Etihad Havayolları 2014 yılında 14,8 milyon yolcu taşıdı

 Etihad Havayolları 2014 yılında 14,8 milyon yolcu taşıdı
Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal havayolu şirketi Etihad Havayolları 2014 yılında 14,8 milyon yolcu taşıyarak bugüne kadarki en yüksek performansına ulaştı. Şirketin bu dönemde bir önceki yıla oranla elde ettiği yolcu sayısı artışı, kapasite artışının üzerine çıktı ve yüzde 23 olarak gerçekleşti.


2014 yılında Abu Dabi Uluslararası Havalimanı üzerinden seyahat eden 19,9 milyon yolcunun yüzde 74’ü Etihad Havayolları ile uçtu. Şirkete bağlı diğer havayolları ile seyahat eden yolcular da hesaba katıldığında bu oran yüzde 82 olarak gerçekleşti.
 
Etihad Havayolları Başkanı ve CEO’su James Hogan şirketin performansıyla ilgili şunları söyledi:

“Organik uçuş ağı büyümesi, ortak uçuş anlaşmaları ve azınlık hisse yatırımlarına dayalı iş modelimiz, 2014 yılından da meyvelerini verdi. Yolcu ve kargo büyümesinde hedeflediğimiz iki haneli rakamların da üzerine çıktık.

2015 yılına daha güçlü ve dinamik bir havayolu şirketi olarak giriyoruz ve Abu Dabi’nin dünyanın gelişen havacılık merkezlerinden biri olarak büyümesine katkı sağlamayı sürdüreceğiz.”
 
Etihad Havayolları; ilk altı ayda Medine, Caypur, Los Angeles ve Zürih, ikinci altı ayda ise Perth, Roma, Erivan, Pukhet, San Francisco ve Dallas olmak üzere 2014 yılında 10 yeni destinasyona uçuş başlattı. Ayrıca 23 mevcut rotadaki uçuş sayıları arttırıldı. 
 
Organik büyümenin yanı sıra şirket, geçtiğimiz yıl içinde ortak uçuş anlaşmaları ve hisse yatırımlarının da sayısını arttırdı. Bu ortaklıklar şirkete 3,5 milyon yani bir önceki yıla oranla yüzde 40 daha fazla ek yolcu sağladı. 
 
2014 yılı içinde South African Havayolları, Alitalia ve Jet Havayolları ile ortak uçuş anlaşmalarını genişleten Etihad Havayolları; Air Europa, jetBlue, Philippine Havayolları, GOL, SAS, Hong Kong Havayolları ve Aerolineas Argentinas ile yeni anlaşmalar imzaladı.
 
Ağustos ayında Alitalia’nın yüzde 49 ve şirketin yolcu sadakat programı MilleMiglia’nın ve Londra Heathrow Havalimanı’nda beş çift uçuş slotunun sahibi olan Alitalia Loyalty’nın yüzde 75 hissesini 560 milyon Avro’luk yatırımla satın alacağını açıklayan Etihad Havayolları, Avrupa Komisyonu’nun onayının ardından 31 Aralık 2014 itibarıyla bu satınalmayı tamamladı. Darwin Havayolları tarafından işletilen İsviçre merkezli Etihad Regional yatırımı için de yasal onay süreci devam ediyor.
 
Geçtiğimiz yıl içinde ayrıca, yolculara daha gelişmiş uçuş ağı ve tarifesi ile daha fazla seçenek ve daha kapsamlı sadakat programı kazanımları sunmak için airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Etihad Havayolları, Etihad Regional, Jet Airways ve NIKI’nin dahil olduğu Etihad Airways Partners oluşumu hayata geçirildi. 
 
Etihad Havayolları 2014 yılında kargo taşımacılığında güçlü bir büyüme sağladı ve yıllık bazda yüzde 17 artış ile 568.648 ton kargo taşıdı. Şirket böylece geçen yıl içinde Abu Dabi üzerinde gerçekleşen kargo ithal, ihraç ve transferinin yüzde 89,6’sını gerçekleştirmiş oldu. 
 
2014 sonu itibarıyla filosunda 5,5 yaş ortalamasına sahip 110 uçak bulunan Etihad Havayolları, hava taşımacılığında yeni kabinlerinin yer aldığı ilk Airbus A380 ve Boeing 787-9 uçaklarını Aralık ayında teslim aldı. Şirketin geçtiğimiz yıl içinde teslim aldığı uçaklar içinde ayrıca dokuz Airbus (iki A330-200, üç A321, üç A320 ve bir A330-200F) ile altı Boeing (bir 777-300ER, beş 777-200LR) yer aldı. 
 


Bu Haber 03.02.2015 - 12:12:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.