bunun sebebinin de kurun 1.70 TL’lerden 2.20 TL’lere gelmesi olduğunu söyledi. Kurların yükselmesinden dolayı gecikmiş bir enflasyona yansıma görüldüğünü vurgulayan Galatalı, “Ben enflasyonun yüzde 6.5-7.5 aralığında stabilize olacağını düşünüyorum. Çünkü gerek dünya ekonomilerinde gerekse Türkiye ekonomisinde enflasyon yaratacak bir talep gelişimi ve ekonomik büyüme yok. Dolayısıyla döviz kuruna bağlı etkiler azaldığında enflasyon da düşüş eğilimine giriyor olacak” diye konuştu. (Kaynak: Habertürk)


Bu Haber 22.09.2014 - 10:22:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.