Teşvikler neden işe dönüşmüyor?

Türkiye tarihinin en iddialı teşvikleri birbiri ardına açıklandı ancak yatırımlarda ciddi bir ivmelenme olmadı. TÜSİAD bu konuda bir çalışma grubu kurarak sorunu mercek altına aldı.


Bir şirket, teşviklerin etkisi ile yatırma başlıyor ancak kapasite sorunları nedeniyle kârsızlık noktasına gelince vergi ödeyemez, bu nedenle de bir vergi indiriminden de faydalanamaz hale geliyor. Pek çok teşvikli yatırım için söz konusu olan bu örnek olayı “Yatırımlar neden yavaşladı, nasıl canlandırılabilir?” başlıklı konferansta anlatan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sabancı Holding CFO’su Barış Oran, TÜSİAD’ın teşviklerin neden işe gerektiğince dönmediğini araştıran bir çalışma grubu kurduğunu açıkladı.

Koç Üniversitesi ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından düzenlenen konferansın açılışında konuşan Oran, TÜSİAD’da Yatırım Ortamı’nı iyileştirme amacıyla yürütülen çalışmalardan sorumlu Yönetim Kurulu üyesi olarak bazı dikkat çekici tespitlerini paylaştı. “Türkiye tarihinin en ileri teşviklerinin verilmesini takdir ediyoruz ama bu teşviklerin uygulamada büyük etki yaratmadığını görüyoruz” diyen Oran şöyle devam etti:

“Bir örnek vermek istiyorum; örneğin üç dört sene önce yaptığınız bir yatırım, yüksek teknoloji yatırımı, Türkiye’nin yüksek büyümesi talebine yönelik bir yatırımdı ancak Türkiye’deki talep bildiğiniz gibi geçtiğimiz üç dört senede çok hızlı büyümedi. Onun ötesinde de bakıldığı zaman Türkiye’de yüzde 14-15’lere ulaşan mevduat faizi var. Tabii bankalar da bunun üzerine bir marj koyarak bunu şirketlere taşıyorlar. Kapasitelerin tam olarak dolmadığı, yüksek faiz ortamında şirketlerin kar yapması, yatırımlarından likidite alması ve dolayısıyla kurumlar vergisinden düşülerek yapılan teşvik uygulamalarından faydalanılması son derece zor oluyor.” Haberin devamı>>>


Bu Haber 15.06.2017 - 11:16:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.