İşler: Sektörde işsizliğin artmasından endişeliyiz

 İşler: Sektörde işsizliğin artmasından endişeliyiz
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde işsizlik oranı haziran ayında yüzde 10.2 ile yeniden çift haneli rakamlara çıktı. Ekonomideki yavaşlama ve turizm sektöründeki gerilemenin istihdam rakamlarına yansıdığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, sektörde işsizliğin artmasından endişe duyduklarını söyledi.


TÜİK 2016 Haziran ayı işgücü istatistiklerini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 247 bin kişi artarak 3 milyon 127 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 0,6 puanlık artış ile yüzde 10,2 düzeyinde gerçekleşti.   

''TURİST SAYISINDAKİ DÜŞÜŞ İSTİHDAMI VURDU''

TÜİK’in açıkladığı Haziran 2016 verilerine göre, önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, turizm sektörünün de içinde yer aldığı hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 2,1 puan azaldı. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, bu sonuçlarda en büyük etkenin turizm sektöründe yaşanan kriz olduğunu söyledi.  
2016 yılı ocak - temmuz döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,27 azaldığını hatırlatan Mehmet İşler, bu düşüşün lokomotif sektör konumunda olan turizm sektöründeki istihdama da yansımasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:  
 
“Dış turizmde kaybımız çok büyük. Yaz aylarına rastlayan Ramazan Bayramı ve ardından Kurban Bayramı tatilleri iç turizmi hareketlendirdi, canlandırdı. İç turizmdeki bu canlanma sayesinde turizm kaynaklı istihdam kayıpları daha önce dile getirdiğimiz, endişe verici boyutlara ulaşmadı. Ekonomideki yavaşlama ve turizm sektöründeki gerileme istihdam rakamlarına yansıyor. Tehlike tümüyle geçmiş değil, sektörde işsizliğin artmasından endişeliyiz.”  

''DESTEK ÖNEMLİYDİ ANCAK...''
 
İşler, hizmetler sektörünün en önemli unsurlarından olan turizm sektöründe istihdamın sürdürülebilir olmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca açıklanan ”turizm istihdam destek paketi”yle olumlu ve akılcı çözümler getirildiğini kaydeden İşler, İzmir’in ve Ege’nin destek dışı bırakılmasının eksiklik olduğunu belirterek şu görüşleri dile getirdi:  
 
“Sektöre bu destek sağlanmasaydı, rezervasyonlardaki düşüşlerin yüzde 50'leri bulduğu ortamda personel çıkarmalarıyla karşı karşıya kalacaktık. Bu da kalifiye elemanların sektör dışına çıkmasına, başka alanlara yönelmesine yol açacaktı. Ayrıca devlete işsizlik sigortası ödeme yükümlülüğü getirecekti. İzmirli ve Egeli turizmcilerin turizm istihdam destek paketi dışında bırakılması önemli bir eksiklik. Ekonomik kriz yalnızca desteklenen bölgelerde yaşanmıyor, kriz tüm turizmcileri içine alıyor. Bu nedenle deste kapsamı dışı bırakılan İzmir ve Ege'nin da kapsama alınmalı.”  

''İZMİR'İN EYLEM PLANI DIŞINDA BIRAKILMASI ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL''
 
İstihdam destek paketinde olduğu gibi, turizm acil eylem planında da İzmir ve Ege’nin kapsam dışı bırakılmasını anlayamadıklarını söyleyen İşler, “Bölgeler arasında ayrımcılığa ve haksız rekabete yol açan bu durumun giderilmesi gerekiyor” dedi. İşler, “Antalya ve Muğla’ya sağlanan desteklerin İzmir ve Egeli turizmcilere de sağlanmasını umutla bekliyoruz. İzmir'in sadece tarifesiz uçak desteğinden yararlanması büyük haksızlık, tarifeli seferlerden İzmir de destek almalı. A sınıfı acentelere verilen 6 bin dolarlık uçak desteğinden İzmir’e yapılan tarifeli seferler de yararlandırılmalı“ diye ekledi.
 



Bu Haber 23.09.2016 - 16:27:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.